Gorenjska
1282 ogledov

"Zdaj so lahko okuženi samo prek nas zaposlenih"

Silva Košnjek zajem zaslona
Direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek opozarja, da mnogi, ki obolijo nimajo simptomov in tako nehote pride do prenosa okužbe

Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka je bil v drugem valu epidemije eden prvih zavodov, ki se je moral soočiti z zelo poslabšanimi razmerami zaradi eksponentnega naraščanja okužb. Prvi val epidemije so v centru prestali brez okužb, v drugem valu so imeli manj sreče. 

Kot je povedala direktorica centra Silva Košnjek, so prvo okužbo zaznali pri stanovalki, ki se je vrnila z zdravljenja v bolnišnici in za katero niso vedeli, da je okužena. Takrat se je okužilo še 33 ljudi. Ker se jim je število okužb od prve, ki je bila potrjena 28. septembra, eksponentno dvigovalo, v štirinajstih dneh krizni načrt, ki so ga imeli pripravljenega v centru, ni več zadoščal. 

Covid-19, UKC Maribor COVID-19 V SLO Zdravje Znani novi podatki o okužbah, ki niso dobri

Posledično so morali v centru iskati večji prostor, kjer bi lahko organizirali rdečo cono za okužene varovance. "Najbolj ustrezna je bila takrat telovadnica osnovne šole," je pojasnila Silva Košnjek. Po pridobljenih soglasjih vseh pristojnih so v enem koncu tedna zaposleni sami s tehnično službo, vodjo zdravstvene službe in pomočjo dveh upokojenih sodelavk, v celoti pripravili dvorano. Dvorano so s pomočjo predelnih sten preuredili v eno-, dvo- in triposteljne sobe. Okužene varovance so nato v ponedeljek v enem dnevu uspeli premestiti v preurejeno telovadnico. 

Znotraj centra imajo še vedno urejeno tudi sivo cono. Uprava se je iz svojih prostorov preselila v dva kontejnerja, prostore uprave pa preuredila v enoposteljne sobe. "Zdelo se nam je bolj primerno dati stanovalcem enoposteljne sobe. Uprava bo v tem jesensko-zimskem času lažje preživela v kontejnerjih kot stanovalci," je odločitev pojasnila direktorica. 

Dobra petina novih okužb v domovih za starejše in zavodih
Včeraj je bilo v domovih za starejše občane na novo potrjenih 53 okužb. Število aktivno okuženih znaša 2531. Med zaposlenimi je bilo včeraj še 26 novih okužb, skupno je aktivno okuženih 948 zaposlenih. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je 165 okuženih uporabnikov, kar je 21 več kot dan prej, in 98 zaposlenih, kar je en dan več kot prej. Skupni dnevni prirast je 101 več, kar je dobro petino vseh včeraj potrjenih novih okužb, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. 

Trenutno je v rdeči coni 24 stanovalcev. Med okuženimi so tudi zaposleni. Do sedaj je bilo obolelih 46 zaposlenih, 31 se jih je že vrnilo na delo. "Z veseljem povem, da se je več kot polovica od 85 stanovalcev že vrnila v belo cono. Stanje niha, vendar je mnogo bolj stabilno, kot je bilo 19. oktobra," je pojasnila trenutne razmere v centru. 

Medtem ko je bila prva okužba "uvožena" iz bolnišnice, se v tem trenutku dodatne okužbe dogajajo prek zaposlenih kljub vsej zaščitni opremi. "V tem trenutku lahko rečemo, da so verjetno že dodatne okužbe prek zaposlenih kljub vsej zaščitni opremi in vsemu. Stanovalci, ki so zdaj resnično v svojih sobah, so lahko zdaj okuženi samo prek nas zaposlenih. Žal, kljub opremi in vsemu. Dejansko so določeni zaposleni, ki nimajo nikakršnih posebnih znakov. Kljub temu, da smo že do zdaj preventivno testirali, do tega lahko pride. To je tista negotovost, ki vzbuja strah od danes do jutri, kdaj se bo še kaj zgodilo," je pojasnila. 

Zaposlenim in stanovalcem v centru jemljejo brise sami, saj imajo v centru lastno ambulanto in jih s pomočjo zdravstvenega doma dostavljajo v kranjski laboratorij. V popoldanskem času brise v Kranj vozijo tudi sami, da zagotovijo, da dobijo rezultate še isti dan. 

Koronavirus covid-19 Intervju Zdravje Epidemiologinja: "Super prenašalci imajo odlično delujoč imunski sistem"

Covid-19, testiranje | Avtor: Epa Covid-19, testiranje Epa

Čakajo navodila ministrstva

V centru so že do zdaj preventivno testirali zaposlene. Pripravljeni so tudi na izvajanje hitrih testov, a čakajo na jasna navodila in stališča ministrstev. Jelko Kacin je pojasnil, da bo javnost z načrtom, povezanim s testiranjem s hitrimi testi, seznanjena, ko bosta pristojni ministrstvi uskladili načrt. Dosedanja uredba namreč redna tedenska testiranja predvideva samo v zdravstvenih zavodih. O ključnih izzivih in rešitvah naj bi se ministrstvi usklajevali jutri. "Praksa, ki jo je doslej izvajal zavod, je pravilna praksa," je ocenil Kacin in dodal, da je skrajni rok za pripravo računalniške podpore za testiranje s hitrimi testi 5. december. 

"Ni lahko obdobje. Stanovalci najbolj pogrešajo druženje, po oddelki so bili navajeni skupinskih druženj, dogodkov, telovadb. Že v prejšnjem tednu smo pristopili k sprehajanju, da gremo skupaj z zaposlenimi in prostovoljci skupaj na sprehod v naš senzorični park, vzpostavljati smo začeli vaje za spomin, telovadbo v manjših skupinah, sobna kolesa jim prepeljemo v sobe. Moram reči, da se zaposleni, ki delajo 13 ur na dan in so potem en dan prosti in zopet 13 ur, trudijo s študenti, dijaki in prostovoljci stanovalcem omogočiti čim bolj prijeten dan. Tudi zapojemo, zaigramo na harmoniko," je opisala dogajanje v domu.

Košnjekova se je zahvalila vsem zaposlenim za vse njihovo delo. "Kljub težki situaciji se določene stvari dajo izpeljati s potrpljenjem vseh nas," je prepričana. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.