Gorenjska
1943 ogledov

Kriminal na Gorenjskem živ tudi pred 100 leti

Gorenjski muzej Kranj
Kljub zaprtju muzejev, v Gorenjskem muzeju ne počivajo. Pripravili so novo občasno razstavo »Ako ne pridete, vas privedejo orožniki!«. Na njej predstavljajo gorenjsko črno kroniko med leti 1850 – 1941.

Na razstavi sta avtorici mag. Barbara Kalan in Anja Poštrak pogledali v temno plat življenja Gorenjcev v preteklosti. Lotili sta se različnih tematik, od umorov, orožnikov, rokovnjačev do različnih tatvin, ponarejevalcev denarja in podobno. Pri raziskovanju sta ugotovili, da je bil kriminal na Gorenjskem v preteklosti precej živ. »Ni se pa kaj dosti spremenilo do danes. Že pred 100 leti so bile avtomobilske in železniške nesreče, veliko je bilo tatvin,« pravi soavtorica razstave mag. Barbara Kalan.

 

Od detomorov do nesreč

Ob odkrivanju kriminala na Gorenjskem je avtorici predvsem neprijetno presenetilo, koliko je bilo na Gorenjskem detomorov, predvsem v hribovitih krajih, in nesreč med kolesarji in pešci ter kolesarji in vlaki. »Ko so se na Gorenjskem v začetku 20. stoletja v prometu pojavili kolesarji, namreč ni bilo nekih predpisov, ki bi določali, kako morajo kolesarji voziti. Vozili so malo po levi, malo po desni, malo po sredi ceste in hitro je prišlo do nesreče. Veliko je bilo tudi nesreč med vozovi. Ko se je na primer splašil konj, je voz zbezljal. In v takratnih časopisih je bilo tega ogromno,« pojasnjuje Kalanova.

 | Avtor: Gorenjski muzej Kranj Gorenjski muzej Kranj

 

V ospredju razstave so tudi predmeti

Razstavo bo na ogled v Mestni hiši v Kranju. Avtorici sta jo zasnovali tako, da so v ospredju predvsem predmeti, ki pa sicer niso bili udeleženi v kakšnem določenem zločinu. »Ko denimo predstavljava nek umor, predstaviva kot predmet recimo nož in sekiro, kajti pogosto so ljudje pri umorih pač uporabili, kar jim je bilo najprej pri roki,« izpostavlja Kalanova. Na ogled so sicer panoji s fotografijami in članki, podkrepljeni z razlagami in pojasnili avtoric.

 

Glede na trenutno epidemiološko stanje, jih v Gorenjskem muzeju skrbi, kdaj bodo muzeji ponovno odprti. Prav zato sta avtorici ob razstavi pripravili tudi filmček in sprehod skozi razstavo. Gre za nekakšno povabilo k ogledu razstave tudi v živo, ko bo to spet možno.

Komentarjev 6
  • reunecor 22:47 30.november 2020.

    www︎.︎Marbie︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

  • Avatar Sarah_Hernandez
    Sarah_Hernandez 20:10 30.november 2020.

    Na spletu s prenosnim računalnikom zaslužim veliko denarja (100 € do 200 € / h). Prvi mesec sem prejel ček za 28536 €, to spletno delo je preprosto in enostavn0, ni mu treba iti v pisarn0. ... >>>>> www.MagnifyIncome.Com

  • riluva 05:09 30.november 2020.

    www︎.︎Cycoap︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za sseks

Sorodne novice