Gorenjska
7447 ogledov

V Majdičevem mlinu so načrtovali 35 stanovanj

Sebastijan Zupanc Saša Despot Sebastijan Zupanc, direktor Naš mlin, d. o. o., širši javnosti je bolj znan kot direktor Zbornice komunalnega gospodarstva, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije.
Kranjski kriminalisti danes nadaljujejo s preiskavo požara, ki je uničil Majdičev mlin, poškodovana pa je bila tudi elektrarna Sava. Vzrok za požar še ni znan, trenutno zbrana obvestila pa ne izkazujejo storitve kaznivega dejanja, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Policija se je danes tudi obrnila na javnost z zaprosilom, naj ji morebitne priče pomagajo pri informacijah. Predvidoma si bo močno poškodovano stavbo ogledal tudi strokovnjak za statiko. O tem, ali bo treba vse skupaj porušiti, bo verjetno znano še danes, ko bo vse skupaj posneto tudi z dronom, nam je v pogovoru danes zjutraj dejal Sebastijan Zupanc, eden od lastnikov zgradbe.

Na vprašanje, kakšne načrte so imeli s spomeniško zaščiteno zgradbo, ki je več desetletij vsem na očem pod vznožjem Jelenovega klanca vidno propadala, je Sebastijan Zupanc odgovoril, da sta se s partnerjem Markom Odlazkom, ki ima podjetje Medeja in se ukvarja z nepremičninami, odločila kupiti Majdičev mlin že lani, in sicer od škofjeloškega podjetja Lango Plus, ki se ukvarja z obnovo pnevmatik.

"Po nakupu Majdičevega mlina sva s poslovnim partnerjem konec marca letošnjega leta ustanovila projektivno podjetje Naš mlin d. o. o. in nanj prenesla podjetje, načrt pa je bil, da v zgradbi uredimo 35 stanovanj. O načrtovani preureditvi so še pred nakupom stekli informativni pogovori tako s pristojnimi na zavodu za varstvo kulturne dediščine v Kranju, v Gorenjskih elektrarnah, ker je pod stavbo elektrarna, in tudi vodjo urada za prostor na Mestni občini Kranj. Tudi banka, pri kateri smo se zanimali za posojilo, nam je odgovorila, da pri najemu ne bo težav. Če povzamem, prav od vseh smo pri načrtovani obnovi dobili podporo, pogovarjali smo se tudi o možnosti, da bi od občine, ki tudi sofinancira obnovo pročelij v starem mestnem jedru, pridobili subvencijo. Iz Gorenjskih elektrarn nam je gospod Ažman povedal, da bi radi v letošnjem poletju sanirali elektrarno Sava. A julija se s sanacijskimi deli ni začelo. Zaradi finančne krize, ki je na vidiku, in predvidene podražitve kreditnih linij, s katerimi bi zapirala finančno konstrukcijo prenove objekta, sva s partnerjem nadaljnje aktivnosti za prenovo ustavila.
Takšne podražitve projekt, kot sva si ga zamislila, ne bi ekonomsko zdržal, zato sva začela nepremičnino prodajati preko oglasov v upanju, da bi kateri investitor z lastnimi sredstvu prenovil mlin in se s tem ognil izgube lastnih sredstev zaradi inflacije. Konec julija in v avgustu si je Majdičev mlin ogledalo več zainteresiranih in z enim od potencialnih kupcev smo imeli že vse dogovorjeno, a ga potem ni bilo na podpis k notarju. Še prejšnji teden, v petek, smo se dogovarjali o morebitni vsebini predpogodbe že z drugim kupcem ... Kdorkoli bi se zdaj, po tem požaru, lotil obnove, bi moral v okviru gradbenega dovoljenja pridobiti tudi vodovarstveno soglasje," je dejal sogovornik.
Na vprašanje, ali so na upravni enoti pridobili gradbeno dovoljenje, pa je Zupanc odgovoril, da ne, in da so imeli izdelane zgolj idejne zasnove.

"Še danes bomo vedeli, kako je s trdnostjo oziroma, ali bo treba objekt porušiti. V tem trenutku ne želim ugibati in komentirati govoric, kaj je bil vzrok za požar. Nekateri pripisujejo vsemu skupaj pravo kriminalno ozadje ... Dejstvo je, da v samem objektu ni bilo električne napeljave in torej ni moglo priti do električnega stika," je sklenil pogovor Sebastijan Zupanc.

Še vedno poseben prometni režim, policija prosi priče za pomoč

S Policijske uprave Kranj so danes opoldne sporočili, da so kriminalisti doslej opravili podroben pregled okolice ter določenega dela notranjosti zgradbe in opravili več razgovorov. "Podrobno se preverjajo vse okoliščine požara in išče dokaze ter sledi, ki bi razjasnili vzrok. Vzrok za požar še ni znan, trenutno zbrana obvestila pa ne izkazujejo storitve kaznivega dejanja. Do sedaj je znano, da je zagorelo v notranjosti zgradbe, ogenj pa se je notranje strani hitro razširil po vsem objektu. Notranjost objekta, ki je bil zapuščen, je bila v celoti lesena."

Požar Majdičev mlin, Kranj | Avtor: PU Kranj PU Kranj

Policisti so požar zaznali v ponedeljek, 26. septembra, ob 23.30, ko so opravljali redno kontrolo območja. Ogenj je bil takrat že v celoti razvit. V okolici policisti niso opazili nikogar. Takoj so začeli z obveščanjem občanov, zaporo prometa, evakuacijo in drugimi aktivnostmi varovanja življenja in premoženja.

Objekt je nevaren, opozarja policija, zato je zadrževanje na njegovem območju še naprej prepovedano. Na kraju požara še vedno potekajo aktivnosti. Dostop in prehod sta prepovedana. Od sredine do krožišča je Jelenov klanec še vedno zaprt, zaprta pa ostaja tudi smer železniška postaja – krožišče. V obratni smeri iz smeri Planine po Savski cesti proti železniške postaje pa promet poteka enosmerno.

Policisti so požar zaznali v ponedeljek ob 23.30 uri. Policija prosi priče, ki imajo kakršnekoli informacije o morebitnem dogajanju pred to uro na območju Majdičevega mlina, naj jih sporočijo na interventno številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

 

 

požar, HE Sava, Kranj PO POŽARU Gorenjska HE Sava ne more več obratovati Majdičev mlin, Kranj MAJDIČEV MLIN Gorenjska Sto let je sameval, pogorel je že predhodnik Majdičev mlin Kranj požar Slovenija Velik požar v Kranju, evakuirali več deset ljudi
Komentarjev 14
  • jakec42 17:33 28.september 2022.

    Najhitrejša rešitev je ogenj,še prej pa stavba dobro zavarovana!

  • radovednica 15:49 28.september 2022.

    Če ima pa tale narejeni direktor "neke zbornice komunalnega gospodarstva" (a res, kaj že ta zbornica počne? a ja denar krade od revežev, ki preplačujejo komunalne storitve) prste vmes, potem pa res ni čudno, da bajta zagori in pogori. Škoda, ...prikaži več da ni bil takrat tam....

  • rd2dmk2 14:55 28.september 2022.

    hm, pa je rešen problem kukturne dediščine.. ja gradit stanovanja pod budnim očesom varstvenikov zavoda za kulturno dediščino.. ja to je pa mačji kašelj..znajo zahtevat podret novo zgradbo, pa zahtevat izgradnjo stare... in hecno da hiša ko je bila polna ...prikaži veča žita in moke ni nikol zagorela, zdej, ko pa.. pa kot snop slame..