Gorenjska
2038 ogledov

Kranjska iskrica lahko zažari

Mestna občina Kranj
Kranjski mestni svetniki so sprejeli sklep o lokacijski preveritvi za urejanja prostora na območju nekdanjih Gorenjskih mlekarn, kjer se bo na slabih 27.000 m2 gradila večstanovanjska soseska Kranjska iskrica. Med drugim so investitorju omogočili, da se delno spremeni prostor za trgovske dejavnosti ter določi 1,5 parkirnega mesta na stanovanjsko enoto.

Na območju Gorenjskih mlekarn je že več let ograjen prostor. Že pred leti bi moralo na tem področju zrasti novo stanovanjsko naselje Kozolci, a je investitor kmalu razglasil stečaj. Področje je tako več let samevalo, zdaj pa se je našel nov investitor. Lastniki kranjske Iskraemeca imajo na tem območju namen zgraditi naselje Kranjska iskrica s 375 stanovanji, od tega 60 varovanimi. Mestni svetniki so tako dali zeleno luč, da se gradnja lahko začne. Investitor je namreč z natečajem pridobil urbanistično-arhitekturne rešitve, ki so primernejše od predpisanih z vidika doseganja ciljev urejanja prostora, varstva okolja, učinkovite rabe energije. Na območju tako načrtujejo sosesko večstanovanjskih blokov ter stolpičev v enem delu in živilsko trgovino z varovanimi stanovanji.

Kar nekaj pomislekov svetnikov

Ob obravnavi točke na seji mestnega sveta, so svetniki izrazili kar nekaj pomislekov. Tako jih je večina opozarjala, da je 1,5 parkirnega mesta na stanovanjsko enoto premalo. »Skrbi me, da si zatiskamo oči, da nimamo problema s parkiranjem v tem predelu. Če nimaš kje parkirati, pač parkiraš na zelenici. Posledično jih je vse več uničenih, otroci imajo vedno manj prostora za igro, ljudje so nezadovoljni, zelenice pa se počasi spremenijo v parkirišča. Tukaj pa imamo priložnost, da ugotovimo, ali je to res dovolj ali ne,« je povedala samostojna svetnica Andreja Kert. Z njo so se strinjali tudi nekateri drugi svetniki. »Vemo, da odlok Mestne občine Kranj zahteva za izgradnjo večstanovanjskih objektov po 2 parkirišči na stanovanjsko enoto. Tukaj pa smo sledili predlogu investitorja, da je dovolj eno parkirišče in pol. Ko smo pregledali predlog, je pretehtalo to, da je tudi drugod, tudi v Ljubljani in drugih občinah, standard 1,5 parkirišča na stanovanjsko enoto. Tudi za bodoče naselje Ob Savi, ki ga bo gradil Stanovanjski sklad, je bil sprejet enak standard. Ob tem je treba vedeti, da se naselje nahaja relativno blizu samega centra, poskrbljeno bo za druge alternativne načine prevoza, kot sta postaja sistema KRsKolesom in parkirišče za carsharing, ob naselju bo tudi avtobusna postaja,« pojasnjuje kranjski župan Matjaž Rakovec.

Prav tako sta se v razpravi pojavili vprašanji o vrtčevskem varstvu za bodoče stanovalce tega naselja in o potrebni šolski infrastrukturi. Župan Rakovec odgovarja: »Gradbeno dovoljenje za dograditev Osnovne šole Staneta Žagarja, ki je v bližini tega naselja, smo že dobili in računam, da bomo v letu in pol dobili 6 novih učilnic, novo telovadnico in nove skupne prostore. Od ministrstva smo brezplačno dobili tudi nekdanjo trgovsko šolo, ki jo bomo energetsko obnovili in prenovili ter bo postala podružnična šola Osnovne šole Jakoba Aljaža. Vrtčevskih kapacitet je zaenkrat dovolj, imamo pa v neposredni bližini Kranjske iskrice še nekaj zemljišča, ki je v lasti Ministrstva za izobraževanje, in sicer bivšo mlekarsko šolo, in tudi tukaj je možno, če bi se pokazale potrebe, da se ti prostori namenijo za vrtec ali šolo.«

Iskraemeco ima v Kranju še druge velike načrte

Kranjska Iskraemeco sicer letos praznuje 75 let poslovanja. Kljub težkim razmeram zaradi pandemije koronavirusa, so investirali v energetsko obnovo upravne stavbe in prenovo proizvodnih prostorov. Kot pravi kranjski župan Matjaž Rakovec pa imajo lastniki podjetja še kar nekaj pomembnih in velikih načrtov za Kranj: »Lastništvo podjetja, ki bo investiralo v izgradnjo naselja Kranjska iskrica, je v 60% lasti egipčanske družbe Elsewedy, 40% pa v lasti Iskraemeca in z njimi imamo kar dobre razgovore za nadaljnje investiranje v Kranju. Glede na racionalizacijo prostora, ne pa zanimivo delovne sile, imajo na svojem dvorišču kar nekaj prostora in ideja je, da razširijo asortiman proizvodnje, da se usmerijo tudi v proizvodnjo digitalnih števcev za vodo. To pomeni dodatno zaposlovanje v Mestni občini Kranj. Imajo pa še idejo o razvojnem centru, tako da moram priznati, da podjetje Iskraemeco s svojimi egipčanskimi lastniki želi ostati v Kranju, predvsem pa širiti svojo proizvodnjo in razvojni oddelek in zato smo lahko v Kranju zadovoljni, da imamo take investitorje.«

Komentarjev 1
  • MK 18:45 05.november 2020.

    bedarija.... s tem se samo špara na dnarju investitorjev.... večajo njihovi dobički.... standard bi moral biti 3 avte na stanovanje... mularija ima svoj avto, ker je javni prevoz v klincu, doma živjo itak do 30-ga, prespi punca, kdaj kdo pride ...prikaži več na obisk.... 1,5 parkinga je STREL V BUČO RAKOVEC KOK TI PLAČAJO ZA TAKE OSLARIJE?

Sorodne novice