Gorenjska
15154 ogledov

Kranjska občina začela s postopki razlastitev

Peter Šalamon
V Mestni občini Kranj želijo zagotoviti še večji gospodarski razvoj, zato med drugim že več let načrtujejo razširitev obstoječe poslovne cone v Hrastju. S sprejetjem prostorskih sprememb so letos tudi dokončno zagotovili pogoje za izvedbo projekta.

Mestna občina Kranj (MOK) potrebuje večjo poslovno cono, saj so v preteklih letih številna podjetja, pa tudi predstavniki mednarodnih gospodarskih družb izrazili interes, da razširijo svoje poslovne dejavnosti v MOK. Več desetletij MOK ni bila zmožna ponuditi ustreznih zemljišč, letos pa so sprejeli podrobni prostorski načrt in s tem umestili razširitev obstoječe poslovne cone v Hrastju (PC Hrastje) ter že tudi začeli z izvajanjem projekta širitve.

GOSPODARSTVO Gorenjska Zelena luč za Poslovno cono Hrastje

MOK ima trenutno sklenjene pogodbe s skupno 20 lastniki zemljišč v različnih namenskih rabah. »Veseli nas, da smo uspeli z nekaterimi lastniki po poslani ponudbi namesto razlastitve že doseči dogovore, izvedene so tudi že parcelacije zemljišč, ki jih je pred sklenitvijo pogodbe želelo skupno osem lastnikov, vendar pa je za dokončno sklenitev treba izvesti celoten postopek parcelacije. Pri še 15 drugih lastnikih so parcelacije tudi že naročene, niso pa izvedene. Tudi pri teh bo treba za sklenitev pogodbe počakati na izvedbo postopka,« so zapisali na kranjski občini.

Občina vsa zemljišča odkupuje v skladu s cenilnim poročilom z dne 24. marca 2021, in sicer za zemljišča z namensko rabo stavbna zemljišča 76,76 evrov/m2, površine cest 6,22 evrov/m2, kmetijska zemljišča po 6,22 evrov/m2 in gozdna zemljišča po 1,26 evrov/m2.  Ker pa precejšen del lastnikov zemljišč za gradnjo javne infrastrukture ni bil pripravljen prodati zemljišč po ceni, določeni s cenitvijo - pridobljenih imajo namreč le dobro petino kvadrature potrebnih zemljišč - so bili v MOK zaradi javnega interesa prisiljeni zagnati postopke razlastitve nekaterih lastnikov zemljišč.

»Obžalujem, da smo morali povleči takšno potezo, a verjamem, da se bo ob zaključku projekta izkazalo, da je bilo vredno vztrajati. Projekt bo namreč zagotovil boljše pogoje za poslovanje in s tem razcvet gospodarstva, ki bo imel pozitiven vpliv za celotno občino, v razširjeni PC Hrastje pa bomo uredili tudi cestno in komunalno infrastrukturo, vključno z navezavo kanalizacije na centralno čistilno napravo,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

Na občini ob tem še pojasnjujejo, da projekt poleg javne kanalizacije prinaša še urejene ceste s kolesarsko infrastrukturo. »V Krajevni skupnosti Hrastje si že desetletja želijo, da bi cesto iz vasi Hrastje do poslovne cone obnovili, razširili in uredili tudi za kolesarje. To se bo zdaj končno tudi uresničilo: cesta bo po obnovi široka šest metrov, ob njej bo speljana tudi tri metre široka mešana površina za pešce in kolesarje, ki bo ločena z zelenim pasom. Na tej cesti nikakor ne bo dovoljena vožnja za tovornjake oziroma za vozila večjih dimenzij; uporabljala jo bodo namreč lahko le osebna vozila, lahka tovorna vozila do 3,5 ton teže in kmetijska mehanizacija za lastnike zemljišč. Glavnina prometa, vključno s težjimi vozili, pa bo po novem potekala po cesti, ki povezuje državno cesto Kranj–Šenčur s PC Hrastje skozi gozd. Široka bo sedem metrov, ob njej bodo zgradili tudi kolesarsko površino,« so zapisali.

POSLOVNA CONA Gorenjska Tovornega prometa v Hrastju ne bo

Za večjo prometno varnost pa bo MOK poskrbela tudi v vasi Hrastje, saj bodo pot do križišča s cesto Kranj–Trboje zožili na pet metrov širine, z ločilnim otokom pa poskrbeli tudi za umiritev prometa in znižanje hitrosti. Krajani Hrastja bodo tako predvidoma v letu 2023 oziroma najpozneje v letu 2024 dobili ustrezno in varno povezavo s PC Hrastje v dolžini 800 metrov. V prihodnjem letu pa nameravajo zgraditi še nadhod čez državno cesto za kolesarje in pešce, ki bo mimo kranjskega pokopališča povezovala Kranj oziroma Planino s PC Hrastje. S tem bodo vzpostavili varno ter pešcem in kolesarjem prijazno neprekinjeno povezavo vse do Kranja.

Glede razlastitev pa na kranjski občini še dodajajo, da bo med postopkom razlastitve, ki bo potekal pred upravnim organom, zainteresirani lastnik z MOK še vedno lahko sklenil sporazum o odkupu oziroma o nadomestitvi nepremičnine. »V nasprotnem primeru pa bo MOK po končanem upravnem postopku na podlagi razlastitvene odločbe pridobila nepremičnino v last in posest. Za razlaščeno nepremičnino razlastitvenemu upravičencu pripada odškodnina, glede katere lahko z  MOK sklene sporazum; če do sporazuma ne pride, upravni organ napoti stranki na sodišče za odmero odškodnine v nepravdnem postopku, v primeru spora o pravici do odškodnine pa stranki napoti na pravdo,« so še odgovorili na kranjski občini.

Komentarjev 4
  • Klemen Ko 15:41 28.december 2021.

    Ha-ha...Župan obžaluje, ker bodo nekomu "ukradli premoženje po ceni(tvi), ki ne dosega niti 20% tržne vrednosti....Mogoče bo pa župan kmalu obžaloval svojo prenapihnjenost....

  • marko345 14:40 28.december 2021.

    In kje imajo deponijo za trajno odlaganje odpadkov, ki se bodo povečali. Ne računat na Ljubljano, mi zega ne rabimo in tudi nočemo, a je jasno Rakovec.

  • karantanc56 10:17 28.december 2021.

    Kaj pa če bo imel župan pogreb. Na čigave stroške?