Gorenjska
1145 ogledov

Kranj zamrznil pobratenje z ruskim Jekaterinburgom

Jekaterinburg TASS Jekaterinburg
Kranjski mestni svetniki so potrdili deklaracijo proti ruski agresiji v Ukrajini.

Kranjska svetniška skupina SDS je na začetku marčevske seje mestnega sveta uspela na dnevni red vključiti Deklaracijo proti ruski agresiji v Ukrajini. »Namen deklaracije je, da se izrazi solidarnost z ukrajinskim narodom, ki ima edini pravico, da izbere svoj ustavni, družbeni in politični okvir ter svojo zunanje-politično usmeritev in odločitve glede članstva v mednarodnih organizacijah, da obsodi vojaško agresijo Ruske federacije ter da pozove to državo, naj preneha s sovražnostmi na ozemlju Ukrajine in umakne svoje vojake in oborožitev ter s tem prepreči nadaljnje žrtve in razseljevanje oseb ter uničujoče posledice tako za ukrajinski narod kot tudi za državljane Ruske federacije,« je povedala svetnica Saša Kristan (SDS).

Nekateri svetniki so sicer bili proti sprejetju take deklaracije v mestnem svetu. »Tako kot jaz kot stranka Levica močno obtožujemo agresijo Rusije nad Ukrajino, za kar ni nobenega opravičila, vendar verjamem, da sankcije niso prava pot. Te bi morale biti usmerjene le proti predstavnikom ruskih in beloruskih oblasti, oligarhom, ki v največji meri omogočajo to vojno, ne pa proti civilnemu prebivalstvu. Te sankcije verjetno ne bodo ustavile Putina, bodo pa najbolj škodovale predvsem najrevnejšim prebivalcem v Rusiji. Posledice sankcij pa bomo čutili tudi po vsem svetu, kar se že kaže v zadnjih tednih,« je povedala svetnica Ana Černe (Levica). Ob tem sta svetnika Evstahij Drmota (SD) in samostojna svetnica Barbara Gunčar (Stranka za enakomeren lokalni razvoj in podjetnost) izrazila svoje nestrinjanje predvsem zaradi prekinjanja kulturnih in gospodarskih vezi.

Mestni svetniki so na koncu deklaracijo potrdili brez glasu proti, nekaj svetnikov je bilo le vzdržanih. Tako so izrazili podporo suverenosti, evropski perspektivi, neodvisnosti in ozemeljski celovitosti ter nedotakljivosti mednarodno priznanih meja Ukrajine. Obsoja vojaško agresijo, ki jo Ruska federacija izvaja nad Ukrajino, kot najhujšo kršitev mednarodnega prava. Izražajo podporo pozivom Ruski federaciji, da takoj preneha s sovražnostmi na ozemlju Ukrajine, umakne svoje vojake in oborožitev z ozemlja Ukrajine, ter s tem omogoči ponovno vzpostavitev miru in prepreči nadaljnje žrtve, uničenje ter trpljenje.

Kranjski mestni svet pa je s sprejetjem te deklaracije izrazil tudi podporo sankcijam zoper agresorja. Zato do umika vojakov in oborožitve Ruske federacije z ozemlja Ukrajine ter celovite vzpostavitve spoštovanja mednarodnega prava in na tej osnovi doseženega miru  zamrzuje vse oblike sodelovanja z Rusko federacijo in njenimi geografskimi ter političnimi enotami oziroma njihovimi funkcionarji in institucijami.  To pomeni, da so zamrznili tudi pred kratkim potrjeno in podpisano pobratenje z ruskim mestom Jekaterinburg.

 | Avtor:

Jekaterinburg POBRATENJE Gorenjska Po kitajskem še pobratenje z ruskim mestom Jekaterinburg Gorenjska Pobratenje je zapečateno

 

Komentarjev 4
  • Dusan12 08:41 12.marec 2022.

    Toti Leon pa samo prikimava, ….

  • leonardo 07:03 11.marec 2022.

    Trapasta odločitev. Ko bo enkrat mimo pa se boste spet lizali. Si brat ali pa ne. Ne moreš simpatij zamrzniti.

  • Pišmevuh 17:59 10.marec 2022.

    Tak je, pa tatarskega biteka več ne žerite, ker Tatari živijo na Krimu.