Gorenjska
693 ogledov

Še vedno zaprt Jelenov klanec

GARS Kranj, Majdičev mlin, Kranj, požar fb GARS Kranj Goreči Majdičev mlin, fotografija je s FB GARS Kranj.
Jelenov klanec v Kranju je zaradi nevarnosti po požaru, ki je izbruhnil v ponedeljek, 26. septembra, pozno ponoči, in v katerem je bil uničen Majdičev mlin, še vedno zaprt. Prometni režim ostaja enak kot prejšnje dni. To pomeni, da ostaja zaprta tudi smer železniška postaja – krožišče. V obratni smeri, se pravi iz Planine po Savski cesti proti železniški postaji, pa promet poteka enosmerno.

Sašo Govekar, poveljnik kranjske civilne zaščite Kranj, je na včerajšnji seji mestnega sveta kratko povzel, kaj vse se je dogajalo v minulih dneh in ocenil, da so svoje delo "opravili brez napak in da ga bolje, kot so ga, ne bi mogli". Povedal je, da je požar kar šest ur, se pravi od polnoči do 6. ure zjutraj, gasilo 133 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, še vedno pa je tam navzoča požarna straža.
Od 67 evakuiranih bližnjih stanovalcev je večina našla zatočišče pri sorodnikih, prijateljih, od danes, 29. septembra, pa so prav vsi spet v svojih domovih.
"Požar v noči s ponedeljka na torek je bil sreča v nesreči, kajti če bi gorelo en mesec ali dva meseca prej, bi gorelo vse po levem bregu Save dolvodno, leteče saje oziroma ogorki so se namreč dvigali 20, 30 metrov visoko. Ponoči smo zato tudi na silo vdrli v grad Khislstein, pregledali smo strehe na samem gradu in tudi drugod po starem mestnem jedru. Opozarjali smo stanovalce, da so pozorni na svoja podstrešja. Požar se je umiril okoli 3. oziroma 4. ure zjutraj, pomagalo je tudi deževno vreme."

Požar, Majdičev mlin, Kranj | Avtor: fb GARS Kranj fb GARS Kranj

V sredo, 28. septembra, so po besedah Saše Govekarja izvajali aktivnosti, da bi se lahko v objekt, ki se drži te pogorete in nestabilne zgradbe, vrnilo pet družin. "Skupaj s pooblaščenim podjetjem smo v sosednjem objektu preverjali, kako je z elektroinstalacijami. Na testiranju se je pokazalo, da so štiri stanovanja v redu, eno, prav na vrhu, ki ima odkrito streho zaradi gasilske intervencije in je delno zalito z vodo, pa certifikata ni dobilo." Vendar so, kot smo izvedeli, danes omenjeno streho že prekrili, tako da so se tudi ti stanovalci, ki so začasno bivali pri sorodnikih, vrnili v svoje stanovanje.
Poveljnik kranjske civilne zaščite je povedal še, da so se z enim od lastnikov oziroma direktorjev podjetja, ki ima v lasti Majdičev mlin, pogovarjali o tem, da bo treba napraviti čimprej statično presojo in odstraniti ruševine, ker so nevarne za okolico. Predvidoma bo več informacij o stabilnosti stavbe znanih še danes, v četrtek, 29. septembra, ko bo opravljen tudi statični izračun. Statično poročilo pa bo tudi osnova, da v objekt lahko varno vstopijo policisti, forenziki in raziščejo, kaj je bil vzrok požara.
Dokler ni znano, ali je objekt varen, bo Jelenov klanec, po katerem po besedah Govekarja poteka 40 odstotkov prometa skozi Kranj, zaprt. Po vseh ogledih si bodo prizadevali, da se čimprej vzpostavi enosmerni promet.
Kot smo že poročali, na srečo v požaru ni bil nihče poškodovan, poveljnik kranjske civilne zaščite pa je omenil, da je pri gašenju več gasilcev dobilo manjše odrgnine. Glede materialne škode je povedal, da se bo šele na servisu pokazalo, kakšna je škoda na gasilskih vozilih in cisterni. Po prvi oceni naj bi znašala vsaj 50 tisoč evrov.

Majdičev mlin Kranj požar Slovenija Velik požar v Kranju, evakuirali več deset ljudi Majdičev mlin, Kranj MAJDIČEV MLIN Gorenjska Sto let je sameval, pogorel je že predhodnik požar, HE Sava, Kranj PO POŽARU Gorenjska HE Sava ne more več obratovati Sebastijan Zupanc PO POŽARU Gorenjska V Majdičevem mlinu so načrtovali 35 stanovanj

 

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 12:21 29.september 2022.

    Majdičev mlin bo stal še naslednjih 40 let, tako kot, "začasna" avtobusna postaja v Kranju.