Gorenjska
249 ogledov

Pomoč tudi za vse v duševni stiski

poplave Škofja Loka
1/3
Andrej Leban
Danes, v petek, 18. avgusta, minevata dva tedna, odkar so bili v neurju prizadeti številni ljudje. Pri zelo hudih stiskah je potrebna strokovna pomoč, opozarjajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kot smo že poročali, so bili na loškem območju dejavni prostovoljci Rdečega križa oziroma bolničarji, ki so ljudem na terenu in vsakemu posebej nudili laično prvo psihološko pomoč.

Od ponedeljka, 21. avgusta, naprej bo delovala tudi mobilna ekipa za psihosocialno pomoč pod okriljem NIJZ.

Dežurni kontakti za psihosocialno pomoč 040 943 960 (Špela), ops.rks@rks.si in  051 693 322 (Ana) ana.jakob@lj.karitas.si so na voljo vsak dan od 8. do 18. ure. Ob koncu tedna pa je prav tako med 8. in 18. uro na voljo dežurna telefonska številka 041 454 998.

Če je stiska zelo huda, lahko ljudje poiščejo pomoč pri izbranem osebnem zdravniku.

Psihološko pomoč za prizadete v naravni nesreči in njihove bližnje nudi v Škofji Loki Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov. "Kljub temu, da smo Center za otroke in mladostnike, v dani situaciji sprejemamo tudi odrasle, občani v stiski, ki potrebujete pomoč, boste prednostno obravnavani," poudarjajo.

Za pomoč so na voljo na 04 502 02 10, 04 502 02 09 in 04 502 00 62 oziroma preko elektronske pošte cdzom@zd-loka.si

Za psihosocialno pomoč in podporo pri osebnih stiskah lahko pokličete Center za socialno delo Gorenjska, enota Škofja Loka (04 5170 108 (Alja),  04 5170 104 (Romana) ali 04 5170 118 (Petra) v času uradnih ur.

poplave Škofja Loka | Avtor: Andrej Leban Škofja Loka, posneto 4. avgusta 2023. Andrej Leban

Psihološka pomoč prizadetim v naravni nesreči in njihovim bližnjim je med drugim možna tudi na Center za psihološko svetovanje Posvet. Prijave zbirajo na telefon 031 704 707 med 8. in 20. uro, medtem ko pogovori potekajo vsak delovni dan med 16. in 20. uro. Na Gorenjskem deluje njihova svetovalnica za odrasle v Kranju.

V Psihiatrični bolnišnici Begunje je v Službi za klinično psihologijo vzpostavljena telefonska linija za prvo psihološko pomoč. Številka je 071 118 118. Na voljo je tako za oškodovane v poplavah kot za tiste, ki so reševali. V teh dneh bi morda komu v stiski zadoščal že klic psihologu. Pogovori oziroma prva psihološka pomoč za oškodovane v poplavah, pa tudi za reševalce, gasilce, pripadnike civilne zaščite in vse, ki so reševali ljudi, živali in nastalo škodo, je mogoča vsak delovnik od 8.30 do 15.00.

Grozljive posledice

Iz Občine Škofja Loka so danes sporočili podatke o grozljivih posledicah neurja: po oceni znaša škoda na občinski infrastrukturi kar med 60 in 100 milijoni evrov. Škoda pri zasebnikih je prav tako ogromna.

"Številne ceste, vodovodne in električne napeljave so (bile) poškodovane. Zalitih oziroma poškodovanih je bilo po trenutni oceni 350 objektov, sprožilo se je preko 200 zemeljskih plazov, med njimi je več kot 20 takšnih, ki so še vedno ogrožujoči. Vse je potrebno spremljati preko civilne zaščite in geologa.

21 mostov je odneslo ali so poškodovani, od teh jih je 13 popolnoma uničenih. Žrtev k sreči v naši občini nismo imeli. Evakuiranih je bilo 22, mnogi so odšli k prijateljem, sorodnikom, znancem … V občinskih začasnih namestitvah je bil gospod z ženo in hčerko, ki so se že vrnili v deloma očiščeno stanovanje. Starejša gospa je nastanjena v bivalni enoti, dve družini pa v občinskih stanovanjih," so sporočili iz Občine Škofja Loka.

Odvzeli vzorec

Agencija Republike Slovenije za okolje je danes odvzela vzorec zemljine na območju Sorške ceste v Škofji Loki. Občanke in občani so se namreč obrnili na Občino s prošnjo za analizo tal na poplavljenih območjih. Rezultati bodo znani najkasneje v roku 14 dni.

Škofja Loka, neurje, odpravljanje posledic | Avtor: M. Ha. Akcija na vrtu v Fužinski ulici v Škofji Loki, posneto 6. avgusta 2023. M. Ha.

V prihodnjih dneh bodo na občinski spletni strani skofjaloka.si objavljeni tudi vsi potrebni obrazci in pripadajoča navodila za prijavo škode po poplavah Občinski komisiji. Prijave se bodo zbirale predvidoma do konca avgusta.

Še vedno je za občane Škofje Loke na voljo e-naslov info@skofjaloka.si za vprašanja v zvezi s posledicami poplav.

dezurni@styria-media.si

 

poplave Gorenjska/Foto Slovenija Kaj takega ne pomnijo zadnjih sto let, ljudi reševali s helikopterjem! Škofja Loka, neurje, odpravljanje posledic Slovenija Gorenjska "Telefonirala sem hčeri, jo prebudila in je samo zakričala, bilo je že prepozno" Škofja Loka, ujma, poplava Reportaža Slovenija Dan, ko je v najlepših barvah cvetela solidarnost

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.