Gorenjska
2947 ogledov

Začaran krog, predlog: dva evra višja položnica

Komunala Kranj, blato, čistilna naprava, tovornjak
1/2
M. Ha. Centralna čistilna naprava v Zarici v Kranju.
V petih občinah, to je Kranj, Naklo, Šenčur, Preddvor in Jezersko, v katerih Komunala Kranj skrbi za odvoz odpadkov, naj bi povprečno gospodinjstvo v prihodnje mesečno plačevalo približno dva evra več zaradi 10 do 15 odstotkov dražjih storitev ravnanje z odpadki. Če bodo položnice zares višje, pa je vprašanje, kajti s predlogom se bodo najprej takoj po prvomajskih praznikih seznanili župani oziroma svet ustanoviteljev, nato sledi sprejetje oziroma potrditev ali pa zavrnitev morebitnih višjih cen na občinskih svetih.

Direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon je danes na novinarski konferenci dejal, da v javnem podjetju močno občutijo podražitve elektrike, plina, pogonskih sredstev, vzdrževanja. "Če smo še novembra 2021 načrtovali, da bomo v letu 2022 poslovali pozitivno s 174 tisoč evri dobička, se že zdaj kaže skoraj pol milijona evrov razlike, tako da bomo, če bo šlo tako naprej, poslovali z 267 tisoč evri izgube... Stroški elektrike se bodo namreč dvignili za 320 tisoč evrov, bencina denimo za 162 tsoč evrov," je nizal podatke direktor.

Pojasnil je, da so že lani zavestno načrtovali 300 tisoč evrov izgube pri ravnanju z odpadki, pri vseh drugih sektorjih pa so predvideli pozitiven razultat.

V zvezi s cenami je opozoril na novi pogodbi, ki ju je Komunala Kranj po izvedenem javnem razpisu sklenila s podjetjem Kostak Krško za obdelavo bioloških odpadkov in komunalnega blata za prihodnji dve leti. Biološki bodo romali v predelavo na Hrvaško, komunalno blato pa v Avstrijo.

Komunala Kranj | Avtor: M. Ha. Matjaž Berčon, direktor Komunale Kranj. M. Ha.

"Pri komunalnem blatu smo izhajali iz cene 204 evrov na tono, a se je lani znižala na 189 evrov na tono, v tem trenutku pa smo pri 138 evrih na tono. To je zelo dobro in to je odgovor na vprašanje, ali bomo sami sušili blato ali ne. Vse lansko leto smo se namreč pogovarjali o tem komunalnem blatu in tako smo pripravili projekt. A sem ga tik pred novim letom intuitivno zamrznil, saj smo dobivali signale s trga o nižanju cen. Konec februarja smo tako objavili razpis in res: cene so padle, ekonomika, da bi blato sušili na lastni čistilni napravi, je padla ... Podjetje Kostak bo po pogodbi, ki velja dve leti, vozil blato na sežig v Avstrijo, na Koroško, 80 kilometrov daleč. Deloma bodo te vožnje v Avstrijo, kot je bilo predvideno že tudi v samem javnem razpisu, opravili tudi naši zaposleni s kamioni Komunale Kranj," je navedel direktor.
Vmes pa je, kot smo že poročali, Komunala Kranj podpisala tudi pismo o nameri z Mestno občino Ljubljana, ki naj bi do leta 2030 vzpostavila lastno sušenje oziroma sežig blata. "Ekonomika nam je namreč pokazala, da smo premajhni oziroma da se nam to ne bi splačalo, da bi imeli svojo sušilno napravo" je danes poudaril direktor.

Biološke oziroma kuhinjske odpadke je do letošnjega aprila prevzemalo za 62,5 evra na tono podjetje z Vrhnike, a jih v prihodnje ne bo več, ker znižuje obseg poslovanja. "Po objavi javnega razpisa za biološke odpadke se je zgodilo natančno isto, kot pred dvema letoma in pol pri komunalnem blatu. Cena se je poskočila kar na 105 evrov za tono in nenadoma imamo novih 300 tisoč obveznosti. Še včeraj je bilo drugače kakor danes," je komentiral direktor.

Trije scenariji

Če župani in občinski sveti ne bodo privolili v dvig položnic, sta možna še dva realna scenarija, je v nadaljevanju pojasnil direktor. Prvi je varčevanje v podjetju samem, kar bi pomenilo nižanje plač 238 zaposlenim v Komunali Kranj, manj obnovljenih hišnih prikljukov in manj tekočega vzdrževanja.
Druga možnost je, da bi izgubo pokrili z lanskim dobičkom Komunale Kranj, ki je znašal 800 tisoč evrov. Kar sicer ne bi bilo prvič, saj so tudi v letu 2020 pokrivali skoraj polmilijonsko izgubo iz leta 2019... A direktor Berčon pravi, da se na tak način ne da poslovati v nedogled.
O tem, kaj bodo storili z dobičkom iz leta 2021, bo odločala skupščina, a to bo šele avgusta. "Trenutni poslovni načrt je 174 tisoč evrov pozitivnega rezultata, tako da bi morali najprej spemeniti poslovni načrt oziroma da so se lastniki odločili, da podjetje posluje z izgubo. Tudi to je možno. A cene bo treba dvigniti, kajti izgube v nedogled ne moreš pokrivati na tak način. Lahko je to politično všečna poteza, a prihodnje leto bo vnovič novih 300 tisoče evrov izgube. Ti biološki odpadki pa nam štrlijo, ... nekje bo bolelo, " je opozoril Matjaž Berčon.

V nadaljevanju je direktor razložil, da je bilo lani tako visok dobiček zaradi poračuna vode iz leta 2019 in tekočega poračuna odpadnih voda. Z normalnim dobičkom, ki znaša med 300 tisoč do 400 tisoč evrov, lahko izvajamo normalno vse investicije. Pokrivanje izgube z dobičkom pa je kratkoročna rešitev in prizadevam si stabilizirati poslovanje. Med investicije denimo sodi tudi posodobitev voznega parka, saj so smetarska vozila stara v poprečju 12 let. Letos načrtujemo nakup dveh novih.... Za vodo in odpadne vode smo stabilizirali cene za pet let in leta 2025 se bomo pogovarjali o morebitnih dvigih, pri odpadkih so bile cene nazadnje potrjene leta 2016.

V zvezi z naložbami je direktor pojasnil, da te zaenkrat nemoteno tečejo naprej. Prejšnji teden je tako komunalno podjetje kupilo od Mestne občine Kranj zemljišče, na katerem načrtujejo ureditev parkirišča. Pred vložitvijo vloge za gradbeno dovoljenje na upravno enoto so namreč morali urediti lastništvo. V kratem bodo tako najprej oddali vlogo za gradbeno dovoljenje za parkirišče, v juniju pa predvidoma še vlogo za novo upravno stavbo. Čeprav nam grozi kriza, je treba razvojne projekte treba peljati naprej, vsaj te pripravljalne aktivnosti oziroma vsaj gradbena dovoljenja moramo pridobiti, je poudaril.

"Majčeno zmedeni" pogoji pri razpisu za digitalizacijo

Zapleta pa se, kot je omenil Berčon, pri razpisu projekta digitalizacije podjetij, "ki smo ga tako željno pričakovali. Na voljo je 70 milijonov evrov, a so pogoji majčkeno zmedeni. Prav danes so se srečali direktorji gorenjskih komunalnih podjetij, iz našega podjetja je bil na sestanku moj namestnik, in ugotavljali so, da se ne moremo spraviti skupaj te prijave (rok se izteče 28. aprila), dokler ne bodo popravili pogojev prijav," je opozoril Berčon.

Cene elektrike v nebo

V zvezi s pričakovano visoko podražitvijo elektrike pa je omenil, da imajo ta teden t. i. odprti lov na cene, ko lovijo borzne cene. "V nekem trenutku se bomo morali odločiti za neko ceno, dve uri imamo časa za potrditev, jo vzamemo ali pustimo. In ta cena elektrike nam potem velja dve leti. V treh dneh se moramo odločiti, kaj bomo storili. Naša ocena je, da se bo cena povišala za štirikrat, se pravi, da cena, ki jo imamo zdaj in znaša 70 evrov na megavatno uro pričakujemo med 250 in 300 evri."

Komentarjev 1
  • Norma_Ouellette 09:12 21.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

Sorodne novice