Gorenjska
4250 ogledov

Prosijo za pomoč vojske

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave
1/14
arhiv Občine Gorenja vas - Poljane
Na območjih gasilskih društev Sovodenj, Lučine, Javorje, Trebija in Hotavlje so se v soboto, 5. avgusta, gasilci uspeli prebiti do skoraj vseh domačij ter pomagali vzpostavljati zasilne cestne povezave. Danes, v nedeljo, bodo tako člani teh društev pomagali gasilskima društvoma v Poljanah in Gorenji vasi, ki bosta nadaljevali s sanacijo najbolj prizadetih delov obeh območij, so sinoči objavili na spletni strani občine Gorenja vas - Poljane.

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave | Avtor: arhiv Občine Gorenja vas - Poljane arhiv Občine Gorenja vas - Poljane
V Poljanah ostajajo ekipe na deloviščih na regionalni cesti blizu Poljan, v Žabji vasi in v Srednji vasi, kjer bodo pomagali pri reševanju plazu na regionalni cesti pri Čudetu. Zaprte ostajajo ceste Poljane–Delnice (zaradi porušenega mostu), Srednja vas–Dolenja/Gorenja Brda, Poljane–Žabja vas in Poljane–Smoldno.

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave | Avtor: arhiv Občine Gorenja vas - Poljane arhiv Občine Gorenja vas - Poljane

V Gorenji vasi bodo danes nadaljevali z delom na vseh deloviščih, največji ostajata območji Poljanske ceste, na katero je z Blegoške ulice deroča voda nanesla material in zalila stanovanjske hiše, ter območje domačije na Poti na Pretovč.

Včeraj so gasilci skupaj z zaposlenimi sanirali območje pri Brodarju na Gorenji Dobravi, na Trati »v Grapi«, odpirali so propuste na vseh državnih in občinskih cestah, očistili in uredili so prostore vrtca, šole in športne dvorane, ki jih je zalil bližnji potok in nanesel pesek ter drug material.

Zaprta pa ostaja cesta Gorenja vas–Hlavče Njive.

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave | Avtor: arhiv Občine Gorenja vas - Poljane Neverjetno, cesta Gorenja vas-Srednja vas. arhiv Občine Gorenja vas - Poljane

Poziv k racionalni rabi vode

Vodo na vseh javnih vodovodih je do nadaljnjega potrebno pred uživanjem še vedno prekuhavati, opozarjajo z Občine Gorenja vas - Poljane. Vse občane pa hkrati pozivajo k racionalni porabi vode, saj je raven vode v vodohranih Gorenja vas in Poljane pod kritično mejo, zato lahko pride do izpada vodovodnega omrežja. Izpiranje in čiščenje objektov in dvorišč s pitno vodo je do nadaljnjega strogo prepovedano. Gasilci bodo danes, v nedeljo, še čistili cestišča, vendar bodo vodo črpali na predhodno določenih mestih, kjer vodooskrba ni ogrožena.

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave | Avtor: arhiv Občine Gorenja vas - Poljane arhiv Občine Gorenja vas - Poljane

Kot je povedal poveljnik gasilskega poveljstva Občine Gorenja vas - Poljane Roman Kokalj, je več kot 150 gasilcev v dveh dneh opravilo veliko delo, sploh glede na dejstvo, da se s tovrstno intervencijo v tako velikem obsegu še niso soočali.

Neurje, občina Gorenja vas - Poljane | Avtor: arhiv Občine Gorenja vas - Poljane Pred naseljem Brode arhiv Občine Gorenja vas - Poljane

Župan Milan Čadež pa je izpostavil: "Za nami je preizkušnja, ki je generacije ne pomnijo. V Poljanski dolini so bile pred skoraj sto leti septembra 1926 poplave, v katerih je deroča voda porušila mostove, mline, sprožili so se številni plazovi. Tokrat je bilo še huje kot leta 1926, s tem da je po 100 letih infrastruktura na območju občine bistveno boljša. Ljudje takrat niso imeli tako dobro opremljene in organizirane službe, kot so gasilci. Iskrena hvala v mojem imenu in imenu sodelavcev. Prenesite to zahvalo na svoje fante, ljudje so vam za opravljeno delo hvaležni. Čaka nas še veliko dela, prepričan sem, da bomo to izpeljali, kot smo vedno doslej, tudi leta 2014, ko nas je najprej prizadel žledolom, nato pa še poplave. Stokrat hvala vsem, ki delamo za dobro naših ljudi tudi takrat, ko je najteže."

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave | Avtor: Boštjan Reberšek Boštjan Reberšek

Do nadaljnjega še vedno obstaja nevarnost proženja plazov, prav tako sta regionalni cesti Škofja Loka–Žiri in Trebija–Sovodenj prevozni le za promet z osebnimi vozili v nujnih primerih.

Za občane v nujnih primerih ostaja vzpostavljena telefonska številka Civilne zaščite 031 609 227, v primeru nedosegljivosti pa številka 112.

Na včerajšnji novinarski konferenci v Gorenji vasi so pristojni povedali, da je bilo v neurju največ škode v Gorenji vasi in Poljanah z okolico in da tudi v prihodnje, se pravi v nedeljo, na terenu ostajajo vse razpoložljive ekipe, to je več kot 150 gasilcev s pogodbeniki z gradbeno mehanizacijo. Največ težav so imeli ob naraslih vodah občani s poplavljanjem stanovanjskih hiš in drugih objektov, plazenjem terena, zasuvanjem hiš ter s poškodovanimi in neprevoznimi cestami. Cesta v Javorje je zaradi poškodovanega mostu neprevozna, država je obljubila postavitev pontonskega mostu.

Občina Gorenja vas - Poljane, neurje | Avtor: Občina Gorenja vas - Poljane Ne odpravljajte se na pot, če to ni nujno, svarijo pristojni iz Občine Gorenja vas - Poljane. Občina Gorenja vas - Poljane

Po županovih besedah pa je deževje največ težav povzročilo tam, "kjer je bil poseg človeka v naravo prevelik, tudi pred leti po poplavah obnovljeni Hotovlji, v Poljanah je bila protipoplavna sanacija izjemno dobra, zato škoda ni tako velika." Zaveda se obsežnosti nesreče, boji pa se predvsem za prebivalce tistih hiš, ki jim grozijo plazovi ter posedanje dovoznih cest. Pri tem bodo potrebovali veliko pomoč države. Zahvalil se je gasilskim ekipam, drugim sodelujočim v intervenciji ter ekipi občine, prosi pa za pomoč vojske, saj sanacije ne bodo uspeli izvesti le s svojimi ljudmi ter kapacitetami.

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave | Avtor: arhiv Občine Gorenja vas - Poljane arhiv Občine Gorenja vas - Poljane

Prva skrb je varnost objektov, nekateri so resno ogroženi, je izpostavila direktorica občinske uprave Elizabeta Rakovec, grozijo jim hudi plazovi z več tisoč kubikov materiala, katerih sanacije si ne znajo predstavljati, več zaselkov še vedno nima dostopne ceste v dolino, evakuirane so bile tri družine – v Poljanah in na Trati v Gorenji vasi, uničenih je več kot 40 kilometrov lokalnih cest, intervencijo pa so močno ovirali tudi plazovi na regionalni cesti, ki jih upravljavec ni uspel očistiti. To je s silovitimi napori gasilcem in pogodbenikom z gradbeno mehanizacijo uspelo šele zvečer. Po njenih besedah je skrajni čas, da se k takim sanacijam intenzivno in sistematično pristopi, zato prosijo za hitro in interventno državno pomoč.

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave | Avtor: arhiv Občine Gorenja vas - Poljane arhiv Občine Gorenja vas - Poljane

Ne vozite proti Škofji Loki

Pomočnik načelnika Policijske postaje Škofja Loka Klemen Trček je včeraj na novinarski konferenci izpostavil, da je bila 4. avgusta ves dan cesta iz Škofje Loke proti Žirem neprevozna, poplavljena je bila cesta v Zmincu, na več odsekih so na cesto splazile večje količine materiala, kar so uspeli sanirati do večera, v noči s 4. na 5. avgust pa je prišlo še do usada v Brodeh, kjer promet poteka po stranski cesti le za osebna vozila.

Pozval je vse voznike, naj razen v nujnih primerih ne odhajajo proti Škofji Loki. Plazovi še vedno ogrožajo več  hiš, zato naj se ljudje plazovitim območjem še naprej izogibajo, saj se deževje še ni umirilo.

Gorenja vas - Poljane, neurje, poplave | Avtor: arhiv Občine Gorenja vas - Poljane arhiv Občine Gorenja vas - Poljane

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 11:08 06.avgust 2023.

    V avstriji že prej naredijo škarpe proti plazovom,pri nas pa pol,če jih sploh