Svet
9549 ogledov

V Zagrebu so nas prehiteli po desni, vse bo jasno v 15 minutah

Koronavirus, covid-19, maske, ljudje
1/2
Epa
Evropska komisija je dala priporočilo, da se lahko dela tudi na tak način ...

Od ponedeljka v Zagrebu testiranje, na katerega se lahko naroči vsak kar sam. Za slabega pol milijona evrov so kupili 50 tisoč testov.

"Ko začutiš simptome, se na spletni stran brzitest.hr naročiš in počakaš na termin. Ko ga dobiš, greš v zdravstveni dom na testiranja, nato počakaš 15 minut in dobiš rezultat. Če je pozitiven, sledi procedura z epidemiologi in ugotavljanje, s kom ste bili v tesnem stiku, če je negativen in simptomi ostajajo, pa vas bodo napotili na običajen test," poroča Večernji list.

S tem naj bi predvsem razbremenili vse, ki so opravljali običajne ali tako imenovane PCR teste.

Hitri ali tako imenovani antigenski testi odkrijejo 80 odstotkov okuženih, a le med tistimi, ki imajo simptome. Tistih 20 odstotkov, ki ki jih testi ne bodo odkrili, bodo poslali na običajen test, kar pomeni, da bodo za 80 odstotkov znižali število PCR testov.

"Fizično ne zmoremo. Vsak dan imamo med tisoč in dva tisoč testiranj in zgodi se, da kdaj potrebujemo dva dneva, da bi dobili rezultate. Temu se želimo izogniti, zato smo se odločili za hitre antigenske teste. Evropska komisija je dala priporočilo, da se lahko dela tudi na tak način, tudi Hrvaški zavod za javno zdravje je dal mnenje, da so ti testi lahko dobri," je pojasnil načelnik mestnega urada za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Zaradi povečanja števila okužb na Hrvaškem jutri uvajajo te "stroge" ukrepe. 

Na začetku bo 12 točk, kjer se bodo Zagrebčani lahko testirali, cilj pa je, da ima vsaka četrt (teh je 17) svojo točko za testiranje, na njih pa bodo delali predvsem študenti medicinske fakultete, saj je vsak dan več kot tristo zdravstvenih delavcev pozitivnih na novi koronavirus.

Za teste, ki so najbolj zanesljivi v prvih petih dnevih bolezni, so plačali okrog pol milijona evrov, a po Jelečevih besedah se zdaj dobijo tudi že za ceno med šest in sedem evrov na test. "Kdor začuti simptome, naj se čimprej prijavi na termin," poziva Jeleč.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Micheal_Benson
    Micheal_Benson 21:49 21.november 2020.

    Hola, estoy feliz de anunciarle una verdadera compañía de préstamos de la que puede obtener un préstamo rápido, ofrecemos todo tipo de préstamos a nuestros clientes de confianza con una tasa de interés del 3%, contáctenos si necesita un préstamo. ...prikaži več Envíenos un correo electrónicos:Michealbensonloanagency@gmail.com,contacto@Michealbensonagency.com Formulario de solicitud de préstamo y devuélvalo,Visita nuestro sitio web:https://michealbensonagency.com/,Whatsapp:+593962046134. Nombre completo .....

  • Pikolo 14:06 21.november 2020.

    Jaz prodajam pojočo travico po 1€. Če pihneš vanjo in zaigra, nisi pozitiven, če ovene, si pozitiven. Test je 100%.