Gorenjska
2612 ogledov

Odstranili nevarna drevesa, večino jih bodo zamenjali

1/6
V Kranju so zaradi težkega snega, poškodb ali bolezni pred kratkim interventno odstranili nekaj dreves.

Po strokovnem pregledu, ki ga je opravil certificirani arborist v mestnih soseskah, so v Kranju zaradi potencialne nevarnosti izvedli nekaj interventnih posekov dreves. Na Gosposvetski 13 so odstranili brezo, ki so jo v preteklosti nepravilno negovali, zaradi česar se je razvila sekundarna krošnja z dolgimi poganjki, pritrjenimi na razkrajajoč les. Zaradi težkega snega so se poganjki močno povesili, posledično pa se je strukturna stabilnost lesa močno poslabšala. Na Gradnikovi ulici 1 pa so odstranili tri omorike, saj so se zaradi teže snega nagnile iz svoje osi, zaradi česar se je po predvidevanju stroke močno zmanjšala strukturna stabilnost debla in koreninskega sistema.

Na Zoisovi ulici 44 je magnolijo napadla gliva Schizophyllum commune in drevo se je posušilo.  Smreka pa je zaradi poškodbe v preteklosti razvila dva kodominantna vrhova, ki sta šibko pritrjena na deblo. Ob težkem snegu se je eden od vrhov nagnil iz svoje osi, zaradi česar je bila slaba stabilnost. Na Šorlijevi ulici 10 pa so odstranili rdeči bor, ki je imel popolnoma polomljeno krošnjo, tako da sanacija ni bila izvedljiva.

Na Begunjski 7 so odstranili smreko, ki se je zaradi teže snega nagnila iz svoje osi. S tem se je najverjetneje močno zmanjšala strukturna stabilnost debla in koreninskega sistema. Posekali so tudi dve gledičiji. Ena se je posušila zaradi napada glive, drugi pa je težak sneg polomil krošnjo. Poleg tega je bilo drevo tudi neprimerne vrste za to rastišče. Na Trgu Rivoli 4 pa so posekali dve smreki, ki sta zaradi poškodb razvili kodominantne vrhovi in bila šibko pritrjena na deblo. Ob težkem snegu se je tako stabilnost vrhov močno zmanjšala.

Na kranjski občini so ob tem dodali, da bodo odstranjena drevesa, kjer bo to mogoče, nadomestili z novimi zasaditvami.

Savski drevored, Kranj, Struževo SEČNJA GOZDA Gorenjska Popolnoma zaprta pešpot Kranj–Struževo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.