Gorenjska
1112 ogledov

Kranjska vojašnica bo prva

Generalštab Slovenske vojske Anže Petkovšek Ministrstvo za obrambo
Ministrstvo za obrambo si prizadeva za celovito energetsko prenovo objektov. Ob tem je predlagalo vseevropski projekt avtonomnega samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije RESHUB Network in Europe.

Ministrstvo za obrambo se dejavno vključuje v prizadevanja Evropske unije in Republike Slovenije v boju proti okoljskim spremembam, zmanjševanju ogljičnega odtisa in odvisnosti od uvoženih energentov, za povečanje energetske učinkovitosti in vzdržnosti ter uvajanje trajnostne energetske oskrbe. Investicije bodo tako potekale tudi na Gorenjskem.

Za Vojašnico Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in Letalsko bazo Brnik bo ministrstvo aprila objavilo razpis za javno-zasebno partnerstvo. »Celovita obnova obeh je ocenjena na vrednost 1,2 milijona evrov, od katerih bo ministrstvo zagotovilo skoraj sto tisoč evrov. Z investicijo, ki naj bi se povrnila v največ petnajstih letih, bo skupna poraba za obe lokaciji namesto trenutnih 370 tisoč evrov v letih javno-zasebnega partnerstva znašala 240 tisoč evrov, pozneje pa precej več,« pojasnjuje mag. Željko Kralj. Ob tem je dodal, da tovrstne investicije spodbuja tudi Evropska komisija. Ta je v začetku leta pojasnila, da lahko države za celovito energetsko prenovo vojaških objektov pridobijo evropska sredstva, in sicer v višini do 49 odstotkov.

 

Pilotni projekt RESHUB v Kranju

V soglasju z nacionalnimi in evropskimi strategijami ter namero obrambnega in varnostnega sektorja Evropske unije k dejavnemu vključevanju reševanja okoljskih ter energetskih izzivov je slovensko Ministrstvo za obrambo predlagalo vseevropski projekt RESHUB Network in Europe. Gre za projekt avtonomnega samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije, ki jo Slovenska vojska uporablja že od leta 2008. Namen projekta je gradnja mreže vozlišč dolgoročne samooskrbe obrambnih infrastrukturnih zmogljivosti v Evropi. Vozlišča bodo zagotavljala energetsko oskrbo nastanitvenih in mobilnih zmogljivosti, ki temeljijo na obnovljivih virih energije, shranjevanju energije v vodiku, lokalni soproizvodnji električne in toplotne energije ter oskrbi z energenti električnih vodikovih transportnih sredstev.

Ministrstvo za obrambo bo prvo vozlišče postavilo v Vojašnici Petra Petriča v Kranju kot pilotni projekt RESHUB, pri katerem že sodelujemo z drugimi resorji, industrijo ter slovenskimi raziskovalnimi institucijami. »Zanj smo pridobili investicijsko in gradbeno dokumentacijo, pri čemer del sredstev črpamo iz Sklada za podnebne spremembe, investicijski načrt pa predvideva tudi vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva. Približno tretjino vodikovih zalog bo vojašnica porabila za lastno delovanje, kar dve tretjini pa bo na razpolago za lokalno infrastrukturo. Hkrati ob podpori vodikovih transportnih sredstev bo projekt vojašnici omogočil avtonomno delovanje za vsaj tri dni,« je izpostavil polkovnik Robert Šipec iz Direktorata za logistiko.

 | Avtor:

Projekta so veseli tudi na Mestni občini Kranj. Kot smo že poročali, je bila uprava s projektom natančneje seznanjena ob nedavnem obisku obrambnega ministra Mateja Tonina v Kranju. Takrat je kranjski podžupan Janez Černe za Žurnal24 pojasnil, da si lokalna skupnost lahko v prihodnje obeta polnjenje vozil za komunalo in javni prevoz, potencialno pa tudi za zasebne uporabnike.

stajerska05.07.09...slovenska vojska...maribor...patrie...patria...oklepniki 8x8 16-MILIJONSKI RESHUB Gorenjska Slovenska vojska preklaplja na alternativna goriva
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.