Gorenjska
707 ogledov

Nov vrtec že jeseni

Mestna občina Kranj (MOK) je po pridobitvi spremembe gradbenega dovoljenja za vrtec v Bitnjah konec februarja podpisala pogodbo za izvedbo del s podjetjem TIPO investicijske gradnje. Tako se bo sedaj končno lahko v Bitnjah začela gradnja novega vrtca s tremi oddelki in telovadnico.

Za nov vrtec so si v Bitnjah prizadevali že dolgo časa. Sedanji, ki so ga zgradili leta 1973 in ima 2 oddelka, je namreč neprimeren. MOK je tako že v prejšnjem mandatu začela postopek izgradnje novega vrtca, sedaj pa je bila le podpisana pogodba z izvajalcem del, podjetjem TIPO investicijske gradnje. Gre za družinsko podjetje iz Ljubljane, ki ima že več izkušenj z gradnjami vrtcev, tudi precej večjih.

 | Avtor:

 

Predvidoma 8. marca se bo tako začela rušitev sedanjega objekta, ki bo trajala predvidoma do 10 dni. Sledile bodo arheološke raziskave, sama gradnja pa bo nato zaključena v osmih mesecih. Nov vrtec bo imel 3 oddelke, in sicer enega za prvo starostno obdobje, dva pa za drugega. Obiskovalo ga bo 66 otrok. Poleg tega bo imel telovadnico, pred njim pa bo zgrajenih še 21 parkirnih mest. Ob tem bo še približno 1000 kvadratnih metrov zelenih površin. Otroke, ki trenutno obiskujejo vrtec v Bitnjah, bodo za čas gradnje razporedili po drugih vrtcih po Kranju. En oddelek bo v enoti pri OŠ Matija Čopa, polovični oddelek pa v enoti Sonček.

Vrednost investicije je 1.500.000 evrov, od tega bo občina slabih 200.000 evrov dobila iz EKO sklada, saj bo vrtec skoraj ničenergijski. »Vrtec bo narejen po najnovejših standardih. Povečana bo kvaliteta bivanja otrok, izboljšali se bodo prostorski pogoji, boljša bo dostopnost. Bistvo pa je tudi to, da bo zmanjšana poraba energentov in hkrati izpustov toplogrednih plinov. Skratka, otrokom občanov želimo zagotoviti ustrezne prostore za izvajanje predšolske vzgoje, ki poleg tega sledijo sodobnim in okolju prijaznim tehnologijam gradnje. Zato moramo ne le vzdrževati, temveč tudi nadomeščati starejše, energetsko potratne objekte, ki ne izpolnjujejo standardov in normativov,« pojasnjuje kranjski župan Matjaž Rakovec.

Nove pridobitve se veselijo tudi v Krajevni skupnosti Bitnje. »Trenutni montažni vrtec ni več primeren za današnji čas. Krajevna skupnost pokriva precej veliko območje. Vanjo so vključene Zgornje, Srednje in Spodnje Bitnje, na vrtec pa gravitirajo tudi Žabnica, Šutna in nekaj prebivalcev Stražišča,« je ob tem opozoril predsednik KS Bitnje Tomaž Ogris.

 

Javno-zasebno partnerstvo se ne izplača

Gradnja novega vrtca je bila sprva predvidena kot javno-zasebni projekt. Kot pravi župan Rakovec, pa je sedanja občinska uprava ugotovila, da se to ne izplača, ne za občino ne za investitorja. »Pri tem projektu ne vem, kakšen bi bil zasebni interes. Javno-zasebno partnerstvo se vedno vzame za stvari, ki se dopolnjujejo z javnim in zasebnim. Vidimo, kakšne probleme imamo s telovadnico v Stražišču, kjer je ura uporabe tako visoka, da je popoldanskih aktivnosti v njej izredno malo. Po drugi strani pa je, glede na to da smo pridobili sredstva EKO sklada, konča ponudba mnogo cenejša kot je bila v primeru javno-zasebnega partnerstva.«

 

Začel se je vpis v vrtce

Nad novim vrtcem so navdušeni tudi v Kranjskih vrtcih. Prav včeraj pa se je začel vpis otrok v vrtce, ki bo trajal do 10. marca. Kot je zagotovil župan Rakovec, je prostora v vrtcih dovolj za vse, čakalne vrste pa nastajajo predvsem zaradi želje strašev po vpisu otrok v točno določen vrtec oziroma zaradi neizpolnjevanja starosti. Letos so sicer odprli še en oddelek za prvo starostno obdobje v vrtcu Mojca, ta mesec pa tudi v vrtcu pri Podružnični šoli Center. V Kranjskih vrtcih je v novem šolskem letu na voljo okrog 350 prostih mest, ob tem pa jih je še nekaj tudi v vrtcih ob osnovnih šolah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice