Gorenjska
655 ogledov

Občinski praznik ob obletnici rojstva Franceta Prešerna

Zavod za turizem in kulturo Kranj
Na obletnico rojstva našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna občinski praznik praznuje Mestna občina Kranj.

Tretjega decembra se spominjamo rojstva največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna, ki je delal in živel tudi v Kranju ter tako pomembno zaznamoval njegovo zgodovino in v mestu pustil viden pečat. Zato Mestna občina Kranj na ta dan praznuje svoj občinski praznik. Na predvečer občinskega praznika so tako tudi letos pripravili slavnostno akademijo, na kateri podelijo nagrade, priznanja in plakete tistim, ki so najbolj izstopali v tekočem letu. Tako so sinoči v Prešernovem gledališču Kranj razglasili najbolj izstopajoče v letu 2022.

Častni občan je letos postal profesor Matevž Fabijan. Naziv je prejel za razvoj kakovostnega zborovskega petja ter uveljavitev doma in v tujini. Prve vidnejše uspehe je letošnji častni občan Kranja zabeležil že leta 1964 z Mladinskim mešanim pevskim zborom Podnart, s katerim je veliko koncertiral in tudi že snemal za RTV. Največje uspehe je dosegel z Mladinskim pevskim zborom Gimnazije Kranj, s katerim je na vsejugoslovanskem tekmovanju v Celju dvakrat zasedel prvo mesto. Kot zmagovalni zbor je bil povabljen na tekmovanje pevskih zborov v Olomuc na Češkem, kjer je prejel zlato odličje, prof. Fabijan pa je bil kot dirigent zmagovalnega zbora določen, da vodi združene pevske zbore EU. Za Akademski pevski zbor France Prešeren Kranj, ki ga je ustanovil, je več slovenskih skladateljev napisalo svoja dela, ki so obogatila zakladnico zborovske glasbe. S tem zborom je veliko koncertiral po Sloveniji, nekdanji Jugoslaviji in v tujini, snemal za RTV Ljubljana, posnel samostojno ploščo ter osvojil zlato plaketo na tekmovanju Naša pesem v Mariboru. Z Mladinskim zborom RTV se je udeleževal številnih tekmovanj na Češkem, v Belgiji, Avstriji in na Madžarskem, kjer je prejel prestižno nagrado Bele Bartoka. Z oktetom Suha, ki ga je vodil 18 let, je posnel več CD-plošč in prejel vrsto mednarodnih nagrad, leta 1997 evropsko nagrado za poustvarjanje ljudske pesmi. Prejel je še vrsto drugih priznanj in nagrad, tako v Sloveniji kot v tujini.

»S svojim delom na področju vokalne glasbe je prof. Matevž Fabijan močno vplival na dvig kakovosti zborovskega petja, ne le v Kranju, temveč tudi v celotni Sloveniji. Poleg tega je z ustanavljanjem in vodenjem številnih novih pevskih zasedb populariziral zborovsko petje, tako med pevci kot med publiko. Je nedvomno eden od pionirjev in nosilcev izjemnega kakovostnega dviga slovenskih pevskih zborov, ki sodijo v sam svetovni vrh. V Kranju je zlasti z vodenjem Mladinskega pevskega zbora Gimnazije Kranj in Akademskega pevskega zbora France Prešeren Kranj dal mestu svoj pečat, ki je še vedno opazen v delu njegovih naslednikov,« je med drugim še zapisal predlagatelj za letošnjega častnega občana Mestne občine Kranj Mestni odbor NSi Kranj.

Matevž Fabijan, Kranj, zborovodja, muzikolog | Avtor: osebni arhiv Matevž Fabijan osebni arhiv

Nagrado MOK je  letos prejel Zoran Smiljanić za prepoznavnost in edinstvene rešitve slovenskega stripa. Listino o priznanju MOK so dobili Jože Frelih za predano prostovoljno delo na področju gasilstva, Jože Benedik za skrbno urejanje pohodniških poti na Sveti Jošt in Fani Bevk za napredek in uspešno vodenje OŠ Staneta Žagarja. Velika plaketa MOK je šla v roke mešanemu pevskemu zboru DPD Svoboda Stražišče ob 70-letnici uspešnega delovanja. Simon Krejan je prejel veliko Prešernovo plaketo za prepoznavnost in povezovanje fotografskega društva. Prešernovi plaketi sta šli v roke Društvu rojakov iz Plava in Gusinja Izvor ob 30-letnici delovanja ter Kulturnemu društvu Qulenium za uspešno delo na področju sodobne odrske umetnosti, Plaketa MOK pa Klemnu Boštarju in Maji Rigač iz Atletskega društva Ultramaraton Slovenija za dogodek SLO12RUN.

 

Novo drevo

Slavnostna akademija je bila v Prešernovem gledališču Kranj, pred katerim stoji pet metrov visok spomenik Franceta Prešerna, delo akademskih kiparjev Frančiška Smerduja in Petra Lobode. Ta mesec bo minilo 70 let od postavitve kipa, kar sta tedaj nadzirala Jože Plečnik in Josip Slavec, ki sta takrat urejala arkade na fasadi gledališča. MOK je ob tem jubileju v dogovoru z Zavodom za varstvo kulturne dediščine zasadila mlado brezo, ki zraste do 20 metrov v višino, s tem pa ozelenjuje tudi staro mesto.

 

Občinski praznik tudi uvod v veseli december

Ob današnjem občinskem prazniku bodo v Kranju tudi prižgali decembrske praznične lučke. Ker je Kranj Prešernovo mesto, so že nekaj let zapored rdeča nit decembrske okrasitve svetlobni verzi dr. Franceta Prešerna, in sicer Dobro v srcu mislimo, Vsi naj si v roke sežejo ter Kozarce zase vzdignimo, ki spremljajo obiskovalce na sprehodu po mestu in pritičejo decembrskemu vzdušju. Nepogrešljiv del Prešernega decembra sta dve novoletni smreki, in sicer ena stoji na Glavni trg, drugo pa pred Prešernovo gledališče Kranj. Praznične luči bodo bogatile lesene skulpture Matjaža Beguša ter njegove lesene jaslice v kanjonu Kokre. Otroci se bodo med drugim najbolj razveselili pravljičnega gozdička na Glavnem trgu, v katerem prebivajo snežaki in gozdne živali. Čarobno pa bo tudi na vrtu gradu Khislstein, ki bo ravno tako odet v pravljično preobleko.

 | Avtor: Zavod za turizem in kulturo Kranj Zavod za turizem in kulturo Kranj

Lučke bodo zažarele ob 17.00 na Glavnem trgu, prižig pa bo pospremil koncert z vokalno zasedbo Bassless. December bo tgako tudi v Kranju zelo živahen. Spet bo zaživel praznični sejem, na ulicah bo slišati praznično glasbo, ob koncih tedna pa se bodo obiskovalci zabavali ob živi glasbi. Poseben poudarek tudi letos namenjajo zadnjemu tednu v decembru, ko se bodo koncerti na Glavnem trgu odvijali vsak dan, zaključil pa se bo s silvestrovanjem na prostem.

VESELI DECEMBER Gorenjska Tudi Kranj bo kmalu praznično zažarel
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.