Gorenjska
3594 ogledov

Ob rekonstukciji ceste bodo prestavili kapelico

Smlednik, Dragočajna, rekonstrukcija ceste, občina Medvode
1/3
Občina Medvode
Po izgradnji krožišča na državni cesti pri Osnovni šoli Simona Jenka Smlednik bodo ta mesec, v juniju, pričeli z rekonstrukcijo 820-metrske lokalne ceste Smlednik – Dragočajna od krožišča proti Dragočajni, so sporočili z Občine Medvode.

Občinska cesta je v zelo slabem stanju, saj je bila doslej utrjena le z asfaltnim drobljencem. V sklopu rekonstrukcije bo izbrani izvajalec, Lavaco, d. o. o., odstranil dotrajano voziščno konstrukcijo vključno z izkopom nevezane nosilne plasti. Cesto bo razširil, tako da bosta zgrajena dva vozna pasova širine 2,75 metra ter hodnik za pešce v širini 1,45 metra. Urejeno bo novo vozišče in pločnik na celotni dolžini, ob pločniku pa bo postavljena tudi nova javna razsvetljava. Na obeh voznih pasovih bo zarisan kolesarski pas v širini 1,20 metra.

Na polju na sredini trase bodo nekoliko, tako da bo zunaj vozišča, prestavili tudi kapelico Krvavega znamenja in uredili njeno okolico. Za umiritev hitrosti v križišču pri kapelici pa bodo zgradili dvignjeno ploščad trapezne oblike.

Pogodbena vrednost del znaša 608.488 evrov. "Z rekonstrukcijo ceste ter izgradnjo pločnika in kolesarske steze bo zagotovljena varna pot v šolo prebivalcev naselja Dragočajna, s tem pa uresničujemo tudi zaveze iz Celostne prometne strategije Občine Medvode, saj spodbujamo trajnostne oblike mobilnosti. Dela bodo zaključena predvidoma do jeseni," napovedujejo z Občine Medvode.

V času gradbenih del bo cesta popolnoma zaprta, dostop do Dragočajne bo mogoč po cesti mimo hotela Kanu in po cesti Valburga – Trboje.

Občina še pridobiva zemljišča

Z Občine Medvode so v sporočilu medijem izrekli še zahvalo vsem lastnikom zemljišč, ki so za omenjeno rekonstrukcijo ceste proti Dragočajni odstopili del zemljišč in omogočili izvedbo. Po pridobitvi vseh potrebnih zemljišč pa z Občine Medvode napovedujejo tudi nadaljevanje rekonstrukcije ceste od novega krožišča pri OŠ Simona Jenka proti Smledniku.

Kapelica Krvavo znamenje stoji na mestu morišča

"Kapelica / na fotografiji, spodaj/ stoji na polju, kjer se križata dve makadamski poti pod cerkvijo sv. Valburge in je spomeniško zaščitena. Zgrajena je bila v 19. stoletju in je tipološko uvrščena med poznobaročne kapelice odprtega tipa. Do tega kraja domačini še danes čutijo strahospoštovanje, saj je bilo na tem mestu deželnoknežje morišče.

Smlednik, Dragočajna, rekonstrukcija ceste, občina Medvode | Avtor: Občina Medvode Občina Medvode

V 17. stol. je smledniški baron Egkh vaščanom vladal z železno roko in podložnike kaznoval na mestu, kjer stoji kapelica. V srednjem veku so kaznovali na različne krute načine, obešali, bičali, sekali ude, glave, razčetverjali. Vse to naj bi se bilo dogajalo pri Krvavem znamenju. Ugiba se tudi, da je znamenje morda simbolično povezano z ječo v grajskem stolpu. Od tam naj bi bili nesrečnike pripeljali k znamenju in jih tu javno kaznovali.

Kapelica je močno povezana z valburško cerkvijo ter Kalvarijo, ki se vije po pobočju Starega gradu. Kalvarijo je dal leta 1772 postaviti graščak Franc Smledniški, da bi uresničil svojo zamisel o optični povezavi Starega gradu, Kalvarije in Krvnega znamenja. Ravno to linijo so izbrali za gradnjo kapelice," je zapisala Maja Vehovec. (Objavljeno na spletni strani Kamra, digitalizirana kulturna dediščina slovenskih pokrajin)

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice