Gorenjska
13233 ogledov

Načrtujejo tri vrtine na globini 75 metrov

pšenica, žito, kmetijstvo M. Ha.
Če bo šlo skladno z načrtovanjem, bi z namakanjem 100 hektarov kmetijskih zemljišč na Sorškem polju na območju Mestne občine Kranj pričeli v letu 2026, so za Žurnal24 pojasnili iz Mestne občine Kranj.

Aprila letos je minilo leto dni, odkar je uprava Mestne občine Kranj pričela s postopki za uvedbo namakalnega sistema Sorško polje. Na vprašanje, kaj se je doslej naredilo, smo dobili odgovor, da je "projekt del proračuna 2023, v katerem je 150.000 evrov namenjenih za pridobitev idejne zasnove projekta, pridobivanje soglasij in mnenj, izdelavi DIIP, izvedbo poskusnih vrtin in ostale dokumentacije, ki bo potrebna za nadaljevanje projektiranja do izdaje gradbenega dovoljenja".

V prvi fazi je, kot so nam razložili iz Mestne občine Kranj, predviden namakalni sistem za 100 hektarov zemljišč (potencial je do 500 hektarov). Predvidene so tri črpalne vrtine globine 75 metrov in zmogljivosti vsaj 28,8 l/s.

Če se bo pri poskusnih vrtinah izkazalo, da je izdatnost vode, ki bo namenjena namakanju, na tistem območju dovolj velika, je predvidena izgradnja sistema do konca leta 2025.

suša, koruza, polje, okolica Kranja | Avtor: M. Ha. Posneto avgusta 2022 blizu Žabnice v Mestni občini Kranj. M. Ha.

Med že izvedenimi aktivnostmi, so še pojasnili z Mestne občine Kranj, so Analiza tveganja in načrt zaščitnih ukrepov za pridobitev vodnega soglasja za gradnjo Javnega namakalnega sistema Sorško polje, Tehnološki elaborat za Namakalni sistem Sorško polje, idejna zasnova za pridobitev projektnih in drugih pogojev, DIIP (namakalni sistem Sorško polje I. faza), prav tako so pridobljena tudi soglasja lastnikov za poskusne vrtine.

Mestna občina Kranj je že oddala tudi vlogo za Predhodno presojo vplivov na okolje (predhodni postopek) za namakalno območje v okviru Namakalni sistem Sorško polje, trenutno je v izdelavi tudi projekt za poskusne vrtine, dopolnjujejo pa tudi idejno zasnovo projekta glede na spremembe lokacij.

Predvidoma pozno jeseni na MO Kranj pričakujejo gradbeno dovoljenje in vodno soglasje, "ob koncu leta nameravajo projekt pripraviti na razpis Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Spomladi 2024 bi izbrali izvajalca del, ki bi v avgustu začel z gradnjo in jo zaključil na začetku leta 2025," so za Žurnal24 pojasnili iz MO Kranj.

dezurni@styria-media.si

Pridelava hrane, poljedelstvo, njiva SORŠKO POLJE Gorenjska Najprej bi na 100 hektarih namakali krompir, žita in zelenjadnice kmetijstvo, polje, hrana SORŠKO POLJE Gorenjska Namakalni sistem za milijon evrov

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.