Gorenjska
312 ogledov

»Ni še prepozno, da mislimo Novo Evropo«

V Prešernovem gledališču Kranj bodo v nedeljo premierno pred občinstvom odigrali predstavo Srečko Kosovel - KONS: NOVI DOBI, ki sta jo na oder postavila Katarina Morano in Žiga Divjak.

Ustvarjalno obdobje Srečka Kosovela je bilo sicer zelo kratko, a izjemno intenzivno. Tako se njegovo ustvarjanje razteza na področja impresionizma, ekspresionizma, futurizma, zenitizma ter konstruktivizma. Kosovel se je naposled opredelil kot konstruktivist. Kosovelovi konsi predstavljajo novo, moderno umetnost za novega človeka. Pomembnost njegovih konsov pa ni zgolj v njihovem etičnem sporočilu ter posebnosti v evropskem prostoru, temveč tudi njihovi vsebini in obliki. Kosovel definira konstruktivizem kot ekvivalenco vsebine in oblike, kar pomeni, da predstavljata ta dva elementa organski spoj. Pesem postane organski konstrukt, ki se širi v prostor.

 | Avtor:

Projekt Kosovel jemlje za svojo osnovo pronicljiv mladostniški uvid Srečka Kosovela, njegov temačen, a natančen prerez časa, ki ga je živel, in njegovo neverjetno vero v prihodnost, njegov zagon, njegov ogenj, njegovo prepričanje, da bo iz pepela destrukcije vzšlo nekaj lepega. Predstava ne temelji na biografiji pomembnega človeka, avtorji tudi ne rekonstruirajo umetniško obdobje, v katerem je ustvarjal. »Vzpostavljen naj bi bil dialog z nekim žarom, ki je zapečaten v vsakem njegovem delu. Gre za naš čas, za našo sodobnost, ki poskuša prek Kosovela pogledati nase zunaj omejitev našega časa, gre za prepričanje, da še ni prepozno, da mislimo Novo Evropo ... Ko modrost odpove, nas morda lahko reši le še mladostniška zagnanost,« pravi soavtor in režiser predstave Žiga Divjak.

 | Avtor: Nada Žgank Nada Žgank

»Današnji čas oziroma njegova atmosfera strašljivo spominja na atmosfero, ki je ujeta v delih Srečka Kosovela. Gre za nekakšno spoznanje, da smo na zaključku neke zgodovine, da nas obkroža občutek konca, propada, izpetosti, smrti, ki je nekako že prisotna, ni pa še jasno izražena. Epidemija, ki jo trenutno živimo in ki prinaša grozljivo tesnobo, negotovost, utrujenost, bolečino in smrt, je zgolj napoved neke nove vsakdanjosti, ki nas čaka v bližnji prihodnosti, če ne bomo napeli vseh sil in spremenili uničujočega odnosa do okolja,« ob predstavi še pravi Divjak.

 | Avtor: Nada Žgank Nada Žgank

Premiera predstave KONS: NOVI DOBI bo v nedeljo ob 20.30 na odru Prešernovega gledališča Kranj. V njej igrajo Vesna Jevnikar, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek in Iztok Drabik Jug.

Jure Novak DIREKTOR Gorenjska Prešernovo gledališče ima novo vodstvo
Komentarjev 1
  • Richard_Mason 16:46 30.maj 2021.

    V prvem mesecu sem prejel 23785 ameriških dolarjev, zadnji mesec pa 29847 dolarjev, samo delal sem od spleta od doma. Sem redni študent in delam le 2 do 3 ure na dan. Več informacij tukaj ...... >>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦