Slovenija
1866 ogledov

Tako bo letos potekal blagoslov grobov

Nadškof Stanislav Zore
1/13
Nebojša Tejić/STA
"Tudi sam letos ne bom obiskal groba mame in očeta," pravi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je pred prihajajočim praznikom vseh svetih in državnim praznikom dnevom mrtvih, vernike pozval, naj se držijo omejitev, ki jih je z namenom omejevanja širjenja koronavirusa uvedla vlada. 

"Obiščite le grobove v domači župniji oziroma občini"

"Ti prazniki bodo kot letošnja velika noč drugačni," pravi Zore in vernike poziva, da med prazniki opustijo tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev. "Vabim vas, da zasebno ali s člani svoje družine obiščete le grobove v domači župniji oziroma občini in tam molite za rajne," pravi Zore in vernike poziva, da se izognejo druženju in prečkanju meja ob tem pa spomni na tradicionalno molitev rožnega venca za dan vseh svetih, ki bi jo bilo v teh časih v krogu družine lepo obuditi. 

Ljubljanski nadškof poziva tudi, da letos ne kupujete cvetja in sveč pač pa denar namenite bodisi župniji, bodisi Karitasu ali drugim dobrodelnim organizacijam. 

Žale | Avtor: Anže Petkovšek Utrip na pokopališču Žale pred prihajajočim praznikom. Anže Petkovšek

Naredimo to žrtev, da rešimo življenja

"Zaradi omejitve gibanja na občine mnogi ne boste mogli obiskati grobov sorodnikov in prijateljev. To je preizkušnja in žrtev, ki jo bo vsak naredil zato, da se epidemija omeji in prepreči prenapolnjenost bolnic, da se rešijo življenja," poziva ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. "Tudi sam letos ne bom obiskal groba mame in očeta, vseh se bom se pa ju bom spomnil v molitvi."

Blagoslov grobov brez navzočnosti vernikov

Duhovniki bodo letos grobove blagoslovili z enega mesta in brez prisotnosti vernikov. "Blagoslov bodo spremljali zvonovi župnijskih cerkva in pokopaliških kapel, tako boste verniki doma spremljali ta sveta opravila," razlaga Zore.

Zore je vsem bolnim izrekel molitveno podporo, svojcem, ki so bližnje izgubili zaradi covid-19 izrekel sožalje, zdravstvenim delavcem pa izrekel podporo. 

Tole je stanje na parkirišču Blejska Dobrava danes dopoldne, pričakovati je, da bo v prihodnjih dneh obisk pokopališča...

Objavil/a Občina Jesenice dne Sreda, 28. oktober 2020

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Pikolo 16:08 28.oktober 2020.

    Poslušaj pope, jaz bom obiskal mamo na grobu, pa če se ti in tvoji covid priležniki postavite na falus.

  • Avatar ovca
    ovca 12:34 28.oktober 2020.

    Hahahahahahahaha koliko so farji plačani za reklamo aplikacije "ostani zdrav"?