Gorenjska
5540 ogledov

Prva ženska na čelu Policijske uprave

Direktorica PU Kranj Melita Močnik Peter Šalamon
Konec marca je vodenje Policijske uprave Kranj prevzela Melita Močnik, ki je sicer po izobrazbi pravnica. S tem je postala prva ženska v Sloveniji, ki vodi katero od policijskih uprav.

Konec marca je bil dosedanji direktor PU Kranj mag. Boštjan Glavač imenovan za direktorja PU Ljubljana, vodenje kranjske PU pa je prevzela Melita Močnik, ki je bila doslej vodja Sektorja mejne policije na Generalni policijski upravi.  »Zame je to precejšen izziv. Najbolj strokovno podkovana sem bila do sedaj namreč na področju državne meje in tujcev, s tem ko sem prevzela vodenje PU Kranj, pa sem vzporedno prevzela še druge izzive, od kadrovskih, prostorskih, finančnih in s tem tudi vse povezane odgovornosti. Izzivov se veselim, se jih ne bojim. Moje dosedanje izkušnje so tudi kazale na to, da imam neko širšo izobrazbo, modrost in izkušnje, tako da si želim te delovne naloge, ki so mi bile zaupane, izvedla uspešno in učinkovito,« je ob današnjem prvem srečanju z novinarji povedala nova direktorica PU Kranj Močnikova.

 

Prvi večji izziv bo predsedovanje Svetu EU

V drugi polovici letošnjega leta bo na območju PU Kranj eden največjih izzivov predsedovanje Slovenije Svetu EU, saj bodo dogodki, če bodo to dopuščale epidemiološke razmere, potekali na Brdu pri Kranju. »Naša prizadevanja so trenutno predvsem osredotočena na čim bolj učinkovito in varno izvedbo predsedovanja. Ker bodo dogodki na najvišji ravni potekali na Brdu, bomo morali narediti vse in več, da bomo zagotovili varnost in dobro počutje naših visokih gostov. Takrat bomo pred vsakim dogodkom tudi prosili vse prebivalce, predvsem na relaciji Ljubljana-Brdo-Ljubljana, da bodo potrpežljivi in bodo pomagali policiji pri izvedbi naših nalog,« je izpostavila Močnikova.

V času predsedovanja bodo večjo prisotnost policistov občutili prebivalci okoli Brda. Močnikova pravi, da bodo ti predvsem obremenjeni s povečanim številom spremstev in patrulj. »Seveda pa so varnostni ukrepi tudi fizično varovanje, večja prisotnost policije v skupnostih, še posebej okrog Kongresnega centra Brdo. Želimo si, da bi bila njihova obremenjenost čim manjša, po drugi strani pa je treba zagotoviti ustrezno varnost, kar je tudi eden od pokazateljev uspešnega predsedovanja.«

 

Tudi v PU Kranj se srečujejo s pomanjkanjem kadra

Melita Močnik je vodenje PU Kranj prevzela s 472 zaposlenimi. Kot je dejala, se tudi kranjska PU v tem času, ko ni bilo dodatnega zaposlovanja, sooča s kadrovsko podhranjenostjo. »Veseli pa smo, da bomo že v letošnjem letu dobili, sicer v manjšem številu, nove kolege, ki se nam bodo pridružili z Višje policijske šole. Ravno tako smo veseli, da je naslednja generacija, ki obiskuje policijsko akademijo, precej številčna in tudi PU Kranj pričakuje, da se bomo v naslednjem letu še bolj okrepili,« je pojasnila Močnikova. Ob tem je dodala, da pričakujejo okrog 50 novih policistov v dveh letih.

V vmesnem času pa si pomagajo s premestitvami, začasnimi napotitvami in ostalimi kadrovskimi rešitvami. V večji meri pa uporabljajo tudi pomoč pomožnih policistov. Teh je po besedah Močnikove v PU Kranj veliko, kar jo zelo veseli.

Primopredaja na PU Kranj med dosedanjim direktorjem Boštjanom Glavičem in Melito Močnik KADROVANJE Gorenjska Prva direktorica na PU Kranj
Komentarjev 11
  • marjeta698 08:56 23.maj 2021.

    BALTAZAR

  • blayo 23:33 22.maj 2021.

    Kakšni bi bili šele komentarji, če bi bila seksi.

  • Beverly_Floyd 13:39 22.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦