Gorenjska
1682 ogledov

Kriminalisti in forenziki še niso stopili na požarišče

Majdičev mlin, Kranj, po požaru,
1/3
M. Ha. Majdičev mlin, Kranj, posneto 5. oktobra 2022.
Minilo je 10 dni od požara v Majdičevem mlinu na vznožju Jelenovega klanca v Kranju, po katerem je ostalo ožgano zidovje in grozljiva kulisa. Policija nadaljuje s preiskavo požara, a policisti v samem objektu še niso bili.

"V stavbo se zaradi nevarnosti porušitve ne sme vstopati, kar velja tudi za forenzike in kriminaliste. Ostale aktivnosti v preiskavi še aktivno potekajo," je danes za Žurnal 24 pojasnil mag. Janez Šuštar, višji samostojni policijski inšpektor, pristojen za stike z javnostmi na Policijski upravi Kranj.

Z vprašanji, kaj se trenutno dogaja, smo se obrnili na lastnika nepremičnine, podjetje Naš mlin, storitve in gradnje, iz Medvod. Direktor Sebastijan Zupanc je odgovoril, da iščejo različne možnosti, kako pristopiti k sanaciji požarišča. "Trenutno smo v pridobivanju ponudb izvajalcev, ki so usposobljeni in bi lahko opravili nujne ukrepe, ki jih je predlagala strokovnjakinja za statiko. Dokler ti nujni ukrepi ne bodo izvedeni, se nadaljnjih aktivnosti na objektu ne sme izvajati. Zato tudi forenziki še niso zaključili preiskave na objektu."

Majdičev mlin, Kranj, po požaru, | Avtor: M. Ha. Majdičev mlin, Kranj, posneto 5. oktobra 2022. M. Ha.

Zanimalo nas je tudi, ali so lastniki Majdičevega mlina morda stopili v stik z denacionalizacijskimi upravičenci, (njihov predstavnik je Vitomir Gros, za vrnitev nepremičnine v naravi si prizadevajo že 32 let). Direktor Zupanc je odgovoril, da z njimi niso bili v kontaktu in da tudi niso sklenili kakršnegakoli dogovora. "Objekt je po zemljiški knjigi prost vseh bremen, denacionalizacijske zahtevke pa upravičenci rešujejo z državo."

Glede informacij o domnevno spornih prenosih lastništev in o tem, da se je Naš mlin vpisal kot lastnik v zemljiško knjigo šele dan po požaru, 27. septembra, pa nam je Zupanc danes pojasnil, da so za prenos objekta iz začasnega lastnika Medeja d. o. o. na projektno podjetje Naš mlin d. o. o. 11. aprila 2022 od Mestne občine Kranj pridobili odstop od predkupne pravice. Pogodba o prenosu podjetja je bila sklenjena 22. junija 2022. Z vpisom v zemljiško knjigo pa smo počakali, saj smo objekt aktivno prodajali in ni bilo potrebe po zaključku prenosa. Tik pred požarom smo se namreč o prodaji pogajali z več kupci. Po požaru je postalo jasno, da do prodaje objekta ne bo prišlo in smo nato dejansko izvedli vpis objekta v zemljiško knjigo. Nikakor pa ni vpis v zemljiško knjigo povezan s požarom objekta."

Majdičev mlin, Kranj, po požaru, | Avtor: M. Ha. Majdičev mlin, Kranj, posneto 5. oktobra 2022. M. Ha.

Majdičev mlin je bil nacionaliziran v sklopu zasebnega podjetja Elektrarna Vinko Majdič, elektrarna in skladišče v Kranju, leta 1989 pa ga je na javni dražbi kupil mesar Anton Arvaj. Po finančnih težavah Mesarstva Arvaj je prešel v last Loških mesnin in v letu 2020 v last škofjeloškega podjetja Lango Plus, ki se ukvarja z zastopanjem in prodajo novih in obnovljenih pnevmatik. Marca letos je novi lastnik postalo nepremičninsko podjetje Medeja iz Senožeč v lasti Marka Odlazka, direktorica pa je Eva Odlazek. Podjetje Naš mlin d. o. o., iz Medvod, ki se ukvarja s projektiranjem in je bilo ustanovljeno 30. marca letos, njegova ustanovitelja in direktorja sta Eva Odlazek in Sebastijan Zupanc. Kot nam je pojasnil Zupanc, so načrtovali, da v zgradbi uredijo 35 stanovanj.

Sebastijan Zupanc PO POŽARU Gorenjska V Majdičevem mlinu so načrtovali 35 stanovanj

Zanimivo je, da je bil Majdičev mlin šele med samim postopkom denacionalizacije, to je v letu 2004, razglašen za nepremičnino kulturne dediščine, zaradi česar je bila zadeva tudi v tem delu odstopljena v reševanje ministrstvu za kulturo. A na ministrstvu so odločili, da navedena nepremičnina ni posamično razglašena za kulturni spomenik in zato ni pristojno za odločanje o denacionalizaciji.

Majdičev mlin, Kranj MAJDIČEV MLIN Gorenjska Sto let je sameval, pogorel je že predhodnik požar, HE Sava, Kranj PO POŽARU Gorenjska HE Sava ne more več obratovati Majdičev mlin, Kranj, požar POROČILO Gorenjska "Majdičev mlin je nevaren, gibanje v njem ni dopustno!"

 

 

Komentarjev 2
  • Ender3 16:19 07.oktober 2022.

    In kaj čakajo, da morda izgubijo še tistih nekaj indicev na tem pogorišču. ?