Gorenjska
1788 ogledov

Sij Acroni, Domel, Iskra ISD in Alples z najvišjo oceno

jeklo železarna arhiv Žurnal24 Fotografija je simbolična.
Gospodarska zbornica Slovenije - Regionalna zbornica Gorenjska je danes v Kranju podelila nagrade najboljšim inovacijam v regiji za leto 2023. Podelili so šest zlatih, sedem srebrnih in dve bronasti priznanji ter eno priznanje za invencijo. Štiri najbolje ocenjene inovacije bodo kandidirale za priznanja na nacionalni ravni.

Na razpis za podelitev priznanj najboljšim inovacijam Gorenjske se je odzvalo 14 podjetij in en samostojni inovator s skupaj 16 inovacijskimi projekti. Za podelitev priznanj so upoštevali tiste projekte, ki so vsebovali kriterij odličnosti in učinkovitosti ter so obenem uspešno uporabljeni v praksi.

Zlata priznanja so prejeli SIJ Acroni za visokotrdnostno jeklo, Domel za novo družino motorjev za baterijske aparate, Iskra ISD za aluminijevo zlitino z visoko specifično trdnostjo, Alples za elemente čutnih zaznav z emocijskim vplivom. Ti štirje nagrajenci se bodo potegovali tudi za priznanje na nacionalni ravni.

Zlati priznanji so si zaslužili še Poclain Hydraulics za hidravlični ventil za upravljanje pomožnega pogona na kmetijskih kombajnih ter ADC sistemi in Roletarstvo Medle za razvoj krmiljenja za senčila.

Srebrna priznanja so prejeli tiskarna Etiketa za nevidno zaščito transferja proti ponarejanju, Iskra ISD za tehnologijo spajanja kovine in polimerov, Iskraemeco za platformo robnega računalništva v digitaliziranem okolju IoT (internet stvari), SRC Infonet za rešitev za prepoznavo govora v okviru zdravstvene obravnave pacienta, Enekom za implementacijo strojnega učenja v energetski informacijski sistem, Polycom za univerzalno celico s sodelovalnim robotom in Iskraemeco za robotsko celico za testiranje pametnih števcev.

Bronasti priznanji sta šli v roke družbi Elektro Gorenjska za orodje za izračun priključne zmogljivosti omrežja in družbi ResEvo za generator poročil.

Priznanje za invencijo je prejel samostojni inovator Janez Kuralt za sanitarno splakovalno napravo, ki se polni z odpadno vodo iz lijaka po umivanju rok.

Mladi upi

Na podelitvi so se predstavili tudi dijaki Srednje šole za lesarstvo iz Šolskega centra Škofja Loka, ki so v okviru svojega podjetja Chairpack oblikovali poseben nahrbtnik, ki je lahko hkrati prenosen in zložljiv stolček. Za izdelavo so uporabili materiale, ki so že bili v uporabi ali pa so ostali pri proizvodnih procesih v mizarskih delavnicah. Z izdelkom so v okviru mednarodnega programa Junior Achievement Slovenija dosegli drugo mesto.

inovatorji, podelitev nagrad, Kranj, GZS Regionalna zbornica Gorenjska GOSPODARSTVO Gorenjska Štiri gorenjske inovacije se potegujejo za državno priznanje
Komentarjev 1
  • Avatar MS
    MS 17:03 02.junij 2023.

    SIJ ACRONI so prodali Rusom za bagatelni znesek! Že po letu dni obratovanja so Rusi ustvarili dobiček ki je bil nekoliko večji od nakupnega! Kdo je že prodal SIJ?