Gorenjska
859 ogledov

"Po spomine in mladost" z Orkestrom Gimnazije Kranj

Orkester Gimnazije Kranj Orkester Gimnazije Kranj bo ob 20. obletnici svojega delovanja nastopil v Slovenski Filharmoniji.
Še nekaj dni nas loči do koncerta Orkestra Gimnazije Kranj, ki bo obeležil že 20. obletnico svojega delovanja.

Sedanje in bivše kranjske gimnazijce ter gostujoče profesionalne glasbenike bo mogoče slišati v petek, 25. 11., in sicer kar v dveh terminih: popoldanskem (17.30) ali večernem (20.30). Lokacija je tokrat precej elitna – orkester bo z zvoki napolnil Slovensko filharmonijo v Ljubljani. Tematika tokratnega glasbenega spektakla je vračanje v preteklost, hkrati pa tudi pogled naprej – na vstopnicah lahko preberemo, da nas bo glasba popeljala »Po spomine in mladost«.

Že dvajset let delovanja

»20 let delovanja je za nami. Skupaj smo preživeli goro čudovitih izkušenj, spominov, preživetih v družbi nepozabne glasbe, in pa več let uspešno odigranih zimskih in spomladanskih koncertov,« so zapisali na spletni strani dogodka. Spomnimo: orkester Gimnazije Kranj obstaja že od leta 2002, med leti 2009 in 2017, ko je orkester razprodal Gallusovo dvorano, je dirigentsko palico vihtel Nejc Bečan, zadnja leta orkestru dirigira Karim Zajec.

Koncert ob 20-letnici muziciranja mladih Kranjčanov bo nekaj posebnega – poleg sedanjih in bivših gimnazijcev, ki so z veseljem ponovno prišli v orkester, prihaja tudi nekaj pomembnih gostov.

Nekaj nostalgije, nekaj novega

Glasbeniki nas bodo popeljali »Po spomine in mladost«. To lahko preberemo na vstopnici, potrjuje pa tudi Karim Zajec, 25-letni študent Orkestrskega dirigiranja Akademije za glasbo v Ljubljani in bivši gimnazijec kranjske gimnazije, ki bo tudi tokrat dirigiral orkestru: »Koncert bo vseboval vse – malo nostalgije in starih aranžmajev, ki so bili že izvedeni na velikem odru Gallusove dvorane, pa tudi novitete, ki nas bodo spomnile na mladost in svetlo prihodnost,« je napovedal.

Zajec bo torej dirigiral, poleg njega imata pri koncertu pomembno vlogo umetniški vodji in zborovodji gimnazijskih zborov Erik Šmid in Ana Bec, Barbara Kušar in Sarah Petek sta imeli pomembno vlogo pri organizaciji.

Prihajajo posebni gostje

Poleg gimnazijskega orkestra velja omeniti še številne soliste, pevce in pevke ter inštrumentaliste, prav vse sedanje ali nekdanje dijake Gimnazije Kranj. Pomembno točko bo imel bivši gimnazijec flavtist Vito Krajnik, prihajajo pa tudi gostujoče glasbene zasedbe.

Nastopil bo dobro znani Klavirski Trio Aurum v sestavi Rebeka Kotar (violina), Neža Verstovšek (violončelo), Meta Kokošinek (klavir), ki bo premierno izvedel skladbo Trio Kres izpod peresa skladatelja Miha Nahtigala. Zajec je na koncert povabil še Tamburjaše, mladinsko tamburaško skupino iz Vipave, ki jo sam vodi že drugo leto, in bo prav tako popestrila glasbeno dogajanje.

Tudi gimnazijski zbor bo tokrat drugače organiziran – gre za Projektni zbor Gimnazije Kranj, sestavljen iz sedanjih ter tudi bivših gimnazijskih pevcev in pevk.

Ponovno obuditi iskrico

Čeprav koncerti Orkestra Gimnazije Kranj tudi po prenehanju nastopov v Cankarjevem domu niso redki – prejšnji je bil denimo maja v Kranju – gre tokrat za pomembnejšega prav zaradi obletnice delovanja.

»V Gallusovi dvorani so bili, kot se lahko spomnimo, fantastični koncerti, naravnost megalomanski. S prenehanjem koncertov v Cankarjevem domu se je morda izgubila iskrica v očeh nekaterih orkestrašev. To poskušamo vsako leto na novo obuditi. Letos, mislim, da nam bo najbolje uspelo, saj nastopamo s pestrim programom v Slovenski filharmoniji,« še dodaja Zajec.

Vstopnice so na voljo na spletni strani Slovenske filharmonije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice