Gorenjska
13733 ogledov

Majdičev mlin ima novega lastnika

Majdičev mlin, Kranj, po požaru, M. Ha. Majdičev mlin, Kranj, posneto 5. oktobra 2022.
Danes, v sredo 26. oktobra, mineva en mesec od požara, v katerem je bil uničen Majdičev mlin pod vznožjem Jelenovega klanca. Ko smo se z vprašanji, kdaj se bodo zaradi zagotovitve varnosti lotili najbolj nujnih del, obrnili na Sebastijana Zupanca, smo izvedeli, da ni več lastnik Majdičevega mlina in da je bila nepremičnina že prodana drugemu lastniku.

Sebastijan Zupanc, eden od lastnikov zgradbe in direktorjev podjetja Naš mlin, nam je 28. septembra, dejal, da sta nameravala s poslovnim partnerjem Markom Odlazkom v Majdičevem mlinu, ki sta ga kupila od škofjeloškega podjetja Lango Plus, urediti 35 stanovanj in da sta v ta namen marca 2022 tudi ustanovila projektivno podjetje Naš mlin d. o. o.  Poleti sta ugotovila, da takšen projekt, za katerega sta imela izdelane idejne zasnove, ekonomsko ne bi zdržal, zato sta začela nepremičnino prodajati preko oglasov.
Z vprašanji, kdaj bodo za zagotovitev varnosti izvedena najbolj nujna dela oziroma ali so že izbrali izvajalca, ki bo opravil najbolj nujne ukrepe, kot je svetovala gradbena strokovnjakinja, smo se obrnili na Sebastijana Zupanca. Pojasnil nam je, da se z Mestno občino Kranj niso uspeli doseči dogovora, kako reševati problematiko Majdičevega mlina, in da sta se s partnerjem odločila prodati projektno podjetje investitorju, "ki ima več volje in časa se ukvarjati s to nesrečno investicijo."

Podjetnik Bor Zgonc iz Nove vasi, občina Bloke, nam je potrdil besede Sebastijana Zupanca, da je kupil medvoško projektantsko podjetje Naš mlin in gradnje, d. o. o., in hkrati tudi dodal, da je bil pri prenosu na prodajo podan ugovor.

Na vprašanje, kakšne načrte ima z nepremičnino, je dejal, da ima ekipo ljudi, ki se bo ukvarjala s to problematiko.
"Potrebna bo celovita rešitev, a če bo ostalo nejasno in bodo nagajanja, bo vse skupaj zastalo. Pripravili bomo investicijski projekt, preliminarne ocene in potem se bomo dokončno odločili," je povedal Zgonc. Na vprašanje, kakšne izkušnje ima s podobno zapletenimi projekti, je odgovoril, da se 15 let ukvarja z investicijami, kot referenčnega pa je izpostavil projekt Kobilarne Lipica iz leta 2015.
 
Bor Zgonc je še pojasnil, da se je bil v zvezi z Majdičevim mlinom v ponedeljek tudi na sestanku na občini. "Župan Matjaž Rakovec je pokazal interes, da občina znotraj zakonskih možnosti in pristojnosti sodeluje pri reševanju omenjene problematike. Kot primer dobre prakse je navedel rešitev podobne problematike bivšega samskega doma v Stražišču."

Podjetnik nam je dejal, da se zaveda, da brez težav zagotovo ne bo šlo, kajti v požaru uničenega Majdičevega mlina, kljub temu da so razmere statično nevarne, ne bo možno kar preprosto porušiti. Njegova konstrukcija je namreč vezana na sosednji stanovanjski blok.

"Izdelati bo potrebno načrt delne rušitve in pripravit projektno dokumentacijo z gradbenim dovoljenjem. Posegi brez pridobitve gradbenega dovoljenja niso več možni, ker gre za spremembo gradbenih konstrukcij. Vsebinsko se ne bi oddaljeval od obstoječih entitet v bližnji okolici; torej stanovanjske gradnje ali energetskega objekta, ki lahko nudi tudi informacije o tehnični dediščini družine Majdič in eksploatacijo hidro potenciala na slovenskih rekah," je podjetnik Zgonc pojasnil za Žurnal24.

Majdičev mlin, Kranj MAJDIČEV MLIN Gorenjska Sto let je sameval, pogorel je že predhodnik požar, HE Sava, Kranj PO POŽARU Gorenjska HE Sava ne more več obratovati Sebastijan Zupanc PO POŽARU Gorenjska V Majdičevem mlinu so načrtovali 35 stanovanj Majdičev mlin, Kranj, po požaru, MAJDIČEV MLIN Gorenjska Kriminalisti in forenziki še niso stopili na požarišče
Komentarjev 1
  • kmetek 14:32 26.oktober 2022.

    MUTNA POSLA D.D. je novi lastnik.