Zdravje > Aktualno
17144 ogledov

Znani novi podatki o okužbah, ki niso dobri

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Manj testov, manj pozitivnih izidov, odstotek okuženih pa še vedno zelo visok. Izenačen rekord po številu umrlih v enem dnevu.

"Včeraj je bilo bistveno manj testiranj, le 1742, kar pa ni presenečenje, saj so nedeljski podatki ponavadi atipični. 470 pozitivnih primerov smo imeli, kar pomeni, da je bil delež okuženih 26,98-odstoten," je na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.  Odstotek pozitivnih testov je nižji kot dan prej, ko je bil kar 29,8-odstoten.

Nihamo na platoju

"Primerjava kaže, na to, kar že ves čas poudarjajo zdravniki in epidemiologi, nihamo na platoju. Težko pričakovanega upada še kar ni, zdi pa se, da se razmere ne poslabšujejo. Vse to kaže, da je virusa še zlasti na delovnih mestih še vedno več, kot pa ga uspemo identificirati oz. potrditi, zato se število okužb ne zmanjšuje," je dodal vladni govorec. 

Podatki iz domov za starejše kažejo, da je bilo včeraj na novo okuženih več kot 94 varovancev, aktivno okuženih je ta trenutek 2643. Število okužb pri zaposlenih se je povečalo za 38, aktivno okuženih je 954. "O tem govorimo že nekaj časa, razmere so resne, vdori se dogajajo vsak dan," je dodal Kacin. 

Občine, ki so izstopale

Podatki okužb po občinah kažejo, da so glede na okužbe včeraj izstopale občine Lendava z 29 okužbami, Laško s 14, Kamnik z 12 in Šentjur z 11. Beltinci, Sevnica, Ptuj, Murska Sobota in Pesnica so imeli po 9 okužb.

V bolnišnicah nič bolje

V bolnišnicah je bilo včeraj hospitaliziranih 1292 pacientov. V soboto je bilo 1244 hospitaliziranih pacientov, razlika pa je prirastek iz sobote na nedeljo. Intenzivno nego je včeraj potreboval 201 pacient oziroma trije pacienti več kot v soboto. Po podatnik Sledilnika so včeraj v bolnišnice sprejeli kar 103 bolnike. "Vseh bolnišnicah je bistveno več bolnikov," je dodal Kacin. "Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih le 29 oseb. Čez vikend je bilo vsega skupaj odpuščenih le 68 pacientov. Več odpustov je praviloma ob ponedeljkih, zato je skupno število zasedenih bolnišničnih postelj čez vikend praviloma večje," je dodal.

201 bolnik je včeraj potreboval intenzivno nego, kar je trije več kot v soboto. Po podatkih Sledilnika jih 160 diha s pomočjo respiratorja.

V nedeljo je umrlo kar 45 ljudi, od tega 24 v bolnišnicah. Število umrlih covidnih bolnikov je tako kot v ponedeljek, torek in sredo prejšnji teden v nedeljo zoper preseglo 40. V soboto jih je umrlo 26, v četrtek in petek pa po 31. Zaradi okužbe z novim koronavirusom je od začetka epidemije pri nas umrlo že 1097 ljudi.

V nedeljo je bilo sicer opravljenih bistveno manj testov kot med tednom, ko so jih vsak dan opravili več kot pet oziroma šest tisoč ter vsak dan potrdili najmanj 1300 oziroma do več kot dva tisoč okužb. Tudi v soboto, ko so potrdili 1024 primerov koronavirusne okužbe, so opravili približno dvakrat toliko testov kot v nedeljo.

Krivulja se je obrnila navzdol

Prejšnjo nedeljo so z nekaj malega več testi (1792) potrdili 501 okužbo, kar pomeni, da je v primerjavi s prejšnji nedeljo število odkritih primerov padlo za šest odstotkov, delež pozitivnih testov je bil prejšnjo nedeljo skoraj 28-odstoten. 

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so v Sloveniji doslej skupaj potrdili 65.778 primerov okužb z novim koronavirusom, v državi pa je trenutno aktivnih 20.123 primerov, štirje več kot dan prej. 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev tako ostaja enaka, in sicer 960.

Najhuje na Koroškem in v Pomurju

Po včerajšnjih podatkih so trenutno najhujše razmere v pomurski in koroški regiji, med občinami, v katerih je najhuje, pa kar dve gorenjski. V pomurski regiji je trenutno trikrat huje kot v obalno-kraški, kjer imajo 483 aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev, v pomurski regiji jih je 1611. Druga najhuje prizadeta regija po številu aktivnih okužb je Koroška, kjer jih je 1392. Več kot tisoč jih je še v gorenjski, savinjski in podravski regiji.

Ukrepe bo zelo verjetno treba podaljšati in s tem tudi šolanje na daljavo meni infektologinja Mateja Logar. Da ukrepi niso prijeli tako, kot bi si morda želeli, pripisuje tudi temu, da veliko več ljudi hodi v službo kot pomladi ter nadaljevanju zasebnih druženj. 

Tatjana Lejko Zupanc Lejko Zupanc Zdravje Šefica infekcijske klinike: zdravila so kar učinkovita, toda stranski učinki so hudi

V bolnišnicah, zdravstvenih domovih in pri koncesionarjih danes začenjajo testiranja vseh zdravstvenih delavcev. Testirali bodo enkrat na teden, in sicer najprej na oddelkih, kjer se bo pojavila okužba, najpozneje do 7. decembra pa mora biti testiranje vseh uvedeno v celoti.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 10
  • Avatar praufo
    praufo 14:25 23.november 2020.

    jest upam, da avtorji zarote, , to ni teroija zarote pač je prava zarota , doživlajo orgazen al pa ekstazo, ko folk vsak dan mučijo s povsem istimi informacijami ... nekdo samo malo popravi številke, pa spet isto sranje ... ...prikaži več uživajo v psihičnem mučenju folka, vstrahujejo , strašijo, prepovedujejo vse mogoče ... a ste se že dovolj nadrkal od tega sranja ... potem še plačujete svoje oprode vazale ala kacin, jajo, in njegove oprode, da še bolj nabijajo ... to pa more bit satanov užitek

  • Avatar praufo
    praufo 14:20 23.november 2020.

    država bi lahko že enkrat izdala podatek , koliko je bilo doselj okuženih in koliko še manjka do 2.000.000 ... razen če se misli vrteti in loviti svoj rep, samo zato , da bo kacin še vedno vlekel plačo ... ...prikaži več če je virus, potem si okužen enkrat, če si pa večkrat pa to ni virus, ampak smart zadeva, ki stalno mutira, samo potem konca ni, ... dokler vse ne propade

  • Avatar pantani
    pantani 12:52 23.november 2020.

    Kacin naj bo kar tiho. So posneli, ko se je rekreiral brez maske!!!