Gorenjska
1786 ogledov

Prešernov smenj bo spet napolnil Kranj

Primož Pičulin
V sredo, 8. februarja, bodo staro mestno jedro Kranja zavzeli kulturniki, obrtniki, ustvarjalci vseh vrst. Potekal bo namreč tradicionalni Prešernov smenj, že 20. po vrsti.

Odprtje Prešernovega smenja bo 8. februarja ob 11.00 pred Prešernovim gledališčem Kranj, dogajanje pa bodo sklenili s pogovorom s Prešernovimi nagrajenci in nagrajenci Prešernovega sklada v gledališču ob 18.00. Zavod za turizem in kulturo Kranj je ob letošnjem Prešernovem smenju poskrbel za bogat program. Obiskovalce v starem mestnem jedru Kranja čaka sejem domače in umetnostne obrti, Prešerna kuhna, nastopi pevskih zborov, folklornih skupin, lajnarjev, muzikal Povodni mož, koncert Vlada Kreslina, po mestu se bo mogoče zapeljati s kočijo. Vstop v muzeje, galerije in druge hiše kulture bo prost.

KULTURNI PRAZNIK Gorenjska 20 let Prešernovega smenja

Podžupan Janez Černe bo zbrane nagovoril ob odprtju Prešernovega smenja ob 11.00 pred Prešernovim gledališčem Kranj, prav tako tudi obiskovalce ob odprtju razstave ob 70-letnici Gorenjskega muzeja ob 12.00 na gradu Khislstein. Nekaj čez 15. uro se bo s polaganjem venca največjemu slovenskemu pesniku v Prešernovem gaju v spremstvu podžupana Černeta priklonila ministrica za kulturo Asta Vrečko, sledil bo ogled razstave Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada v Galeriji na mestu pred Mestno knjižnico Kranj. Dve uri pred večerno prireditvijo Shod muz na Kranjskem Parnasi, na kateri se bo ob 18.00 v Prešernovem gledališču Kranj novinarka Patricija Maličev pogovarjala z nagrajenci, pa bo v Galeriji Prešernovih nagrajencev ob 16.15 recital pesnice in pripovedovalke Anje Štefan ter odprtje razstave portretov nagrajencev, za katere je poskrbel fotograf Tone Stojko.

»France Prešeren je bil prav gotovo najbolj znani prebivalec Kranja v zgodovini in štejemo si v čast, da danes bivamo in ustvarjamo v okolju, ki ga je že v 19. stoletju obogatil ta veliki umetnik. Kranj na ta dan povsem oživi. Zavzamejo ga kulturniki, obrtniki, ustvarjalci vseh vrst. Na Mestni občini Kranj se zavedamo pomena kulture in dodane vrednosti, ki jo prinaša. Podpiramo jo skozi vse leto in vsebinam namenimo okoli štiri milijone evrov. Osmega februarja pa jo postavimo na piedestal in jo častimo, kot ji to tudi pritiče. Vabljeni v Kranj,« pa je ob letošnjem Prešernovem smenju povedal župan Matjaž Rakovec.

V času Prešernov smenj  bodo zaprte nekatere ceste mestnega jedra, in sicer od 6.00 do 18.00 cesta Slovenski trg – Gregorčičeva ulica, od križišča Koroške ceste in ceste med Globusom in Delavskim domom do objekta na naslovu Gregorčičeva ulica 18; od 7.00 do 18.00 Glavni trg – Tomšičeva ulica, Gregorčičeva ulica – Maistrov trg, Poštna – Tavčarjeva – Maistrov trg, Reginčeva ulica 13, Tomšičeva ulica – Glavni trg, Cankarjeva ulica – Trubarjev trg, Tavčarjeva ulica, Glavni trg – Prešernova ulica, Jenkova ulica; od 9.00 do 18.00 pa Slovenski trg, mimo Mestna občina Kranj. Parkiranje na parkirišču »Čebelica« bo dovoljeno samo za stanovalce starega Kranja.

PREŠERNOVO Gorenjska Vsak dan bo Prešernovo
Komentarjev 1
  • Pišmevuh 16:56 07.februar 2023.

    Pijani Prešeren največji pesnik, pijani Cankar največkrat citiran pisatelj, pijanec Pučnik oče slovenstva, pijana soseda vaška veselica.