Gorenjska
6804 ogledov

Pametno naselje Mlaka eden od štirih primerov dobre prakse v Evropi

Mestna občina Kranj se je znova dokazala na področju pametnih praks v mednarodnem okolju. Pilotni projekt Pametno naselje Mlaka je naredil odličen vtis na Evropsko komisijo, ki ga je po približno pol leta analize in ocenjevanja uvrstila v najnovejše mednarodno poročilo o pametnih skupnostih.

Mestna občina Kranj se je pilotnega projekta Pametno naselje Mlaka lotila v letu 2020. Vodenje tega je prevzela družba Riko, projektu pa so se priključila tudi lokalna podjetja, in sicer 3fs, Iskraemeco, Komunala Kranj, Domplan, Elektro Gorenjska in Vigred, elektroinstalacije. Lani je projekt vzela pod drobnogled Evropska komisija in ga natančno preučevala s ciljem poiskati in izpostaviti zgolj najboljše evropske projekte na področju pametnih praks. Pri tem so bile raziskovalcem pojasnjene okoliščine projekta, tehnične in vsebinske rešitve, projekt se je umeščalo v ocenjevalne metrike Evropske komisije in raziskovalnega podjetja Gartner. Pametno naselje Mlaka je uspešno prestalo več sit ocenjevanja. Celoten proces preučevanja je trajal približno pol leta. Poročilo Skupnega raziskovalnega središča, znanstvene službe Evropske komisije, navaja pilotni projekt Pametno naselje Mlaka kot enega od štirih primerov dobre prakse na področju pametnih mest v evropskem prostoru.

Pametna Mlaka DIGITALIZACIJA Kranj Kranj postaja pametno mesto

Pilotni projekt Pametno naselje Mlaka je mednarodna javnost sicer bolj spoznala spomladi, ko ga je župan Matjaž Rakovec predstavil na Forumu županov v Švici, na katerem so se zbrali župani z vsega sveta. »Pilotni projekt Pametno naselje Mlaka ima posebno mesto v poročilu Evropske komisije. Naše delo je opaženo, o njem se govori v mednarodnih razsežnostih, navajajo nas kot primer dobre prakse, na kar smo zelo ponosni. To je vsekakor velika zgodba in lep uspeh, saj smo se od lanskega poletja naprej trudili, da je projekt uspešno prestal dolgotrajno in zahtevno ocenjevanje Evropske komisije,« ob tem pravi Rakovec.

Pametno naselje Mlaka sicer predstavlja osnovo za vzpostavitev digitalne platforme, s katero kranjska občina postaja prva občina v državi, ki uvaja digitalno platformo v najširšem obsegu. »Pametna Mlaka je pravzaprav začetek, seveda izjemno pomemben začetek, saj predstavlja odskočno desko za vzpostavitev nadgradnje – to je digitalna platforma, za katero smo že podpisali pogodbo z izvajalcem. S tem se odpira možnost širitve tudi na preostale občine na Gorenjskem. Uresničujemo visoko začrtane cilje na tem področju, vse gre v pravo smer,« veseli župana Rakovca. Poglabljanje statusa pametnega mesta se bo tako nadaljevalo z uvedbo mestne kartice, Kranj pa s tem vse bolj utrjuje tudi svoj položaj v misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030.

Matjaž Rakovec, Jure Valjavec, podpis pogodbe, Mestna občina Kranj, T2 PAMETNO MESTO Gorenjska Kranj utira pot digitalni preobrazbi
Komentarjev 1
  • zdrej 10:52 30.junij 2022.

    slabo napisan članek. Kaj pa je to naselje Mlaka? Kaj ponuja. Kaj je prednost živeti v takem naselju? Kaj so sploh naredili? Samo neko hvalo berem. A je to prazna hvala?