Gorenjska
2237 ogledov

Namesto dobička bo izguba

Komunala Kranj
1/3
Profimedia
Ker se odvoz komunalnih odpadkov v Mestni občini Kranj in občinah Šenčur, Naklo, Jezersko in Preddvor ni podražil in vse kaže, da se tudi pred lokalnimi volitvami ne bo, bo Komunala Kranj poslovala z izgubo. Kot so nam danes, 25. avgusta, pojasnili iz službe za stike z javnostjo Komunale Kranj, je bila na skupščini Komunale Kranj v petek, 19. avgusta, "med drugim sprejeta novelacija Poslovnega načrta za leto 2022, ki konec leta predvideva približno 219 tisoč evrov izgube iz poslovanja".

Na vprašanje, kakšni sklepi so bili sprejeti na skupščini, kakšne posledice bodo imeli na projekte in kako bodo vplivali na občane in zaposlene, smo dobili še kratek odgovor,  da "o drugih ukrepih skupščina ni odločala".

Naj spomnimo, da je direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon na novinarski konferenci pred štirim meseci, bilo je 20. aprila, dejal, da bo Komunala Kranj zaradi dviga cen energentov in rasti drugih stroškov predlagala dvig cene za uporabnike komunalnih storitev. Cene ravnanja z odpadki naj bi se na položnicah dvignile za 10 do 15 odstotkov predvsem zaradi stroškov elektrike, ki so se podražili za 320 tisoč evrov, in bencina za 162 tisoč evrov.

Komunala Kranj | Avtor: M. Ha. Matjaž Berčon, direktor Komunale Kranj. M. Ha.

Poslovni načrt Komunale Kranj je sicer za leto 2022 v dejavnosti ravnanja odpadkov predvideval 319 tisoč evrov izgube, a to naj bi podjetje pokrilo z notranjimi rezervami. V poslovni načrt za leto 2022 so tako zapisali, da bo Komunala Kranj poslovala z dobičkom v višini 174 tisoč evrov.
Ker pa je prišlo v prvem četrtletju do dodatnega povišanja stroškov (že prej omenjeno električna energija, pogonska goriva in plin), je Komunala Kranj v maju petim občinam, Mestni občini Kranj, Jezersko, Preddvor, Naklo in Šenčur, predlagala, da bi štiričlansko gospodinjstvo namesto 20,93 evra od 1. julija 2022 do konca leta 2022 plačevalo 22 evrov, v prvi polovici leta 2023 pa 23,55 evra, od 1. julija 2023 naprej pa 22,45 evra.

Kot smo poročali, podražitev na kranjskem mestnem svetu ni bila izglasovana (11 svetnikov je podražitev podprlo, 11 jih je bilo proti). Napovedano je bilo sicer, da bodo o predlogu vnovič glasovali na prihodnji seji, a ta nato ni bil uvrščen na dnevni red. Če predlog odloka ni sprejet v eni občini, potem ne velja tudi drugod oziroma v še štirih občinah.

 

Direktor Matjaž Berčon je pred štirim meseci na vprašanje novinarjev, kaj bo, če občine oziroma občinski sveti ne bodo privolili na dvig na položnicah, odgovoril, da bodo v Komunali Kranj prisiljeni izvajati radikalne reze, da bi privarčevali četrt milijona evrov. Tako naj bi obnovili manj hišnih priključkov, manj bi bilo tekočega vzdrževanja, omenil pa je tudi nižanje plač vsem 238 zaposlenim. Kot drugo možnost pa je omenil, da bi izgubo pokrili z lanskim dobičkom Komunale Kranj, ki je znašal 800 tisoč evrov. Glede tega drugega scenarija, se pravi, kaj bodo storili z dobičkom iz leta 2021, je na izrecno vprašanje odgovoril, da bo o tem odločala skupščina v mesecu avgustu, a da bi najprej morali spremeniti poslovni načrt oziroma da so se lastniki odločili, da podjetje posluje z izgubo. "A cene bo treba dvigniti, kajti izgube v nedogled ne moreš pokrivati na tak način. Lahko je to politično všečna poteza, a prihodnje leto bo vnovič novih 300 tisoč izgube, " je tedaj opozoril direktor.

 

Komentarjev 3
  • era1 20:36 26.avgust 2022.

    Sopranovi. Ampak res Sopranovi.

  • rd2dmk2 08:36 26.avgust 2022.

    točno tako, 100% imaš prav plavi-mil.. bi dodal naslednje. na dinusu je tona pločevink od piva odkup 450€. je katera od komunal uvedla ločeno zbiranje vsaj pločevink. in drugič se kdo vpraša kolk pločevink gre v kubični meter ? če ...prikaži več bi komunale dale stiskalnice za pločevinke in plastične steklenice bi se količina zmanjšala (volumen, ne teža ) vsaj za 4krat, za kolikor stisne moja stiskalnica običajno pločevinko. in potem je treba manjkrat odvažat

  • Plavi-mil 16:05 25.avgust 2022.

    Nesposobneži, cela Slovenija zbira papir, steklo, plastiko, samo odpeljejo, vse to prodajo, pa delajo zgubo, pa kam smo mi prišli, oni bi morali ljudem plačati ker za njih zbiramo, ne pa da zahtevajo podražitve, barabe nesposobne.

Sorodne novice