Gorenjska
2619 ogledov

Regijska bolnišnica na Gorenjskem še vedno razdvaja

Splošna bolnišnica Jesenice Anže Petkovšek Splošna bolnišnica Jesenice
V času trenutne epidemije se je ponovno izkazalo, da Gorenjska nujno potrebuje novo regijsko bolnišnico. Glede nje pa župani niso enotni. Želijo si tako v Kranju kot tudi v Radovljici in na Jesenicah, kjer že 70 let deluje splošna bolnišnica.

Koordinator za covidne bolniške postelje pri Ministrstvu za zdravje Robert Carotta je bil prejšnji teden jasen, da je bila Splošna bolnišnica Jesenice zgrajena pred 70. leti. Takratni standardi pa danes niso več primerni. Tako se je v času epidemije pokazalo, da so denimo sobe preozke. Bolnike so zato morali prestaviti na hodnik, da so jih lahko ustrezno oskrbeli. »Na Jesenicah imamo 200 postelj, potrebovali pa bi jih najmanj 600,« je ob tem izpostavil Carotta.

Splošna bolnišnica Jesenice COVID-19 Gorenjska "Glamping" bolnišnica boljša od osrednje stavbe

V nedeljo je jeseniško bolnišnico obiskal tudi predsednik vlade Janez Janša. Kot so zapisali v sporočilu, objavljenem na vladnih spletnih straneh, je premier ob tej priložnosti dejal, da Gorenjska potrebuje nove zdravstvene kapacitete čim prej in da je vlada odločena, da jih zagotovi. Kako in kdaj pa še vedno ostaja nepojasnjeno.

 

Na Jesenicah bolniške dejavnosti ne dajo

Kje bi lahko postavili nove zdravstvene kapacitete na Gorenjskem (mogoče celo novo regijsko bolnišnico), pa je še vedno veliko vprašanje. Najbolj glasni so na Jesenicah, kjer bolnišnične dejavnosti ne dajo. V jeseniški bolnišnici pravijo, da naj na območju obstoječe bolnišnice ne bi bilo več prostora za njeno širitev. Jeseniški župan Blaž Račič pa je prepričan, da na obstoječi lokaciji še obstajajo možnosti za ureditev dodatnih prostorov in izvajanje dodatnih vsebin. Kot pojasnjuje, tik ob bolnišnici leži travnik, ki je v prostorskih načrtih predviden za izvajanje zdravstvene dejavnosti. Občina bo pripravila še podroben prostorski načrt, ki bi omogočil gradnjo, pridobiti pa bi bilo treba tudi še omenjeno zemljišče, za katerega bi bila občina pripravljena zagotoviti sredstva za odkup.

 

Račič je navedel še vrsto drugih argumentov za ureditev regijske bolnišnice na Jesenicah: »Poleg dolgoletne zdravstvene tradicije imamo na Jesenicah tudi fakulteto za zdravstveno nego. Za občino je ohranitev dejavnosti splošne bolnišnice na Jesenicah vitalnega pomena. Podatki o javnem zdravju namreč za Jesenice, kjer se soočamo s hitrejšim staranjem prebivalstva in slabšo socialno ter ekonomsko sliko, kažejo slabšo sliko od državnega povprečja.« Na občini, ki ima v strateških dokumentih zapisano, da bodo Jesenice postale regijsko zdravstveno središče, so že pripravili elaborat, v katerem so povzeli najpomembnejše argumente in ga tudi septembra izročili predstavnikom Ministrstva za zdravje.

 

Prostor za regijsko bolnišnico so rezervirali tudi v Radovljici

Radovljiška občina ima medtem že urejene prostorske akte za lokacijo nove regijske bolnišnici v Radovljici, ki je po prepričanju radovljiškega župana Cirila Globočnika geografsko gledano najprimernejša lokacija za regijsko bolnišnico. Ta zaenkrat sicer ostaja zgolj želja, saj se na državi za morebitno gradnjo nove bolnišnice na Gorenjskem še niso odločili.

 

Tudi Kranj si želi novih zdravstvenih kapacitet

V Mestni občini Kranj idejo za izgradnjo nove regijske bolnišnice v Kranju, ki se je pojavila v prvi polovici letošnjega leta, vidi kot zanimivo in bi jo zelo verjetno podprli. "Prostorsko bi takšna dejavnost komplementarno sodila na območje Zlatega Polja v Kranju, kjer je bližina največjih regionalnih prometnic in so po prostorskih načrtih lahko predvidene tudi takšne dejavnosti. Pomembno je tudi to, da je Republika Slovenija na območju Zlatega polja velik lastnik zemljišč," so takrat navedli v Kranju.

 

Prejšnji teden smo ponovno vprašali po stališču kranjske občine glede nove regijske bolnišnice. Podžupan Janez Černe je odgovoril, da gre za povsem vladno odločitev oziroma Ministrstva za zdravje. Edino stališče, ki ga imajo je, da se posluša stroko. Po njegovih besedah, je sicer na Gorenjskem kar enotno mnenje, da nihče od lokalnih skupnosti, ki te zdravstvene ustanove že imajo na svojem področju, jih tudi v bodoče ne želi izgubiti. V Kranju si tako še vedno želijo, da ostaneta porodnišnica in Klinika Golnik. »Kolikor pa se sam spoznam na te zadeve, tukaj ne gre za postavitev nove stavbe, ampak za povezovanje zdravstvene sfere na Gorenjskem. Verjetno so tukaj nujne nove prostorske kapacitete, ampak si jih predstavljam v sklopu obstoječih ustanov,« je še dodal Černe.

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 13:06 18.november 2020.

    in ravno zaradi pomanjkanja opreme se vedno pošilja na preglede ravno v bolnico ... če bi imeli več opreme na primarni ravni, bi tudi kirurgi specialisti hitreje ugotovili zakaj gre ... pregleda te osebno, ampak še ima že poprej podatke, ...prikaži več sliko in še kaj, potem gre to hitreje, tako je pa čisto vse veznao na bolnico ... osebni zdravnik ima pa samo pisarno pa velik ekran, pa samo piše napotnice al pa v lekarno po tablete ... kaj drugega počnejo?

  • Avatar praufo
    praufo 13:03 18.november 2020.

    glede te bolnišnice v radovljici so tudi osebni iteresi , kot recimo bivšega vd direktorja jes, ki se že takoj vidi v vlogi direktorja ... moje nestrokovno ali laično mnenje je , da bi morali več vlagati v diagnostiko ambulant ...prikaži več osebnega zdravstva ... CT mašina ni tako velika, tudi razni ultrazvoki in podobno ... sej ravno v radolvljici so doštukal zdravstveni dom, pa ni videt kakšnega napredka ... bajto ni problem prenovit ampak potrebna je oprema za diagnostiko, je pa res, da spet rabiš kader