Gorenjska
736 ogledov

Park slovenske himne šele spomladi

Mestna občina Kranj (MOK) je po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja konec oktobra začela z gradnjo Parka slovenske himne, a nov park ne bo odprt do konca leta, kot je bilo načrtovano, ampak šele spomladi 2023.

Neposredno ob Prešernovem gaju v Kranju bo MOK vzpostavila nov odprt javni prostor nacionalnega pomena na doslej degradiranem in javnosti nedostopnem območju v velikosti nekoliko več kot 1.200 m2. Zemljišče, kjer se bo nahajal nov Park slovenske himne, je v lasti Župnije Kranj, ki je pri projektu tudi aktivno sodelovala in je MOK podelila brezplačno stavbno pravico za 15 let. Z ureditvijo tega območja bo mesto pridobilo novo parkovno površino, ki bo vsebinsko dopolnila in izpostavljala pomen Prešernovega gaja. S projektom želijo v MOK počastiti oba avtorja besedil himn ‘Zdravljica’ Franceta Prešerna in ‘Naprej zastava slave’ Simona Jenka, ki sta pokopana v bližnjem Prešernovem gaju.

 | Avtor:

Pri vzpostavitvi projekta aktivno pomaga tudi Slovenska vojska, a dela ne bodo zaključena do konca leta, kot je bilo načrtovano. »V času izvajanja del je bilo namreč več deževnih dni, ki so onemogočala zemeljska dela, trenutne temperature pa onemogočajo lepljenje plošč in planiranje zemljine. Med gradnjo so se odločili tudi za nekatere druge bistvene zaključne materiale, ki imajo zaradi specifičnosti nekoliko daljše dobavne roke,« so ob tem sporočili s kranjske občine.

Sama gradnja se je sicer nadaljevala konec novembra, saj so pred tem na tem območju potekale arheološke raziskave, ki so se zaključile 29. novembra 2022. MOK je že v samem snovanju projekta sodelovala s kranjsko enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Pred izvedbo natečaja so tako pridobili tudi kulturnovarstvene pogoje. Glede na  lokacijo parka je bilo namreč pričakovano, da bodo v  globljih plasteh arheološke ostaline, med drugim so našli tudi skelet. Glede te najdbe so v kranjskem Zavodu za varstvo kulturne dediščine pojasnili: »V izdanih pogojih zavoda so bile predpisane predhodne arheološke raziskave – arheološke raziskave ob gradnji. V fazi projektiranja so bili izkopi v zemeljske plasti v največji možni meri minimalizirani. Z izvedbo nasutja smo v skladu z načeli arheološke stroke v največji možni meri ohranili arheološke plasti. Skelet je bil odkrit v ponedeljek, 28. novembra 2022, ob izkopu za ponikovalnico in je bil v skladu z načeli arheološke stroke ustrezno izkopan, dokumentiran in odstranjen. Območje je bilo nato sproščeno za zaključitev del. Glede na preliminarne rezultate gre za pokop, ki ga lahko vežemo na uporabo pokopališča Prešernov gaj.«

Odprtje Parka slovenke himne na občini predvidevajo v pomladnem času, saj želijo poudariti tudi estetsko funkcijo parka z zatravitvijo in zasaditvijo. Ostaja pa vprašanje, ali bo častni pokrovitelj še vedno predsednik Republike Slovenije. Sedanji predsednik Borut Pahor namreč ta teden zapušča to funkcijo. »Kar se častnega pokroviteljstva tiče, pa bomo novo predsednico RS Natašo Pirc Musar po prevzemu funkcije zaprosili, da prevzame častno pokroviteljstvo nad projektom,« so nam ob tem sporočili iz MOK.

KRANJ Gorenjska Oktobra bo slovenska himna dobila svoj park NOV PARK Gorenjska Kranj bo dobil Park slovenske himne
Komentarjev 1
  • kmetek 15:24 22.december 2022.

    Župniji Kranj pobrati vse!!!!!!!!!!