Gorenjska
357 ogledov

Nekatere poti še vedno zaprte, druge nevarne

zaprte poti, gore PU Kranj
S Policijske uprave Kranj so danes na javnost naslovili posebno obvestilo, naj bodo vsi, ki se podajajo na območja, prizadeta v poplavah in neurju, posebno previdni, kajti tam potekajo intenzivne sanacije. Določena območja, ki so med drugim tudi frekventne izhodiščne točke pohodnikov v gore, so zaprta.

"Upoštevate navodila izvajalcev sanacije in prometno signalizacijo. S tem boste pripomogli k varnejšemu in nemotenemu opravljanju del ter čim hitrejši sanaciji prizadetih območij. Policisti bomo v sodelovanju z ostalimi nadzornimi službami poostreno nadzirali spoštovanje prometne signalizacije in zoper tiste, ki jo ne bodo upoštevali tudi represivno ukrepali! Hvala, ker boste upoštevali poziv," so zapisali s PU Kranj.

Cerklje na Gorenjskem | Avtor: M. Ha. Hudourniški potok Reka je uničeval cesto, ki vodi od vasi Grad proti smučišču Kravavec. Posneto 8. avgusta 2023. M. Ha.

Prav tako policisti opozarjajo planince, naj pred odpravo na pot preveritijo prometne razmere in razmere v gorah. Določene planinske poti so namreč še vedno zaprte.

Tako so na primer zaprte ceste v dolini Radovne in v Krmi. Ključni razlog so poškodovana drevesa, ki visijo nad cesto in bi lahko že manjšem vetru nekotrolirano padla. Da bi preprečili morebitne nesreče, so ceste začasno zaprte. Predviden čas ponovnega odprtja je naslednji: Radovna - konec septembra 2023, Krma - spomladi 2024. Cesta iz Mojstrane do gostilne Psnak pa je odprta in varna.

Več informacij je na voljo na https://promet.si/sl , https://www.pzs.si/ ,  ttps://www.grzs.si/, ; https://www.sos112.si/  , http://www.arso.gov.si/ , https://www.policija.si/

"Ob odhodu v gore naj svojci ali prijatelji vedo, kam greste in kakšen je potek ture. Na varnem mestu jim tudi sporočite, kako se odvija tura in morebitne spremembe. S sabo imejte napolnjen prenosni telefon in v visokogorje nikoli ne hodite sami!"  še svetujejo policisti.

Kamenje pada

Včeraj popoldne so gorski reševalci GRS Mojstrana, dežurna ekipa GRS Brnik in policist gorske enote reševali 30-letno alpinistko, državljanko Italije. Med spuščanjem po Slovenski smeri v Severni Triglavski steni ji je okoli 17. ure na glavo padel kamen. Na kraju so bili gorski reševalci GRS Mojstrana, dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah GRZS in policist gorske enote. S helikopterjem Slovenske vojske so lažje poškodovano Italijanko prepeljali  v Splošno bolnišnico Jesenice. Policisti bodo dogodek ustrezno zadokumentirali.

Že prej je helikopter SV peljal na zdravljenje v UKC Ljubljana še eno tujo državljanko, ki se je malo čez 13. uro poškodovala pri soteskanju v kanjonu Sušec, občina Bovec, navaja spletna stran Uprave RS za zaščito in reševanje. Gorski reševalci GRS Bovec so poškodovanko najprej oskrbeli na kraju, jo prinesli v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne pomoči Tolmin in jo z reševalnim vozilom odpeljali na letališče Bovec. Od tam naprej pa jo je, kot smo že navedli, v osrednjo slovensko bolnišnico odpeljal vojaški helikopter.

V pričakovanju gneče

Tako danes, v petek, 18. avgusta, kot tudi v soboto in nedeljo je mogoče pričakovati povečan promet na gorenjski avtocesti v obe smeri z možnostjo zastojev Prav tako tudi na cestah proti turističnim krajem in izletniških točkah v gore. Zato policisti svetujejo voznikom, da so strpni, prilagodijo hitrost vožnje, imajo primerno varnostno razdaljo ter naredijo reševalni pas, kjer je to potrebno. Za pot proti Avstriji so vsaj trenutno odprti vsi nekdanji mejni prehodi. Ob daljšem zastoju bo izvoz Jesenice vzhod (Lipce) namenjen samo za lokalni promet.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.