Gorenjska
1495 ogledov

Referenduma ne bo

Poslanke in poslanci so dokončno odločili o posvetovalnem referendumu za odcepitev sedmih Krajevnih skupnosti od Mestne občine Kranj (MOK) in ustanovitvi nove občine Golnik.

Na glasovanju se je proti razpisu referenduma opredelilo kar 51 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 34. Pred glasovanjem je prvopodpisana poslanka za odlok o razpisu referenduma Mateja Udovč (SMC) dejala, da bi bilo ljudem omogočiti njihovo ustavno pravico, da se sami odločijo, kje bi radi živeli.

»Vesel sem takšne odločitve. Že nekaj časa je bilo znano, da so vsi argumenti na naši strani. Ponovno lahko ponovim, da je v Sloveniji pri dveh milijonih prebivalcev že preveč občin, prevelika je javna uprava. Pri takih majhnih občinah pa je to še hujše, saj s ponavadi manj kot deset zaposlenimi težko optimalno naslavljajo potrebe občanov. Zato so še vedno odvisne od večjih občin za izvajanje javnih dejavnosti v skupnih javnih zavodih in skupnimi občinskimi upravami, zraven pa je velika tendenca, da za izvajanje določenih nalog najemajo zunanje izvajalce. MOK je v zadnjih letih v del Kranja, ki se je želel izločiti iz občine, vložila veliko in kar nekaj bomo še vložili v teh 7 krajevnih skupnosti,« je bil vesel kranjski župan Matjaž Rakovec.

Tudi javnomnenjska raziskava je pokazala, da se je proti odcepitvi svoje KS od MOK in ustanovitvi nove občine izreklo 70 odstotkov anketiranih, slaba desetina pa se glede tega vprašanja ni želela ali znala opredeliti. Najbolj naklonjeni so ločitvi v Goričah in Tenetišah, najmanj pa v Predosljah, Britofu in na Golniku. Ta teden so poslanci dobili tudi 1000 podpisov za ustanovitev občine s strani Iniciative S Kranj, 1500 podpisov proti ustanovitvi pa jim je posredovala MOK.

Iniciativa S Kranj je na drugi strani predlagala ustanovitev nove Občine Golnik, ki naj bi jo sestavljala naselja Kokrica, Mlaka pri Kranju, Ilovka, Britof, Orehovlje, Predoslje, Suha pri Predosljah, Bobovek, Srakovlje, Tatinec, Tenetiše, Letenice, Pangršica, Čadovlje, Žablje, Babni Vrt, Trstenik, Povlje, Zalog, Srednja vas – Goriče, Goriče in Golnik. Skupno bi imela 10.200 prebivalcev. Občina bi dobila ime po Golniku, saj je med kraji v slovenskem in mednarodnem merilu najbolj prepoznavno ime. Sedež nove občine pa bil v Predosljah. Ves čas so v Iniciativi poudarjali, da bi nova občina imela na leto na voljo 10 milijonov evrov, od tega bi lahko po njihovih ocenah za investicije letno namenili kar 4 milijone evrov.

Ena glavnih pobudnic nove občine Barbara Gunčar je bila v prvem odzivu zelo skopa. »Odločitev je res presenečenje, saj gre za ustavno pravico. Verjetno bomo vložili pritožbo na ustavno sodišče,« je zapisala za Žurnal24. V iniciativi pa so zapisali: "Tradicionalno volilno območje NSi je razočarano, NSi je pokazala, kako malo pomenijo zanje prebivalci tega dela Kranja. V DZ je glasovala proti referendumu. Mi pa gremo naprej in bovo vložili po praksi ostalih občin, pritožbo na Ustavno sodišče. Gremo naprej."

Komentarjev 2
  • Thomas_Brown 15:09 27.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • kristina79 19:34 25.november 2021.

    zanima me kdo vse to plačuje