Gorenjska
21409 ogledov

Ogrožena tudi hiša ob dovodnem kanalu

Sanacija HE Sava, Kranj
1/8
M. Ha. Dolvodni kanal pred HE Sava v Kranju
Pred Hidroelektrarno Sava, ki je bila močno poškodovana v požaru Majdičevega mlina septembra lani, je brežina precej nestabilna in zdi se, da utegne stanovanjska hiša kmalu ostati brez trdnih temeljev. Za pojasnilo smo zaprosili na Elektro Gorenjska, ki je lastnik HE Sava.

Pojasnili so nam, da si prizadevajo za čim hitrejšo sanacijo HE Sava in da je vanjo vključena tudi sanacija dovodnega kanala z brežinami. Obseg sanacije dovodnega kanala pa bo znan po ogledu strokovnjaka.

Sanacija HE Sava, Kranj | Avtor: M. Ha. M. Ha.

 

Na vprašanje, kakšni so zapleti pri obnovi hidroelektrarne, s katero upravljajo Gorenjske elektrarne (vsaj dvakrat smo poročali o najdbi neeksplodiranih ubojnih sredstev v strugi reke Save, op. a.), so iz Elektro Gorenjska odgovorili, da so "Gorenjske elektrarne konec januarja v sodelovanju z ribiško družino Tržič in Kranj uspešno in brez večjih težav izpraznili dovodni in iztočni kanal HE Sava, ribe pa je pristojna ribiška družina preselila v strugo reke Save. Med izlovom rib smo našli dve minometni mini, ki so ju pristojni organi odstranili in pregledali okolico."

Gradbena dela bodo potekala predvidoma vse do konca leta 2024, do zaključka gradbenih del pa bo dovodni kanal prazen.

Sanacija HE Sava, Kranj | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Naj spomnimo, da so z deli na HE Sava, ki je letno proizvedla med 10 in 12 tisoč megavatnih ur električne energije (to zadošča za oskrbo 2500 gospodinjstev) začeli decembra 2022. Dva od štirih agegatov sta bila namreč v požaru popolnoma uničena, dva pa močno poškodovana zaradi velike količine gasilne vode. Poškodovane so bile vse kabelske povezave.

Majdičev mlin, Kranj, požar PO POŽARU Gorenjska Začetek sanacije hidroelektrarne, ne pa tudi Majdičevega mlina Majdičev mlin, Kranj, požar KRANJ Gorenjska Za požar v Majdičevem mlinu ovadili 54-letnika

Obsežna sanacija poteka v fazah in v sodelovanju z različnimi pristojnimi organi in strokovnjaki, so še poudarili z Elektro Gorenjka in zagotovili, da bodo poskrbeli, "da bo ta zgodovinski biser Kranja čim prej začel delovati. Pri obnovi elektrarne bomo sledili vsem zakonodajnim predpisom, prav tako smernicam Zavoda za varstvo kulturne dediščine."

Že lani so iz Elektro Gorenjska sicer napovedali dolvodno ureditev protipoplavnega nasipa, objekta, v katerem je strojnica, in izpraznitev dovodnega kanala. No, zdaj se vidi tudi na fotografijah, da so brežine dolvodnega kanala precej v slabem stanju.

Sanacija HE Sava, Kranj | Avtor: M. Ha. M. Ha.

"Po sanaciji bo elektrarna sodobna in avtomatizirana, omogočeno bo bistveno varnejše obratovanje elektrarne, še posebej v času povišanega vodostaja reke Save. Cilj je, da objekt nagradimo tako, da ne bo samo energetski objekt, ampak povezovalni element ljudi, narave in okolja, v katerem živimo," še poudarjajo iz Elektro Gorenjska.

Sanacija HE Sava, Kranj | Avtor: M. Ha. Pešpot v Majdičev log v Kranju M. Ha.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Skias 20:21 11.april 2023.

    Sanacija bo trajala do konca 2024 o.O a vi to resno! Glede na to, da je na sliki samo 1 delovni stroj mislite zelo resno. Pa kaj se to nam pozna saj imamo toliko denarja, da bi lahko hidroelektrarne pobanjali ...prikaži več z njim in ne vodo! Dajte no napişite 1 resen kritičen članek. Tale struga bi morala že zdavnaj obratovati in proizvajati denar. Kako lahko na tako lokacijo pošljejo samo 1 delovni stroj? Kar se pa tiče hiše. Kdo je dovolil, da se jo sploh postavi na brežino struge? Mislim ono rumeno.