Gorenjska
1471 ogledov

Kranj utira pot digitalni preobrazbi

Matjaž Rakovec, Jure Valjavec, podpis pogodbe, Mestna občina Kranj, T2
1/3
Anže Krže/Mediaspeed Mag. Jure Valjevec, predsednik poslovodstva družbe T2, in župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, sta danes, 15. junija 2022, podpisala pogodbo o vzpostavitvi digitalne platforme.
"Mestna občina Kranj je prva mestna občina v Sloveniji, ki odpira pot digitalni preobrazbi tudi na tak način, da bomo mesto napravili pametno." To je danes ob podpisu pogodbe s podjetjem T2, ki bo vzpostavilo digitalno platformo za vzpostavitev pametnega mesta Kranj, poudaril župan Matjaž Rakovec.

V Kranju so se nedavno izredno razveselili informacije, da je Evropska komisija izbrala Kranj v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. To Mestno občino Kranj zavezuje k zniževanju izpustov ogljikovega dioksida, povečanju trajnostne mobilnosti, varčnim gradnjam in uvajanju zelenih površin. Danes pa, kot so poudarili na novinarski konferenci, so s podpisom pogodbe s telekomunikacijskim podjetjem T-2 dosegli nov mejnik. S tem Mestna občina Kranj postaja prva v Sloveniji, ki uvaja digitalno platformo v najširšem obsegu. Ta bo podpirala digitalne storitve mesta, zbirala, obdelovala in predstavljala ključne podatke za kakovostnejše upravljanje in izboljšala kakovost bivanja v občini.
Nekatera mesta v tujini, kot so Barcelona, Dunaj in Montreal, takšne digitalne platforme že uspešno uvajajo oziroma uporabljajo. Župan Matjaž Rakovec pa je prepričan, da bodo kranjskemu zgledu sledile tudi druge gorenjske in slovenske občine.

Od pametne Mlake do pametnega Kranja

Manjšo digitalno platfotrmo je občina, kot so danes opozorili, skupaj z lokalnim gospodarstvom izvedla in začela testirati v letu 2020 v t. i. pilotnem projektu Pametna Mlaka. Merili in prikazovali so realne podatke o prometu, hrupu, onesnaženosti zraka, porabi električne energije. Za celoten segment meritev so izdelali tudi digitalni dvojček mesta, ki omogoča napovedovanje določenih nepredvidljivih dogodkov in upravljanje mesta (npr. obveščanje prebivalcev ob nenadnem onesnaženju zraka). Projekt se je izkazal za uspešnega in zdaj ga širijo na celotno mesto.

»Naša pot je jasna: Kranj bi radi postavili na mesto vodilnih pametnih mest v Sloveniji. Proces izbire izvajalca za vzpostavitev digitalne platforme je trajal skoraj leto dni. Ugotavljam, da je bil dolgotrajen tudi zato, ker smo naročali pridobitev, ki je v Sloveniji še ni. Izzivi tako na naročniški kot ponudbeni strani so bili zato veliki,« je dejal župan.

Na javni razpis je prispelo pet ponudb in po petih krogih so izbrali podjetje T-2, s katerim so danes v prostorih Mestne občine Kranj podpisali skoraj pol milijona evrov vredno triletno pogodbo. Platforma z aplikacijo in prvimi storitvami pa bo predvidoma začela delovati že v roku pol leta.

Predsednik poslovodstva družbe T-2 mag. Jure Valjavec se je ob podpisu pogodbe za vzpostavitev platforme za pametna mesta pohvalil, da je T-2 platforma za vzpostavitev pametnega mesta plod slovenskega znanja in da je trenutno tudi ena izmed najboljših rešitev na tem področju na svetovni ravni. Razložil je, da je po drugi strani tudi enostavna, prilagojena uporabniku in da bo uporaba platforme občanom izboljšala kakovost življenja in pripomogla k njihovi boljši informiranosti, občini pa bo omogočila učinkovitejše poslovanje, komunikacijo z občani ter prepoznavanje njihovih potreb.

Matjaž Rakovec, Jure Valjavec, podpis pogodbe, Mestna občina Kranj, T2 | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

Občina bo interaktivno komunicirala z občani

Koncept T-2 rešitve za pametna mesta temelji na sistematičnem zbiranju in obdelavi vseh razpoložljivih podatkov in informacij (kot so obstoječi IoT senzorji, podatkovne baze obstoječih IKT sistemov v občini in ostalih institucij v upravljanju ali soupravljanju občine), relevantnih za učinkovitejše vodenje mesta in zagotavljanje javnih storitev, ter vključitve občanov v posredovanje mnenj, ki jih vodstvo občine obravnava kot relevantne za odločanje glede pomembnih izzivov in razvojnih projektov. V okviru navedene platforme je zelo pomemben komunikacijski modul, ki preko mobilne aplikacije omogoča prijavo občana v platformo z ustreznim nivojem identitete. Občina lahko preko te platforme in mobilne aplikacije interaktivno komunicira z občani in jim za njihovo boljšo informiranost posreduje podatke o pomembnih dogodkih v lokalni skupnosti. Prav tako jih obvešča o izboljšavah, ki vplivajo na kakovost njihovega življenja, o izboljšavah pri interakcijah občine z občani in obiskovalci ter o izvajanju določenih aktivnosti oziroma storitev za občane na racionalnejši in prijaznejši način.

Povezava že obstoječih rešitev, aplikacij in spletnih podatkov

Vodja oddelka za digitalne transformacije pri T-2 Gašper Žerovnik je pojasnil, da bo platforma na enem mestu smiselno povezala obstoječe rešitve, aplikacije in podatke s spletnih strani, ki v mestu že obstajajo, hkrati se bodo postopoma dodajale nove vsebine. Kranj ima že zdaj čudovite stvari, kot je na primer Kr povej, a mi želimo te rešitve integrirati, je dejal Žerovnik.

Uporabniki pa se bodo sami odločili, ali se bodo registrirali in ustvarili svojo digitalno identiteto ter o čem želijo biti obveščeni. Če bo denimo nekdo vpisal svoj domači naslov med registracijo, bo tudi lahko obveščen, kdaj na primer bodo iz komunalnega podjetja odpeljali smeti...

Na enem mestu bodo na voljo informacije o prireditvah v občini, prostih parkirnih mestih, aktualni kakovosti zraka in vremenskih razmerah, o voznih redih avtobusov in podobno. Sistem pa so zasnovali tako, da bo mogoče povezati storitve s sosednjimi občinami. In če bo Kranj izkoristil vse možnosti, ki jih platforma ponuja, bo lahko postal pionir in mentor pri vzpostavi pametnih mest v Sloveniji in širše, so poudarili predstavniki podjetja T2.

V T2 se z digitalno platformo ukvarja 30 strokovnjakov, pri tem konkretnem projektu pa so sodelovali s partnerskimi podjetji v Sloveniji. Pilotni projekt digitalne platforme pa T2 že izvaja tudi v Logatcu in Skopju.

Kot so zagotovili danes, bo z digitalno platformo povezana mestna kartica, ki jo že kar nekaj časa napovedujejo v Kranju. Ta bo omogočala določene ugodnosti in bonitete pri uporabi nekatere infrastrukture in storitev. Izbor izvajalca, ki bo poskrbel za kartico, ki bo hkrati služila tudi kot plačilna kartica, bo kmalu zaključen, je povedal župan Rakovec in razkril, da sta v ožjem izboru dve banki.

 

 

 

Komentarjev 2
  • Tara_Farrell 16:21 16.junij 2022.

    Google zdaj plačuje od 99 do 140 dolarjev na uro za spletno delo od doma. Moja zadnja plača je znašala 18.537 $ od tega lahkega in preprostega dela. To je neverjetno in dobički so neverjetni. ........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • dare326 14:26 16.junij 2022.

    Ni problem digitalizacija, problem je naseljevanje Kranja z ekonomskimi migranti Balkana.

Sorodne novice