Gorenjska
1634 ogledov

"Majdičev mlin je nevaren, gibanje v njem ni dopustno!"

Majdičev mlin, Kranj, požar
1/4
Arhiv Naš mlin, d. o. o. Razdejanje, Majdičev mlin v Kranju.
Danes je bilo, kot so napovedali, izdelano poročilo, ki navaja, da je bila zgradba na Stari cesti 1 v Kranju, Majdičev mlin, v požaru v noči s ponedeljka na torek tako močno poškodovana, da gibanje v njej ni dopustno. Spomeniško zaščiten objekt, star 150 let, je bil dolga leta prazen in zapuščen.

Sebastijan Zupanc, direktor podjetja Naš mlin, ki je lastnik nepremičnine Majdičev mlin, je danes popoldne v pogovoru za Žurnal24 povedal, da je iz poročila o pregledu objekta po požaru, ki ga je po naročilu njihovega podjetja napisala diplomirana univerzitetna inženirka gradbeništva, razvidno, da je "objekt nevaren, zato gibanje v njem ni dopustno".

Med drugim je strokovnjakinja navedla, da so v celoti uničene streha in medetažne konstrukcije, v notranjosti so zogleneli in porušeni elementi nosilnih okvirjev.

Majdičev mlin, Kranj, požar | Avtor:

O tem, kateri so nujni začasni ukrepi, je v poročilu navedla, da je treba za zaščito neposredne okolice objekta med drugim čimprej odstraniti vse ostanke lesenega ostrešja, opeke in kritine, vse nesprijete kose v zidovih, ostanke okenskih kril ter vse nesprijete dele pročelja, da se lahko v okolici gibljejo ljudje in odvija promet. Kot nujni ukrep je navedla še porušitev štrlečih delov dimnikov, odstranitev nadstreška na vzhodu pročelja ... Ta dela naj, kot je zahtevala, opravi ročno izkušen izvajalec in pri tem posebej pazi na stiku s sosednjimi objekti.

Na vprašanje, ali je sanacija smiselna in ali se bodo odločili za rušenje, je Zupanc odgovoril, da jim je strokovnjakinja svetovala, naj smislenost sanacije preverijo pri pristojni instituciji, to je pri Gradbenem inštitutu ZRMK, saj ta opravlja kontrolo mehanskih lastnosti zidov.

Sebastijan Zupanc je pojasnil, da je bil danes tudi na pogovoru pri županu Matjažu Rakovcu, in da mu je povedal, da lastniki sami ne bodo zmogli  nositi vseh finančnih bremen. "Brez pomoči občine nismo sposobni rešiti tega požarišča in situacijo vzpostaviti tako, da bi bila mestu v ponos .... Župan pa mi je dejal, da je bila gasilska intervencija ocenjena na 200 tisoč evrov. Da, in tudi morebitne študije ZRMK lahko stanejo več tisoč evrov. Zdaj iščemo skupaj rešitve tako z zunanjimi partnerji kot tudi občino."

Kot je razumeti, bodo v prihodnjih dneh za zagotovitev varnosti izvedli najbolj nujna dela, sledilo bo čiščenje notranjosti, vse pa bo, kot je zagotovil Zupanc, potekalo v sodelovanju z zavodom za varstvo kulturne dediščine. Najprej pa bo treba porušti zoglenelo konstrukcijo na vzhodu, da se bo lahko sploh začelo odstranjevanje nevarnih delov.

Zaradi varnosti je pred objektom nameščena železna ograja in tudi policija je, da v zgradbo ne bi vstopali nepooblaščeni, namestila obvestila in zapečatila objekt, saj je preiskava še v teku.

Komentarjev 4
  • SamoResnica 09:26 30.september 2022.

    Ko je zadeva pod spomeniškim varstvom je najbolj enostavno zadevo podreti na način, da pogori in ni več stabilna. Tako prakso smo lahko gledali že v večih krajih, med drugim tudi v Celju, ko so podrli po požaru eno bolj ...prikaži več karizmatičnih stavb v Sloveniji Rakušev mlin. Žalostno in zelo škoda za našo kulturno vrednost. Sedaj ne bo problema zgraditi novo stanovanjsko sosesko na tem mestu verjetno?

  • malarin 21:31 29.september 2022.

    Iz Kredarice se vid, da je potrebno podret, Bo pa lastnik povedou, kaj bo počel na svoji parceli . . . Slovenia, zbudi se . . .

  • lojs 18:43 29.september 2022.

    pa to človek ne more verjet, koliko enih birokrat, ki se pasejo in modrujejo ... no sej zato pa ta brihtni z vezami tako harajo ... pa kakšna obnova, pa kakšen specialist za posebno odstranjevanje ... vsak bebo po nekaj ...prikaži več informacija, mislim, kdo je lastnik, koliko je plačal ... pa dejte se nehat zajebavat in delat dodatne stroške ... lasniku naročiti rušenje na njegove stroške in koec zgodbe

Sorodne novice