Gorenjska
47371 ogledov

Pri birmi je bilo skoraj 200 ljudi

cerkev sv. Antona v Železnikih arhiv kraji.eu Župnijska cerkev sv. Antona Puščavnika v Železnikih
V občini Železniki se razmere zaradi koronavirusa ne umirjajo. Po zadnjih podatkih sledilnika covid-19 imajo v občini 203 aktivne primere, kar Železnike uvršča med najbolj ogrožena območja ta hip tako na Gorenjskem kot tudi v Sloveniji.

V javnosti se je doslej razkrilo, da je vir lokalnega okuženja aerobika, no včeraj pa so na Televiziji Slovenija poročali, da je neuradno, a splošno znano, da so to bili tudi rekreacija in košarka v športni dvorani, praznovanja in druženja v lokalih in tudi prejšnji teden na hitro sklicana birma, ko se je v cerkvi zbralo več sto ljudi.

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Covid-19 Slovenija Jelko Kacin predstavil, katera so največja žarišča po državi

Zlasti očitek, sicer neuradni, da je za okužbo kriva birma, je močno odmeval v javnosti, zato smo se z vprašanji obrnili na Tineta Skoka, župnika župnij Dražgoše, Zali Log in Železniki. Zanimalo nas je, zakaj so se odločili za to slovesnost, saj je to precej tvegano. In še, ali je od vernikov prejel informacije, da so zboleli oziroma da so se prav zaradi tega dogodka epidemiološke razmere v krajih pod Ratitovcem še poslabšale.

Župnik Tine Skok je v pisnem odzivu za Žurnal pojasnil, da je bila birma v Železnikih 15. oktobra, in ne prejšnji teden. Pred birmo, to je od srede, 7. oktobra, se je v cerkvi vsak dan k devetdnevnici zbralo vseh 25 mladih kot duhovni pripravi na prejem svete birme. V tem obdobju nobena od 25 družin birmancev ni imela testiranega covid-19 pozitivnega člana, saj bi sicer morali biti v odrejeni karanteni, je navedel uvodoma.

Birmoval po škofovem pooblastilu

"Birma je bila napovedana za soboto, 17. oktobra, a sem ob vladni napovedi omejitve zbiranja zato v četrtek zvečer, 15. oktobra, ob 19. uri, na zadnji dan birmanske devetdnevnice, po pooblastilu nadškofa sam podelil mladim zakrament svete birme. Po birmi ni bilo nobenega druženja, saj so ljudje šli hitro domov, ker so imeli naslednji dan otroci šolo in odrasli službe," je še dejal župnik Tine Skok.

Po navodilih SŠK se je namreč v dneh od 12. oktobra do 15. oktobra še lahko izvajalo bogoslužje z udeležbo vernikov s predpisanimi ukrepi. "V cerkvi smo imeli sedežni red. Za vsakega  birmanca smo omejili število navzočih na šest oseb, ki so sedeli v svoji klopi (birmanec, boter in še največ štirje družinski člani). V sicer prostorni župnijski cerkvi nikakor ni bilo navzočih več sto ljudi, kot so navedli v prispevku TV Slovenija, ampak nekaj manj kot 200. Birmo smo izpeljali v okviru možnega. Pri maši sta bila navzoča samo dva ministranta, s petjem ni sodeloval celotni pevski zbor 40 - 50 mladih iz vseh treh župnij, ampak le ožja skupina, ki je tudi sicer pela prejšnje dni pri devetdnevnici," je opisal župnik.

Žale 1. november Slovenija Tako bo letos potekal blagoslov grobov

Na vprašanje, ali je dobil kakšne informacije od vernikov, da so zboleli v cerkvi oziroma zaradi slovesnosti svete birme, pa je župnik Skok odgovoril, da pred birmo ni prejel nobenih opozoril o prenehanju zbiranja. Niti ni dobil informacij, da bi bil pozitiven pri testitranju na covid-19 kdo od birmancev ali kdo od njihovih družinskih članov. "Sem pa prejel več odzivov hvaležnosti staršev, da smo lahko, čeprav zelo skromno, obhajali ta zakrament potrditve mladih v veri," je sklenil župnik Tine Skok.

 

Komentarjev 37
  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 09:59 29.oktober 2020.

    Sploh ni nič čudnega,da je bla birma v teh belogardističnih krajih pa še v sosednji dolini je doma gujdek Jean!!Klečeplazci si lahko dovolijo vse,kar navadni raji ni dano,golazen!!

  • Avatar Leon
    Leon 09:22 29.oktober 2020.

    Berem izjavo parazita katolibana stresenega Toneta ; Stres: Opozicija več napora vlaga v to, kako bi se vrnila na oblast, kot da bi sodelovala pri reševanju zdravja.......https://siol.net/novice/slovenija/stres-opozicija-vec-napora-vlaga-v-to-kako-bi-se-vrnila-na-oblast-kot-da-bi-sodelovala-pri-resevanju-zdravja-537706

  • Avatar ovca
    ovca 08:01 29.oktober 2020.

    Ali jih ni v cerkvi bog čuval? Me preseneča, da ne.....Hmmmmm