Gorenjska
1250 ogledov

Petdesetletna šolska stavba kliče po prenovi

Kranjski svetnice in svetniki so se na aprilski seji seznanili s prepotrebno obnovo petdeset let stare stavbe Podružnične šole Primskovo.

Podružnična šola Primskovo, v kateri ima poleg osnovne šole tudi prostore vrtec, je od lani podružnica novonastale Osnovne šole Janeza Puharja Kranj - Center. Vrtec in šolo obiskuje 200 otrok. Kolektiv šole se je ob podpori predsednice sveta osnovne šole Lee Bidovec sedaj obrnil na občino in mestni svet, saj so prostori zelo zastarani, ponekod celo lahko nevarni.

»Šola je nujno potreba energetske sanacije fasade in strehe, saj izgubljamo denar za kurjavo. Šola tudi ni priključena na kanalizacijsko omrežje,« je dejala učiteljica Andreja Dobre in dodala: »Šola nujno potrebuje nova sodobna vhodna vrata ter širši vhod, da bo prilagojen tudi gibalno oviranim osebam. Zastareli in dotrajani so okna in talne obloge, neonske luči in šolske table. Prav tako bi želeli pridobiti večji prostor za garderobe, zagotoviti večjo požarno varnost z več izhodi, varen dostop do šole z dovozno potjo ali zapornico, zamenjati asfalt na zunanjem igrišču, urediti tlakovanje pred šolskim vhodom, kolesarnico oziroma stojala za kolesa ter nadstrešek z mizami in klopmi za pouk na prostem. Otroci, ki obiskujejo vrtec, pa bi nujno potrebovali tudi teraso.«

Občinska uprava jim je prisluhnila, a ob tem izpostavila, da ni to edina šola v Kranju, ki je potrebna temeljite prenove. V zadnjih 11 letih je sicer Mestna občina Kranj v vzdrževanje šolske stavbe na Primskovem vložila že 403.000 evrov in s tem zagotavljala optimalno stanje objekta, ki pa ne glede na že vložena sredstva terja prenovo v delih, ki v preteklih letih niso bili deležni investicijsko-vzdrževalnih del.

»Večji del prenove in obnove šolske stavbe bo izveden v okviru energetske sanacije, prenova telovadnice in terasa za predšolske otroke pa v okviru načrta požarne varnosti. Oboje je načrtovano v letu 2023, kot tudi priključitev na kanalizacijsko omrežje,« je povedala vodja urada za družbene zadeve Tanja Hrovat. »Načrtujemo tudi izvedbo posodobitev vodovodnih inštalacij in talnih oblog. Neonske sijalke pa so bile večinoma zamenjane že v letu 2017. Nove šolske table, tlakovci pred vhodom v šolsko stavbo, sanacija asfalta, dodatna stojala za kolesa in podobne zadeve so stvar rednega investicijskega vzdrževanja, pri ureditvi prostora za pouk na prostem pa so možne prijave na razpis za dodatne investicijske vire,« je še dodala Hrovatova in povedala, da redno spremljajo razpise za obnove šol in se nanje tudi prijavljajo.

OŠ Helene Puhar Kranj OŠ HELENE PUHAR Gorenjska Prepotrebna rekonstrukcija se lahko začne
Komentarjev 1
  • Norma_Ouellette 09:12 21.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎