Zdravje
19533 ogledov

Šefica infekcijske klinike: zdravila so kar učinkovita, toda stranski učinki so hudi

Tatjana Lejko Zupanc Nebojša Tejić/STA
Tatjana Lejko Zupanc je povedala, kaj novega zdaj vemo o covidu-19.

"Predvsem je jasno, da gre za sistemsko bolezen, ni samo pljučnica, prizadeti so vsi organski bolezni, najbolj trpijo pljuča, posledice so lahko na kardiovaskularnem sistemu, ledvicah, jetrih, koži, osrednjem živčevju. Pol škode naredi virus, pol pa neustrezen odziv organizma, saj se sprožijo citokini. Te poškodbe nimajo nobene zveze z virusom, zato so protivirusna zdravila kar učinkovita. Imajo pa stranske učinke, ki se jih velja kar bati. Poslabšajo sladkorno bolezen, lahko povzročajo stresne ulkuse na želodcu, povzročijo lahko psihozo, če jih dolgo časa jemljemo, oslabijo imunski sistem, da lahko povzročijo reaktivacijo kakšnih okužb, na primer hepatitisa B ali tuberkuloze, ali okužb z glivami," je v oddaji 24ur na vprašanje, kaj novega vemo o covidu-19, odgovorila Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica infekcijske klinike.

Dodala je, da zdaj večino bolnikov sprejmejo v drugi fazi, ko se že začne vnetni odgovor, zato gotovo več kot pol bolnikov dobi protivirusna zdravila.

Od tistih, ki jih priključijo na respirator, večina preživi. Po zadnji analizi je bila smrtnost manj kot dvajset odstotkov, ampak je v zadnjih dneh narasla in je najbrž okrog 30 odstotkov.

Na vprašanje o ukrepih pa je dejala, da je največji problem v tem, koliko smo ponotranjili te ukrepe. "Če se zavedamo, v čem je problem in kaj je treba narediti, nikomur ni prijetno, potem bodo prijeli, če ne pa ne. V prvem valu smo se vozili kot med vikendi, bila je prazna cesta, držali smo se tega, ostani doma, zdaj pa ni nihče ostal doma, ko se vozim v službo je na cesti gneča, kot da ne bi bilo epidemije," je dejala in dodala, da jih nismo mi izumili, da jih uporablja ves svet in da nekateri, na primer karantena, obstajajo že tisoč, drugi pa več kot sto let. "Če razmišljaš, zame to ne velja, zakaj pa bi. Če jaz tako razmišljam, bo tako razmišlja tudi sosed, pa njegov prijatelj pa njegova ljubica. In virus se bo širil naprej," je opozorila. 

Povedala je še, da okrog 30 do 50 odstotkov bolnikov, ki so bili hospitalizirani, tudi po ozdravitvi čuti posledice. "Morda še ni dovolj dolgo prisotna bolezen, da bi vedeli, kdo bo imel kronično okvaro pljuč. Pojavljajo se tudi kognitivne težave, težave z zbranostjo, s spominom, glavoboli, mišične bolečine, sklepne bolečine," je dejala in povedala, da jo skrbi za bolnike z vnetjem zaklopk ali sklepov, ki se zdaj ne zdravijo na infekcijski kliniki, ampak drugod.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
  • jakec1575 10:44 23.november 2020.

    Dobro jutro komentatorji na zdravilih. Vidim, da še ne dojamete in tudi ne boste. Žal razen če ne zbolite in ste hospitalizirani, ne boste dojeli, kako zajeban je ta virus. Aja oni video patologa in virologa. Nikoli ni bilo receno, ...prikaži več da bodo maske resile vse probleme. Pac vsak ukrep doda kak % k nepopolnosti. Predvsem pa zavedanje, da ne pljuvaš po sogovornoku. Kljub vsemu se večino virusa prenaša s slino, dotikom in ne aerosolno. Se pa postavi vprašanje. Kako zaščitiš v družbi samo ranljive

  • mulc1 08:27 23.november 2020.

    Butara smotana, tole si poglej, potem pa gobcaj: https://www.facebook.com/100000556724707/videos/4217719824923200

  • Waltter 01:48 23.november 2020.

    Tatjana Lejko Zupanc - lapa kar nekaj tja v tri dni. Do sedaj so bile objavljene 3 studije v ameriskih znanstvenih revijah ki govorijo o tem da ce zacnejo zdraviti v zgodnji fazi torej ze pri okuzbi ozr. ko zacne ...prikaži več raven kisika padati pod 80% je moznost ozdravitve v zgodnji fazi skoraj 98%. Ampak sama je pa lepo povedala da te pacajo tako dolgo da preide v drugo fazo, kjer velikokrat sledi ekspresna pot do vrat svetega Petra.