Gorenjska
5389 ogledov

Nenevarne odpadke bi predhodno skladiščili in pretovarjali ob avtocesti

Zemljišče, DARS, gorenjska avtocesta
1/3
Zemljišče Družbe za avtoceste v RS (Dars) znotraj avtocestnega priključka Kranj vzhod.
Na januarski izredni seji je mestni svet med drugim potrdil dopolnjen načrt pridobivanja nepremičnega premoženja Mestne občine Kranj. Občina bo tako letos kupila skoraj 1,35 hektara veliko zemljišče tik ob gorenjski avtocesti, in še dve zemljišči v mestnem jedru Kranja, eno meri v izmeri 28 kvadratnih metrov, drugo pa v izmeri 29 kvadratnih metrov.

Kot je na seji pojasnila Mateja Koprivec, vodja Oddelka za pravne in kadrovske zadeve, je parcela v katastrski občini Primskovo v naravi zemljišče ob avtocestnem križu Kranj vzhod. Ocenjena vrednost je 427.610 evrov (vključen je DDV) oziroma 31,75 evra po kvadratnem metru. Odkup pa je potreben zaradi dejavnosti Komunale Kranj. Glede zemljišč ob kanjonu Kokre pa je navedla, da je ocenjena vrednost 13 tisoč evrov oziroma 228 evrov po kvadratnem metru, in še, da bo Mestna občina Kranj uveljavljala predkupno pravico, zemljišče pa bodo namenili za ureditev dostopa do kanjona Kokre in njegovega vzdrževanja.

Zemljišče v katastrski občini Primskovo je v lasti Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji d.d. in meri 13.469 kvadratnih metrov, je bilo navedeno v gradivu za sejo. Dostop do širšega območja je urejen preko priključka na državno cesto Kranj–Spodnji Brnik, medtem ko samo zemljišče nima neposrednega dostopa do javne ceste. Na zemljišču, ki se uporablja kot pašnik oziroma travnik, pa tudi na mejnih zemljiščih, ni komunalnih vodov.

Ker ni znana geološka sestava tal in tudi ni mogoče predvideti, ali bi se vsi soglasodajalci res strinjali, da bo tu potekalo sortiranje in prekladanje odpadkov, je mestni svetnik Bojan Homan (SDS) posvaril, da bi občina kar nakazala kupnino Darsu, ki od konca leta 2022 javno zbira ponudbe za prodajo omenjenega zemljišča.
Tudi mestna svetnica Sandra Gazinkovski (Gibanje Svoboda) je vprašala, ali je primerno, da bo dejavnost s smetmi na zemljišču, ki je vhod v mesto.

Toda Tomaž Lanišek, vodja Urada za razvoj, pametno skupnost in projekte, je razložil, da je "zemljišče predvideno za prekladanje in da smiselno, da je ta dejavnost Komunale Kranj umeščena izven naselja. Gre res za vhod v občino, ne pa vhod v samo mesto. .... Gre za zbiranje in prekladanje, preden gre na končno destinacijo smeti ali pa na sežig ali predelavo."

Nakup zemljišča na Primskovem, ki da je ustrezna lokacija za dejavnost Komunale Kranj, je pozdravil mestni svetnik Zoran Stevanović (Državljansko gibanjeResni.ca). "Gorenjci na sploh in tudi občani Kranja so izredno kompleksni, kar se smeti tiče... V Mariboru imajo popolnoma drugačen temperament. Tam jim lahko smeti mečejo pod okna, noben ne bo reagiral. Če boš postavil en radar, bodo pa zažgali pol mesta. V Kranju je zadeva obratna. Lahko radar postaviš na pet metrov, smeti pa ne sme biti nikjer. ... Ta lokacija (ob avtocesti, op. a.) mi začuda ni padla na pamet in samo izrekam pohvalo upravi za to parcelo, ker dejansko ne bo niti ene iniciative, ker prva bajta je več kot pol kilometra stran."

Mestni svetnik Rok Igličar (Gibanje Svoboda) je izrazil skrb zaradi varnosti, kajti "zadeve se zelo rade kdaj vžgejo, avtocesta je 50 metrov stran, dim je gost", zato je vprašal, zakaj ne bi bila vsa dejavnost na Zarici, saj bi bilo to bolj racionalno.
A ga je župan Matjaž Rakovec pomiril. Razložil je, da v Zarici prekladanja ne sme biti, saj je to bilo dogovorjeno s krajani oziroma civilno iniciativo in tudi notarsko overjeno. Pojasnil je, da je že videl načrt in mestnim svetnikom zagotovil, da je zadeva zelo varna, da bodo upoštevani vsi standardi. "Če zadeve ne rešimo, nam sledi kazen in končno se je ta lokacija pokazala kot edina možna v tem trenutku," je opozoril.

Komunala Kranj | Avtor: Komunala Kranj Komunala Kranj


Podžupan Janez Černe je na seji mestnega sveta razložil, da zdaj zaposleni Komunale Kranj prekladajo na Ulici Mirka Vadnova na Primskovem, kar je popolnoma neprimerno. "Ko zapiha veter, te smeti odnese tudi kam drugam, Elektro Gorenjska se vsakič pritožuje glede tega, da so smeti tam, da so glodalci okrog. Ta lokacija (ob avtocesti) je dejansko edina, ki po mojem ne bo povzročila neke civilne iniciative, tako da je iz tega vidika odlična. Načrti so, da bo ta stvar vkopana in pokrita, enako je bilo že predstavljeno v Zarici, ampak se prebivalci s tem niso strinjali, tako da bo zdaj na tej novi lokaciji. ... Trenutno te smeti vozimo v Komendo, da se tam sortirajo in gredo naprej in to povzroča dodatne velike stroške na vse naše položnice."

Pretovarjanje odpadkov in oddaja blata

O težavah s pretovarjanjem odpadkov na Primskovem je direkor Komunale Kranj Matjaž Berčon že opozarjal, med drugim tudi na novinarski konferenci novembra 2021. Tedaj je govoril o predhodnem skladišču nenevarnih odpadkov na zbirnem centru, ki bo urejeno septembra 2022 in je ovrednoteno na tri milijone evrov.
Za pojasnila v zvezi s potencialno novo lokacijo ob avtocesti smo se zato obrnili na Komunalo Kranj. Kratko so nam potrdili, da gre za alternativno lokacijo za prehodno skladiščenje in pretovor nenevarnih odpadkov. In nam tudi posredovali skico zemljišča.

Zemljišče, DARS, gorenjska avtocesta | Avtor:

Prav tako nas je še zanimalo, kako zdaj v Komunali Kranj rešujejo problem zaradi dragega odvoza komunalnega blata. Kot je znano, je Komunala Kranj najprej dlje časa napovedovala, da bodo v Zarici sami sušili komunalno blato, nato pa so si pristojni premislili, ker naj bi v Ljubljani v bližnji prihodnosti zgradili sežigalnico. A temu projektu (vsaj glede na številne odzive) ne kaže najbolje. Veliko pozornost in polemik pa je že zbudila nedavna 2-milijonska naložba v mobilno napravo za sušenje komunalnega blata v Kopru...  Iz službe za odnose z javnostmi Komunale Kranj so nam glede glede komunalnega blata s čistilne naprave odgovorili, da je "Komunala Kranj po upadu cen na trgu izvedla javno naročilo za tekoči dve leti in oddaja dehidrirano blato izbranemu ponudniku. Trenutno je to ekonomsko najbolj ugodna rešitev."

 

Komunala Kranj KOMUNALA KRANJ Gorenjska Do junija 2024 načrtujejo za 10 milijonov evrov naložb drevored, Matjaž Berčon, Matjaž Rakovec ZELENI KRANJ Gorenjska Nov drevored z 18 lipovci Centralna čistilna naprava Kranj OKOLJE Gorenjska Blato iz Kranja bi (neosušeno) vozili v Ljubljano Komunala Kranj KOMUNALA KRANJ Gorenjska Namesto dobička bo izguba Odpadna embalaža ODPADKI Gorenjska Pri komunalnih podjetjih obležalo več tisoč ton odpadne embalaže

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.