Gorenjska
3533 ogledov

MORS še izbira zasebnega partnerja

slovenska vojska Anže Petkovšek Fotografija je simbolična.
Pred dobrim letom dni je tedaj še vlada Janeza Janše sprejela odločitev o ugotovitvi javnega interesa za sklenitev javno-zasebnega partnerstva pri postavitvi samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije na območju Vojašnice Petra Petriča Kranj. Ministrstvo za obrambo (MORS) je pozneje napovedovalo, da bodo še do letošnjega poletja izbrali zasebnega partnerja. Kje se je zataknilo oziroma v kateri fazi je projekt RESHUB, smo se pozanimali na ministrstvu.

Gre za pilotni vseevropski projekt RESHUB Network in Europe, namen takoimenovane evropske vodikove avtoceste za obrambni sistem v podporo civilnemu prebivalstvu je gradnja mreže vozlišč dolgoročne samooskrbe obrambnih infrastrukturnih zmogljivosti v Evropi. Vozlišča bodo zagotavljala energetsko oskrbo nastanitvenih in mobilnih zmogljivosti, ki temeljijo na obnovljivih virih energije, shranjevanju energije v vodiku, lokalni soproizvodnji električne in toplotne energije ter oskrbi z energenti električnih vodikovih transportnih sredstev.

Iz službe za strateško komuniciranje na MORS so nam včeraj pojasnili, da "je razpis za javno-zasebno partnerstvo pri izvedbi projekta vozlišče v Vojašnici Petra Petriča v Kranju zdaj v fazi konkurenčnega dialoga z morebitnimi zasebnimi partnerji. Zasebni partner tako še ni izbran, niti še ni sklenjena pogodba". Na vprašanje o vrednosti projekta, pa so nam odgovorili, da bo vrednost pogodbe znana ob koncu konkurenčnega dialoga ob podpisu pogodbe javno-zasebnega partnerstva.

Dodali so še, da "program porabe finančnih sredstev Sklada za podnebne spremembe v obdobju 2021–2023 v točki 2.3.11 Spodbujanje izgradnje infrastrukture za alternativna goriva in nakupa vozil na alternativni pogon opredeljuje, da je del sredstev namenjen za sofinanciranje izvedbe projekta RES HUB – izgradnja in nakup javne vodikove polnilnice z vodikarno na območju Vojašnice Petra Petriča v Kranju".

Projekt RESHUB je omenjen tudi v načrtu razvojnih programov ministrstva za obrambo do leta 2025, ki ga je sprejela vlada. Tam je navedeno, da je izhodiščna vrednost skoraj 13,2 milijona evrov, financiranje pa zagotavljata evropski Sklad za podnebne spremembe in zasebni partner. Marca lani, naj spomnimo, so projekt ocenjevali na 16 milijonov evrov.

Občina odmerila NUSZ za leto 2022

Od projekta RESHUB si veliko obetajo tudi v Mestni občini Kranj. Kot so večkrat poudarjali pristojni v preteklosti, so z vojašnico Petra Petriča več kot zgledno sodelovali že v času epidemije covid, saj so v vojaški telovadnici zagotovili prostore za množično cepljenje. Kot je marca lani v zvezi s projektom pojasnjeval podžupan Janez Černe, naj bi vojašnica za lastno delovanje porabila le tretjino vodikovih zalog, kar dve tretjini pa bo na voljo za lokalno infrastrukturo. V vozlišču bi tako polnili vozila za komunalo in javni prevoz, potencialno pa bi jih tudi zasebni uporabniki.

Marca 2021 so se na Mestni občini Kranj ob obisku minstra za obrambo Mateja Tonina pogovarjali tudi o tem, kako bo ministrstvo za obrambo v prihodnje plačevalo občini NUSZ oziroma nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. (Tako kot tudi vsem občinam, kjer je navzoča Slovenska vojska, kar je skladno z odločbo ustavnega sodišča).

Na vprašanje, ali je bilo nadomestilo plačano in v kakšni višini, so nam z MO Kranj odgovorili, da so ministrstvu za leto 2022 odmerili NUSZ v višini 327.439 evrov. V odmero NUSZ so bile zajete vse nepremičnine na območju Mestne občine Kranj, katerih upravljavec je MORS. Poleg stanovanj in poslovnega prostora v mestu, za kar se je že prej odmerjalo NUSZ, so bile v odmero NUSZ zajete še stavbe in zemljišča, ki jih uporablja Slovenska vojska na območju vojašnice Petra Petriča in strelišča v Žabnici.

stajerska05.07.09...slovenska vojska...maribor...patrie...patria...oklepniki 8x8 16-MILIJONSKI RESHUB Gorenjska Slovenska vojska preklaplja na alternativna goriva Vojašnica Petra Petriča Kranj RESHUB Gorenjska Ministrstvo išče zasebnega partnerja

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.