Gorenjska
2719 ogledov

Projekt Severna vrata se nadaljuje

Projekt Severna vrata se bo nadaljeval, saj so kranjski svetniki potrdili, da mestna uprava nadaljuje postopek javno - zasebnega partnerstva z obstoječim ponudnikom SGP graditelj d.d. in od njega pridobi končno zavezujočo ponudbo.

Večji del stolpičev, ki so poimenovani Severna vrata, naj bi po načrtih zavzemali Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) in Gorenjske lekarne. OZG mora zaradi prostorske stiske v vsakem primeru priti do novih poslovnih prostorov, saj sedanji prostori ne zagotavljajo kakovostnega dela. OZG ima nujne potrebe po prostorih za ureditev razvojne ambulante, mentalno-higienskega centra, pedopsihiatrije, patronažne službe, prostorov za analitični del laboratorija, upravo in drugih. Gorenjske lekarne pa imajo potrebo po poslovnih prostorih za lekarno ter upravo.

Mestna občina Kranj (MOK) je kot soustanoviteljica javnega zavoda OZG zavezana k zagotavljanju ustreznih poslovnih prostorov za njihovo normalno delovanje. MOK tako želi zagotoviti potrebne prostore v najkrajšem možnem času z najbolj optimalno opcijo. Tako so včeraj svetnice in svetniki govorili o treh možnih scenarijih, in sicer nadaljevanje že začetega postopka javno-zasebnega partnerstva, ponovitev postopka razpisa javno-zasebnega partnerstva ali razvoj alternativne lokacije, med drugim se je omenila stara reševalna postaja. Svetniki so po predstavitvi in krajši razpravi potrdili, mestna uprava nadaljuje postopek javno - zasebnega partnerstva z obstoječim ponudnikom SGP graditelj d.d. in od njega pridobi končno zavezujočo ponudbo.

Nekaj vprašanj se je pojavilo glede parkirišč, saj naj bi bili, kot je opozorila svetnica Irena Dolenc (NSi), po novem načrtu namesto štirih podzemnih parkirnih etaž le dve. »Prej predviden projekt grozljivo podraži projekt, zato smo ga zmanjšali,« je pojasnila vodja Urada za družbene dejavnosti Tanja Hrovat in dodala: »Z lokacijsko preveritvijo bi poskušali razširiti parkirišča še v pritličju, poleg objekta za potrebe javnih parkirišč. V nadaljevanju je še vedno načrtovan tudi projekt garažne hiše v javno-zasebnem partnerstvu, z Občinskim podrobnim prostorskim načrtom pa bi reševali še nekatere druge lokacije, med drugim objekt, v katerem trenutno deluje uprava OZG. Na tem območju je predvidena tudi garažna hiša. Prizadevamo si tako, da bi Ministrstvo za zdravje objekt predalo občini. Ob tem pa bi določili še usodo stare reševalne postaje, kjer bi prav tako lahko vzpostavili nova parkirišča.«

Svetnik Jernej Pavlič (Gibanje Svoboda) je ob tem še vprašal, ali bi z izgradnjo Severnih vrat in vzpostavitvijo dodatnih prostorov za Zdravstveni dom Kranj občina na slabšem glede izgradnje regijske bolnišnice v Kranju. Odgovor je bil, da ta projekta nista povezana in ne vplivata eden na drugega. »Še vedno smo v navezi z ministrstvom za zdravje. V dogovoru z njim bomo na območju planirane regijske gorenjske bolnišnice začeli izvajati arheološke raziskave, s tem pa bomo začeli pripravljati tudi OPPN. Neuradno pa se govori, da je vprašanje ali bo ministrstvo za finance ta projekt sploh pustilo v NRP ali ne,« je pojasnil svetnik in podžupan Janez Černe (SD).

Nadaljevanje javno-zasebnega partnerstva pri izgradnji Severnih vrat podpira tudi kranjski župan Matjaž Rakovec. »Vemo, da je situacija na gradbenem področju izredno zahtevna, najprej zaradi pandemije, nato pa še konflikta med Ukrajino in Rusijo. To zadevo bomo reševali kot najbolj nujno in upam, da še v tem letu prišli do zaključnih pogovorov. Stavba Severnih vrat se bo po mojem mnenju lepo vpela v okolje in bo predvsem kot lep vhod v Kranj, poleg tega pa pridobimo tudi prenovljeni Kidričevo in Bleiweisovo cesto.«

SEVERNA VRATA Gorenjska V Kranju iščejo zasebnega vlagatelja za Severna vrata SEVERNA VRATA Gorenjska Mimo Severnih vrat (verjetno) leta 2025 SEVERNA VRATA Gorenjska Rdeča luč avtobusnemu terminalu na Zlatem polju
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.