Gorenjska
753 ogledov

Odločba za odstrel štirih volkov

Volkovi, Tonka SloWolf
Občina Bohinj je po pooblastilu vseh agrarnih skupnosti v Bohinju začela postopek za odvzem volkov iz narave, v okviru katerega je ministrstvo za naravne vire in prostor pred dnevi izdalo odločbo. V njej navaja, da lahko ob izpolnjevanju pogojev lovci odstrelijo štiri volkove, dva iz volčjega tropa Jelovica in dva iz tropa Pokljuka.

"Zaenkrat je odstrel določen na ta način, da je odločba nekako 'na čakanju'," je za STA pojasnil župan Občine Bohinj Jože Sodja. Odločba namreč določa pogoje, ki morajo biti izpolnjeni za odvzem iz narave z odstrelom.

Ta se lahko izvede, ko je zabeležen prvi škodni dogodek na pašniku, v katerem je ubitih ali poškodovanih več kot pet rejnih živali. V tem primeru se na tem pašniku odstrel izvede takoj oziroma najkasneje v desetih dneh.

Lovci lahko volka odstrelijo tudi ko sta zabeležena dva škodna dogodka v treh zaporednih mesecih na istem pašniku. Tudi v tem primeru se na tem pašniku odvzem iz narave z odstrelom izvede takoj oziroma najkasneje v desetih dneh.

Volk | Avtor: Spletna stran Občine Bohinj Volk Spletna stran Občine Bohinj

Odstrel pa lahko lovci izvedejo tudi, ko so na območju volčjega tropa zabeleženi trije škodni dogodki v treh zaporednih mesecih. V tem primeru se odvzem iz narave z odstrelom izvede prednostno v bližini škodnih dogodkov, lahko pa tudi na območju ostalih pašnikov in v polmeru do 200 metrov od kmetijskih površin.

Dovoljenje za odstrel velja dve leti. Kot je še navedeno na spletni strani bohinjske občine, se za škodni dogodek šteje škoda, ki nastane na rejnih živalih in jo zabeleži Zavod za gozdove Slovenije, ki o ogledu pripravi zapisnik in potrdi povzročitelja škode.

"Pri tem morajo biti kopitarji in govedo varovani v skladu s predpisi s področja ohranjanja narave, drobnica pa varovana z elektro mrežo ali elektro ograjo s petimi žicami ali pastirskimi psi ali s celodnevno prisotnostjo pastirja, razen na območjih oteženega varovanja, ki so prikazana na karti v odločbi," je zapisano na spletni strani občine.

V visokogorju zaščitne ograje niso rešitev

Kot je pojasnil župan, je tokratna odločba prva tovrstna, ki so jo pridobili. Po njegovih besedah si v občini in širše prizadevajo za še vzdržno število volkov v okolju. Dejal je, da v visokogorju zaščitne ograje niso rešitev, saj gre za velike površine, hkrati pa tudi pastirski psi po njegovih besedah niso rešitev, saj imajo na območju veliko pohodnikov, za katere lahko pes, ki varuje ovce, tudi predstavlja težavo.

Agrarne skupnosti in nekateri kmetje pa so že napovedali, da ne bodo več pošiljali živine na pašo v planine, če se zadeve ne bodo uredile. "Če se nam bo to zgodilo, se bodo začele planine zaraščati. To pa je problem. In nekaj je bilo treba ukreniti," je še pojasnil župan.

V zadnjem času sicer po županovih podatkih ni bilo večjih oziroma odmevnejših škodnih primerov na območju bohinjske občine. Nazadnje je bil odmevnejši škodni dogodek sredi maja na območju Bleda, v katerem je poginilo sedem ovc in jagnjet.

kadavri ovce, Gorje, protest kmetov GORENJSKA Gorenjska Znan rezultat genske analize: obtožen je volk, kaznivega dejanja ni bilo

Natačno določili teritorij

Na spletni strani Občine Bohinj je natančno določeno, katera so območje odvzema iz narave z odstrelom. Za teritorij volčjega tropa Pokljuka so določena lovišča oziroma deli lovišč: Nomenj-Gorjuše, Stara Fužina, Bled in lovišče s posebnim namenom Triglav Bled. Za območje teritorija volčjega tropa Jelovica so določena naslednja lovišča oziroma deli lovišč: Jelovica, Kropa, Jošt-Kranj, Selca, Nomenj-Gorjuše, Železniki, Sorica, Bohinjska Bistrica, Stara Fužina in lovišče s posebnim namenom Triglav Bled.

dezurni@styria-media.si

Černobil volkovi Dolenjska Slovenija Trop volkov pokončal ovce Ovce Slovenija Trdijo, da so ovce pojedli volkovi, a na ministrstvu v to dvomijo

 

Komentarjev 4
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:15 02.julij 2023.

    Za vsako ovco 1000 evrov odškodnine,pa da vidimo vlado

  • Kmodri 17:23 01.julij 2023.

    Kakšni voljo neki! To so italijanski psi...