Gorenjska
444 ogledov

Kranj veliko pričakuje od predsedovanja EU

Druga polovica letošnjega leta bo v Sloveniji med drugim minila tudi v znamenju predsedovanja Svetu Evropske unije. Od njega si veliko obeta tudi Kranj.

Države članice Eropske unije (EU) Svetu EU predsedujejo po vnaprej določenem sistemu rotacije. Predsedovanje vsake države traja šest mesecev. Slovenija je prvič predsedovala v prvi polovici leta 2008. Ključna vsebinska naloga predsedujoče države članice je vodenje dela Sveta, predvsem usmerjanje zakonodajnega dela EU in oblikovanje skupnih stališč Sveta za pogovore z Evropskim parlamentom kot sozakonodajalcem in Evropsko komisijo.

 

Slovenija si je, v sodelovanju z Nemčijo in Portugalsko, ki predsedujejo ena za drugo, kot ključni cilj, predvsem v luči trenutne pandemije covid-19, zadala skupno prizadevanje za hitro gospodarsko in socialno okrevanje Evrope ter tako krepitev njene odpornosti. Prednostno bodo obravnavali zeleno in digitalno preoblikovanje Evropske unije. Krepili bodo strateško avtonomijo Evropske unije in njene zmožnosti spopadanja s krizami, kot so pandemije in kibernetski napadi. Med skupnimi prednostnimi nalogami tria predsedstev je tudi reševanje podnebnih sprememb.

 

Predsedovanje EU priložnost tudi za Kranj

Predsedovanje Svetu EU bo tudi priložnost za promocijo naše države. Od tega si veliko obeta Mestna občina Kranj, saj bo večino dogodkov potekalo prav v njej, na Brdu pri Kranju, seveda, če bodo to zdravstvene razmere dopuščale. »Na to predsedovanje se intenzivno pripravljamo. Že konec leta 2019 smo na poziv tedanjega kabineta predsednika vlade poslali ponudbo in Kranj je bil sprejet v tako imenovano košarico mest za srečanja, ki so nižja od ministrskih, ki bodo na Brdu pri Kranju. Smo v stiku z Ministrstvom za zunanje zadeve in drugimi ministrstvi, da pripravimo skupen promocijski program za obisk Kranja in okolice,« pravi kranjski župan Matjaž Rakovec, ki ga ob tem zelo veseli tudi odlično sodelovanje tudi z Javnim gospodarskim zavodom Brdo.

 | Avtor:

 

Mestna občina Kranj bo v luči predsedovanja Svetu EU izvedla tudi nekatere investicije. »Naredili bomo pločnik in kolesarsko pot od konca Kokrice do Brda. Skupaj pa bomo zasadili tudi 54 dreves. Po dva drevesa bosta namenjena za vsako državo, za vsakega ministrskega predsednika. Drevesa pa bodo avtohtona kranjska, in sicer besniška voščenka,« zaključuje Rakovec.

PREDSEDOVANJE Gorenjska Brdo bo letos spet v centru
Komentarjev 1
  • mirror 10:38 14.januar 2021.

    Kranj od tega predsedovanja ne bo imel nič. Dostop do Brda se izvaja mimo mesta, za letališče pa pravite da je ljubljansko, čeprav je v občini Kranju na Brniku.