Gorenjska
1479 ogledov

Podzemni zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov tudi v Zgornji Besnici

Pri pokopališču v Zgornji Besnici so postavili nov ekološki otok s podzemnimi zabojniki za ločeno zbiranje komunalnih odpadkov.

Na območju Mestne občine Kranj so ekološki otoki s podzemnimi zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov že v uporabi na Planini v Krajevni skupnosti Bratov Smuk, ob Partizanski cesti, v Čirčah in na Mlaki, od zdaj pa tudi v Krajevni skupnosti Besnica, in sicer pri pokopališču v Zgornji Besnici. »Po kazalcih raziskave konference Zlati kamen je Kranj največji napredek naredil prav na področju ravnanja z odpadki. Tudi na drugih lokacijah so se otoki s podzemnimi zabojniki izkazali za dobro rešitev. Se pa to povezuje še z dvema drugima priznanjema, in sicer s povabilom Evropske komisije mestni občini v misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest letos spomladi, pri čemer je za doseganje ciljev ključnega pomena tudi ravnanje z odpadki, in pravkar pridobljenim nazivom evropska destinacija odličnosti. Podzemni zabojniki za odpadke, ki so okoljsko varni, so tako korak k temu, da kakovostno pitno vodo, ki jo imamo v Kranju, ohranimo za naprej,« je ob predaji namenu investicijo pohvalil župan Matjaž Rakovec.

Nove pridobitve za krajane je vesel tudi predsednik Sveta Krajevne skupnosti Besnica Primož Bavdek. »Najprej zahvala, da ste v mestni občini in Komunali Kranj prisluhnili naši ideji. Zgledovali smo se po ureditvi takih otokov v Krajevni skupnosti Bratov Smuk in priložnost videli ob prenovi pokopališča. Podzemni zabojniki, kot so sedaj pri nas, so lahko zgled za podobno ureditev ločenega zbiranja odpadkov v drugih podeželskih krajevnih skupnostih. Namen je, da je ekološki otok urejen ves čas in da se odpadki dosledno odlagajo v zabojnike, ki so za posamezne odpadek namenjeni.«

Za zbiranje odpadkov sta bila doslej na odjemnem mestu nameščena 660-litrska zabojnika za odpadno cvetje in mešane komunalne odpadke ter 1100-litrski zabojnik za sveče. V KS Besnica so sedaj predali v uporabo še dva 3000-litrska zabojnika za steklo in odpadno cvetje ter štiri 5000-litrske zabojnike – za mešane komunalne odpadke, papir, embalažo. Posebnost je tudi prvi podzemni zabojnik za odpadne nagrobne sveče na območju, kjer dejavnost zbiranja odpadkov izvaja Komunala Kranj. Poleg novih podzemnih zabojnikov so namestili tudi zbiralnik za odpadno jedilno olje iz gospodinjstev ter zbiralnik za odpadno elektronsko opremo ZEOS. »Pozdravljamo odločitev predsednika KS Besnica za umestitev podzemnih zabojnikov z vseh vidikov, ki jih ta način zbiranja odpadkov nudi tako za uporabnike – večja prostornina zabojnika, manj neprijetnih vonjav, lepši videz in urejenost območja ob pokopališču, kot tudi za nas izvajalce gospodarske javne službe. Masa odpadkov z nalaganjem namreč povzroča gravitacijsko stiskanje, zato bo potrebno manj pogosto praznjenje zabojnikov, kar predstavlja tudi stroškovno učinkovitost,« je ob tem povedala vodja sektorja Odpadki pri Komunali Kranj Simona Bergant.

 | Avtor:

Pri Komunali Kranj ob tem ugotavljajo, da se je dosledno ločevanje odpadkov in upoštevanje pravil o ravnanju z različnimi vrstami odpadkov izkazalo za učinkovito, zlasti z vidika čistoče okoli zabojnikov, dostopnejšega prevzemanja odpadkov, opažajo pa, da uporabniki kljub ozaveščanju in opozarjanju še vedno ne sledijo v celoti pravilom ločevanja in odpadkov ne odlagajo pravilno, zato jih vedno znova prijazno vabijo k pravilnemu ravnanju z odpadki. Na območju Mestne občine Kranj so tako v letu 2023 v načrtu postavitve ekoloških otokov s podzemnimi zabojniki za ločeno zbiranje odpadkov še v Povljah, na Planini 1, če bo izkazan interes pa tudi na drugih lokacijah.

SMETI Gorenjska Na Planini 2 bo manj odpadkov in več parkirišč
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.