Gorenjska
3260 ogledov

Začetek sanacije hidroelektrarne, ne pa tudi Majdičevega mlina

Majdičev mlin, Kranj, požar
1/2
Majdičev mlin, posneto september 2022.
Dobra dva meseca sta minila od velikega požara pod Jelenovim klancem v Kranju, v katerem sta bila uničena zapuščena zgradba Majdičev mlin in hidroelektarna Sava. Vse je tako, kot je bilo, z ožgane stavbe visijo ožgani predmeti, zadrževanje na tem območju je zaradi možne porušitve prepovedano, dostop je zagrajen. In nič ne kaže, da bi bilo v kratkem kaj drugače ... Precej bolje pa kaže obnovi proizvodnega objekta HE Sava.

Kot smo poročali, je kmalu po požaru lastnik Majdičevega mlina prodal nepremičnino oziroma projektno podjetje Naš mlin, ki je bilo lastnik stavbe. Novi lastnik podjetja Naš mlin, Bor Zgonc, je tedaj pojasnil, da zaradi ugovora še ni vpisan v zemljiško knjigo. In tudi zdaj lastništvo nepremičnine, kot nam je potrdil včeraj, še ni rešeno. "Še čakamo, da se razpletejo postopki." Na vprašanje, ali je že odločeno, kaj bo po novem na tem območju, pa je odgovoril, da "investicijski projekt še ni izdelan in da trenutno še poteka preverba možnosti. Predviden je stanovanjski ali energetski objekt."
Glede načrta delne rušitve in priprave gradbene dokumentacije je Zgonc odgovoril, da "se v prvi fazi načrtuje sanacijska dela, da se lahko odpre Stara cesta. Gradbeno dovoljenje je vezano na lastništvo in investicijsko dokumentacijo."

Povsem drugače pa je s Hidroelektrarno Sava, katere lastnik je Elektro Gorenjska, upravljalec pa Gorenjske elektrarne. Za njeno vnovično obratovanje bo potrebna celovita sanacija proizvodnega objekta. Kot so nam včeraj pojasnili iz Elektro Gorenjska, bodo s sanacijskimi deli začeli kmalu, že v tem decembru. Dela bodo dolgotrajna in bodo zaradi zahtevnosti potekala po fazah.

V HE Sava, kjer so letno proizvedli med 10 in 12 tisoč megavatnih ur električne energije, so štirje agregati za proizvodnjo električne energije. V požaru konec septembra 2022 je pogorel del strojnice in prostor za obratovalno osebje. Dva agregata sta bila popolnoma uničena, dva agregata sta bila močno poškodovana zaradi velike količine gasilne vode. Poškodovane so bile vse kabelske povezave.

požar, HE Sava, Kranj | Avtor: Elektro Gorenjska Elektro Gorenjska

"Najprej se bo uredilo dostope in izdelalo gradbene jame, s pomočjo katerih bodo izvajalci lahko začeli sanacijo na objektu, v katerem je strojnica. Izpraznil se bo dovodni kanal, dolvodno z reko Savo se bo za čas gradnje uredil protipoplavni nasip. V naslednjih fazah se bo obnovilo strojnico, vtok v kanal in iztok iz kanala," je odgovorila mag. Renata Križnar, predstavnica vodstva za korporativno komuniciranje v Elektro Gorenjska.

požar, HE Sava, Kranj | Avtor: Elektro Gorenjska V požaru septembra 2022 je bila poškodovana tudi hidroelektrarna na Savski cesti v Kranju. Elektro Gorenjska

Glede obnove elektrarne je še navedla, da bodo v Elektro Gorenjska "sledili vsem zakonodajnim predpisom, prav tako smernicam Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Po sanaciji bo elektrarna sodobna in avtomatizirana, omogočeno bo njeno bistveno varnejše obratovanje, še posebej v času povišanega vodostaja reke Save. Cilj je, da objekt nadgradijo tako, da ne bo samo energetski objekt, temveč povezovalni element ljudi, narave in okolja."

požar, HE Sava, Kranj PO POŽARU Gorenjska HE Sava ne more več obratovati Sebastijan Zupanc PO POŽARU Gorenjska V Majdičevem mlinu so načrtovali 35 stanovanj Majdičev mlin, Kranj, po požaru, PO POŽARU Gorenjska Majdičev mlin ima novega lastnika

 

Komentarjev 1
  • lojs 14:30 01.december 2022.

    lastniki so naročili požar, ko je gorelo na deževno noč, kot bakla, zdej se pa ne bodo pritaknili, ker čakajo, da država še ruši ... ne vem, zakaj vam voluharjem požrešnim, država ne zgradi novega objetka, po vaših željah