Gorenjska
10835 ogledov

Kustec: Učitelji so v zadnjem letu dobili veliko več denarja

Peter Šalamon
V Kranju se je danes mudila ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Ob tem je tudi komentirala začetek zbiranja podpisov Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za njen odstop. Njen odgovor je, da so učiteljem v zadnjem letu namenili precej več denarja za plače kot kdaj koli.

Sviz med svojim članstvom ter ostalimi zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju zbira podpise za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Očitajo ji, da v zadnjem letu ni delala za izobraževanje, ampak proti njemu. Ministrica se s tem ne strinja, ob tem pa je ob današnjem obisku v Kranju poudarila, da je šolstvo v zadnjem letu dobilo precej več denarja kot pretekla leta, predvsem za plače.

»V času tega vladnega mandata smo sprejeli številne tako sistemske kot tudi posebne PKP ukrepe, vezane na delovnopravno zakonodajo na področju vzgoje in izobraževanja. Po 12 letih smo sistemsko spremenili pravilnik o napredovanju zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, povečali smo proračun konkretno prav za plače zaposlenih. Prav v tem času smo omogočili številne nove možnosti zaposlovanja. Dodatno smo sistemizirali delovna mesta računalničarjev in pomožnega osebja. Trudimo se, da ves čas to počnemo v sodelovanju in komunikaciji s sindikatom, šolami, ravnatelji, učitelji. Takšno sodelovanje si želim še naprej, da bomo s konstruktivnim dialogom našli še boljše rešitve, ki bodo omogočile kvalitetnejše delo vseh zaposlenih,« je v odzivu dejala Kustečeva.

 

Začela se je splošna matura

Danes se je sicer začela tudi splošna matura. Dijakinje in dijaki so pisali esej iz materinščine. Po podatkih, ki jih ima ministrica Kustečeva, je prvi dan minil brez zapletov. »Potek letošnje mature smo dokončno dogovorili decembra lani. Edina sprememba, ki je bila sprejeta letos, je omogočeno pisanje mature tudi dijakom, ki so v karanteni in imajo negativen PCR test, in sicer z dodatnimi ukrepi. Osebno verjamem in zaupam maturantkam in maturantom, njihovemu znanju, kot seveda tudi profesorjem in profesoricam, ravnateljicam in ravnateljem, da so dali vse od sebe za to, da se tudi letošnja matura lahko na miren, a hkrati tudi odločen način tudi izpelje.« Ob tem je ministrica ponovno poudarila, da bodo lahko dijaki, ki zaradi bolezni v spomladanskem roku ne bodo mogli opravljati mature, le to pod istimi pogoji lahko opravili v jesenskem roku.

Da je matura potekala običajno, je potrdila tudi ravnateljica Gimnazije Franceta Prešerna Kranj Mirjam Bizjak. Dejala je, da so danes maturo opravljali prav vsi prijavljeni dijakinje in dijaki, eden od njih pod posebnimi pogoji zaradi karantene.

Komentarjev 16
  • sandi76 09:52 05.maj 2021.

    "Kustec: Učitelji so v zadnjem letu dobili veliko več denarja" S tem so jih očitno hoteli utišati, pa ne pomaga :)

  • Janez_53 20:22 04.maj 2021.

    Kustečevi očitno ni nič jasno! Kaj imajo višje plače učiteljev(ali so sploh upravičene glede na šolanje otrok od doma?) z njeno nesposobnostjo??? Saj vendar ni njeno glavno delo skrb za višje plače učiteljev!!!

  • Avatar crusader666
    crusader666 20:14 04.maj 2021.

    Mona si Simona in to velika in pokvarjena!!