Gorenjska
6817 ogledov

Široka podpora regijski bolnišnici v Kranju

Regijska gorenjska bolnišnica v Kranju, načrt arhiv Mestna občina Kranj
Kot smo poročali, so župani enajstih gorenjskih občin podpisali pismo podpore za širitev regijske bolnišnice v Mestni občini Kranj. Za mnenje o tem smo vprašali tudi kranjske mestne svetnice in svetnike.

Vsi svetniki, ki so odgovorili na naša vprašanja, se strinjajo, da Gorenjska potrebuje novo regijsko bolnišnico. Tako je Saša Kristan (SDS) izpostavila, da je nova bolnišnica potrebna »zaradi povečanega števila prebivalcev tako v Kranju kot v sosednjih občinah in zaradi izčrpanih možnosti širitve bolnišnice Jesenice, ki bi lahko postala negovalna bolnišnica.« »Gorenjska potrebuje še eno bolnišnico, ki bi lahko prevzela čakajoče paciente. Sama čakalna doba je nenormalno visoka  in iskreno upam, da se ta projekt čimprej začne,« je zapisala Sandra Gazinkovski (Lista za razvoj Kranja).

»Trenutno poteka zdravstvo na Gorenjskem v prostorsko in organizacijsko štirih ločenih,« izpostavlja Ana Černe (Levica) in meni, »da Gorenjska nujno potrebuje novo regijsko bolnišnico, ki bo združevala vse 4 enote in s tem pripomogla k izboljšanju standarda bolnikov, dvigu strokovnega nivoja obravnav, racionalnejšem poslovanju in zagotovila prostore za nove prepotrebne programe ter s tem razbremenila UKC Ljubljana.« Razbremenitev ostalih splošnih bolnišnic izpostavlja tudi Tomaž Ogris (PLS - Povezane lokalne skupnosti). »V Sloveniji je v cilju zagotavljanja boljše zdravstvene oskrbe potrebno zagotoviti dodatne bolnice,« pa je prepričan Igor Velov (Lista za razvoj Kranja).

Da je Gorenjska najbolj podhranjena regija na področju zdravstva v celotni državi, je prepričan Janez Černe (SD). Da Gorenjska nujno potrebuje novo regijsko bolnišnico, poudarja tudi Irena Dolenc (NSi), ki dodaja: »Kapaciteta obstoječe SB Jesenice je premajhna. Celotna stavba sedanje bolnišnice bi se ohranila za zdravstveno dejavnost, nujna je urgenca, ostala področja pa so stvar dogovora. Večji del stavbe bi bilo potrebno nameniti negovalni bolnišnici, kar bi razbremenilo domove starostnikov, ki niso prilagojeni za dolgotrajno nego hudo bolnih oskrbovancev.«

 

Kranj je najboljša lokacija

»Moje osebno prepričanje je, da je Kranj najbolj optimalna "geopozicija", ki tako populaciji iz Kamnika, Domžal, Medvod, obeh loških dolin, vsem gorenjskim občinam, ki so bile včasih združene pod eno streho, nudi najhitrejšo in najbolj optimalno rešitev,« je zapisal Robert Nograšek (LMŠ). Glede Kranja kot najboljše lokacije za novo regijsko bolnišnico je Irena Dolenc izpostavila, da to lokacijo podpirajo poleg občanov Kranja tudi občani desetih sosednjih občin, saj bi zanje novozgrajena bolnišnica v Kranju pomenila krajšo pot do bolnišnice. »Kranj kot regijsko središče in po številu prebivalcev tretje mesto v državi bi tudi lažje pridobil kadre za novo bolnišnico,« dodaja.

»Govorimo o "regijski bolnišnici", zato se moramo obnašati kot regija in sodelovati, ne pa tekmovati med seboj, kje bo. Kjerkoli na Gorenjskem bo, bo to pridobitev za zdravje ljudi,« pa je prepričan Igor Velov. Da sta tudi drugi možni lokaciji za novo regijsko bolnišnico, torej Jesenice in Radovljica, sprejemljivi, je zapisal tudi Tomaž Ogris, a se mu Kranj zdi najprimernejša lokacija. »Bolj pomembno kot lokacija bolnišnice se mi zdi pomembno, da se regijska bolnišnica, ki je nujno potrebna, resnično zgradi,« je zapisala Ana Černe. »Izgradnja nove regijske bolnišnica v Kranju je idealna rešitev, saj bi se nahajala v središču Gorenjske regije,« je prepričana Saša Kristan, medtem ko je Sandra Gazinkovski opozorila tudi na lokacijo v Radovljici, saj »gre za kraj, ki je med Kranjem in Jesenicami, kar pomeni, da bi ljudje z vseh koncev Gorenjske imeli le pol poti vožnje.«

podpisi gorenjskih županov za regijsko bolnišnico v Kranju ZDRAVSTVO Gorenjska Podprli Kranj za lokacijo nove regijske bolnišnice

Lokacija na Zlatem polju sprejemljiva za vse

Če bi bila nova regijska bolnišnica zgrajena v Kranju, je njena najverjetnejša lokacija na Zlatem polju. »Lokacija na Zlatem Polju je že desetletja zazidljiva in predvidena za strateški razvoj mesta. Srednjeročno je tudi prometno najbolj primerna, saj se takoj poleg v prostor umeščata tudi železniško-avtobusno postajališče in severna kranjska obvoznica. Oboje bo lahko izvedeno hkrati z gradnjo bolnišnice. Je tudi najhitreje izvedljiva lokacija, saj so prostorski načrti sprejeti in je Republika Slovenija že največji lastnik,« je pojasnil Janez Černe. »Na Zlatem polju se načrtuje gradnja novega doma za starostnike s kompleksom varovanih stanovanj, v neposredni bližini je Zdravstveni dom Kranj, ni daleč od avtocestnega izvoza, lokacija ne bi mogla biti bolje izbrana,« je prepričana Irena Dolenc.

»Pomembno je, da so v neposredni bližini že obstoječe zdravstvene ustanove, kar pomeni, da bi uporabniki storitev imeli vse na dosegu rok,« izpostavlja Nada Sredojević (Lista za razvoj Kranja). Z njo se strinja tudi Tomaž Ogris. »Lokacija na Zlatem polju bi lepo zaokrožila zdravstveno dejavnost, zaradi bližine bi bilo omogočeno enostavno povezovanje z ZD Kranj in prihodnjim domom starostnikov. Dobre so tudi prometne povezave, a verjetno bi se z izgradnjo promet in hrup po na vpadni cesti povečal, kar ni zanemarljivo in je to tudi treba vzeti v zakup,« je zapisal. Da je lokacija na Zlatem polju najprimernejša, so se strinjali tudi ostali svetniki, ki so nam odgovorili.

Komentarjev 4
  • Al Brod 11:10 21.oktober 2021.

    Ali res mislite pozidati še zadnji del najbolj rodovitne zemlje v Kranju? Zidajte na območju vojašnice ,ki je že 30 let prazna.

  • Ender3 18:28 20.oktober 2021.

    Interesi, predvsem politični so v ozpredju. Res je, rabimo reg.bolnišnici ampak enostavno Kranj je preblizu Ljubljane. Če že ne Jesenice, potem je Radovljica bolj primerna.

  • Howard_Steinke 16:37 20.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦