Gorenjska
9289 ogledov

Most pri Planiki bo mogoče kmalu zgodovina

Gorenjski muzej Kranj
Mestna občina Kranj je oddala vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo Savske ceste in mostu pri Planiki.

Stanovanjski sklad Republike Slovenije že nekaj časa načrtuje izgradnjo soseske Ob Savi s skupno okoli 240 neprofitnimi stanovanji, pri čemer naj bi v prvi fazi zgradili 187 stanovanjskih enot. Ključno vlogo pri razvoju projekta ima Mestna občina Kranj (MOK), ki mora zagotoviti komunalno in prometno opremljeno območje za gradnjo soseske z rekonstrukcijo dela Savske ceste, izgradnjo novega mostu čez Savo, prestavitvijo tlačnega kanala pod mostom čez Savo ter izvedbo zaščite pred poplavami.

»To je pogoj za začetek gradnje in v MOK v to vlagamo velike napore, saj si želimo, da se ta projekt čim prej uresniči. Zdaj, ko nam je uspelo odkupiti večino zemljišč, potrebnih za rekonstrukcijo ceste in mostu, smo oddali vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja in upam, da čim prej dobimo zeleno luč in začnemo z deli,« je povedal kranjski podžupan Janez Černe.

Ta del Kranja bo tako poleg gospodarske infrastrukture dobil še sodobno cesto in most čez Savo, ki je, ne glede na dotrajanost, prometno precej obremenjen. »To prinaša koristi tako prebivalcem in podjetjem v Savski loki kot tistim na drugem bregu Save … Ko bo zgrajena soseska ob Savi, pa bomo pridobili še prepotrebna neprofitna stanovanju, ki jih močno primanjkuje tudi v Kranju. Čakalne vrste so dolge, zato si na vso moč prizadevamo, da se situacija na tem področju čim prej izboljša,« je dodal Černe. Ob tem je spomnil, da do 3. maja v MOK poteka »Javni razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj Mestne občine Kranj v najem – 2022« in opozoril, da se morajo vsi tisti, ki jim neprofitno stanovanje še ni bilo dodeljeno in ga še potrebujejo, ponovno prijaviti na nov javni razpis.

Savska cesta bo po rekonstrukciji širša po celotni dolžini in bo imela tudi pločnik. Tudi most pri Planiki bo precej širši od obstoječega: bo dvopasoven ter s pločnikom in kolesarsko stezo na obeh straneh. Poleg tega bo dvignjen za dodatni 1,5 metra, kar bo omogočilo veliko večjo poplavno varnost na tem območju.  Ob tem so se v MOK skupaj s Stanovanjskim skladom in Elektrom Gorenjska zavzeli še, da bi na tem območju odstranili električne daljnovode in napeljave premaknili nosilec Delavskega mosta. Na tak način urejene napeljave so bolj sodobne in varne..

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

Medtem v Stanovanjskem skladu pripravljajo projektno dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo omenjene soseske. Računajo, da ga bodo pridobili v začetku leta 2023. Mestna uprava MOK se bo potem poskušala dogovoriti, da bi v upravljanje pridobila vsaj četrtino stanovanj, ki jih namerava Stanovanjski sklad zgraditi na območju. O tem so že potekali pogovori, obe strani pa sta naklonjeni tej ideji.

STANOVANJA Gorenjska Ob Savi se bo gradilo
Komentarjev 2
  • Patricia_Collier 12:00 12.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • PaPajapopi 11:19 12.april 2022.

    Trapasto je stari most porušiti ! Morali bi ga obnoviti, dati v uporabo kolesarjem in pešcem, zraven pa zgraditi novega za promet ! Ampak potem si ne bi mogli razdeliti toliko milijonov !