Gorenjska
3507 ogledov

Od bivših vodilnih še niti evra v stečajni masi

Merkur, trgovski center Primskovo, Kranj
1/2
M. Ha. Trgovski center na Primskovem v Kranju
Nekdanja predsednica nadzornega sveta Merkurja in nekdanja direktorica podjetja Merfin Marta Bertoncelj se danes na Okrožnem sodišču v Kranju ni poravnala. Merkur v stečaju od nekdanjih vodilnih in nadzornikov v gospodarski zadevi zahteva več kot devet milijonov evrov zaradi oškodovanja pri preprodaji trgovskega centra na Primskovem.

Narok je danes zaradi možnosti poravnave potekal brez javnosti. Po približno 45 minutah so Marta Bertoncelj in njena pooblaščena zagovornica Anka Kozamernik ter odvetniški kandidat Samo Kukec, ki je zatopal tožnika, prišli iz sodne dvorane in pojasnili, da se bo poravnalni narok nadaljeval 6. julija.

Naj spomnimo, da je bil Merkur v prvi prisilni poravnavi od novembra 2010 naprej, nato v ponovni prisilni poravnavi od januarja 2014 naprej. Stečajni postopek je stekel novembra 2014. Tedaj je Okrožno sodišče v Kranju za stečajno upraviteljico imenovalo Simono Goriup, ki je tako kot prej upraviteljica v postopku ponovne prisilne poravnave zgolj nadaljevala svoje delo. Svoje terjatve do Merkurja je v stečajnem postopku prijavilo več kot 1900 upnikov: samo navadni upniki, teh je bila večina, med njimi tudi vsi zaposleni, so prijavili 355 milijonov evrov terjatev.

Stečajna upraviteljica še prodaja nepremičnine in toži

Med zadnjimi objavami, dostopnimi na spletni strani Ajpes, je v povezavi z Merkur - trgovina in storitve d. d., - v stečaju vabilo za javno zavezujoče zbiranje ponudb za šest gozdnih zemljišč v skupni izmeri 2446 kvadratnih metrov v katastrski občini Murska Sobota. Rok za oddajo je 20. junij 2023.

Prvič je okrožno sodišče vpletenim v oškodovanje Merkurja zaradi preprodaje trgovskega centra Primskovo izreklo kazni septembra 2012. Šlo je za sporno preprodajo med podjetjem Merfin in slovenjgraškim podjetjem Kograd Igem konec leta 2008.

Nekdanjega predsednika uprave Kordeža je obsodilo na pet let zapora in plačilo 39.504 evrov, nekdanjo finančnico Merkurja Janjo Krašovec in nekdanjega direktorja družbe Kograd Igem Ota Brgleza pa je zaradi pomoči pri preprodaji trgovskega centra Primskovo obsodilo na poldrugo leto zapora, družbi Kograd Igem pa izreklo 100.000 evrov denarne kazni. Na ponovljenem sojenju aprila 2021 je višje sodišče potrdilo kazni.

Na kranjskem okrožnem sodišču je leta 2014 steklo sojenje še v devet milijonov evrov vredni odškodninski tožbi Merkurja zoper nekdanje vodstvo in člane nadzornega sveta zaradi spornega posla s trgovskim centrom Primskovo.

Merkur, trgovski center Primskovo, Kranj | Avtor: M. Ha. Trgovski center na Primskovem v Kranju. M. Ha.

Ker Bine Kordež, nekdanji predsednik uprave Merkurja, na tožbo sploh ni odgovoril, mu je sodišče z zamudno sodbo prisodilo plačilo odškodnine. Vendar Kordež sorazmernega deleža odškodnine ni plačal, kajti država mu je tisto premoženje, kolikor ga ni že prej prepisal na sorodnike, zaplenila.

Merkur v stečaju pa je vztrajal, da morajo odškodnine plačati tudi Goran Čelesnik in Milan Jelovčan (oba sta bila člana uprave) in nadzorniki: Marta Bertoncelj, Jakob Piskernik in Branko Dernovšek. Kranjsko sodišče je leta 2016 odgovornosti oprostilo Čelesnika, Piskernika in Dernovška.

Kot je danes pojasnil novinarjem Samo Kukec, zastopnik Merkurja v stečaju, doslej še nihče ni plačal odškodnine, čeprav je sodba pravnomočna. Marta Bertoncelj pa je uspela s pritožbo, zato se je na kranjskem okrožnem sodišču danes proti njej vnovič začela obravnava.

dezurni@styria-media.si

Bine Kordež. končna odločitev Slovenija Kordež za zapahi sedem let in šest mesecev Merkur Slovenija To je novi lastnik Merkur trgovine Izrek sodbe Binetu Kordežu Slovenija Kordeža predčasno izpustili iz zapora
Komentarjev 2
  • leonardo 07:47 06.junij 2023.

    Večina današnjih "odličnikov" je prišla na ta način do velikega premoženja pa še par tisočakov ni plačala.

  • mina6 14:42 05.junij 2023.

    Desetine milijonov pospravil, kazen pa par tisoč ?????!!!!