Gorenjska
299 ogledov

Škofja Loka: Od Ane Karenine do Letalske posadke

Ana Karenina, zgodba Vronskega, ruski film arhiv Teden ruskega filma 2022 Plakat za film Ana Karenina, zgodba Vronskega.
Od jutri, četrtka, 27. januarja, do vključno srede, 2. februarja, bodo v škofjeloškem Sokolskem domu in Kinu Sora na Mestnem trgu pripravili Teden ruskega filma.

Deveta izvedba Tedna ruskega filma bo postregla s svežo produkcijo ruske kinematografije, z zanimivimi in pretresljivimi zgodbami, obljubljajo organizatorji Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani, Gimnazija Škofja Loka in Zavod 973.

Vse filmske projekcije bodo na ogled v Kinu Sora, filmi so opremljeni s slovenskimi podnapisi, vstop je prost.

Jutrišnje odprtje bo ob 18. uri potekalo v Sokolskem domu, pol ure pozneje bo sledila projekcija filma Ana Karenina, zgodba Vronskega (drama), ki so ga posneli leta 2017.

V napovedniku za film, ki traja 138 minut, so navedli: Piše se leto 1904, čas rusko-japonske vojne v Mandžuriji. Ruska vojna bolnišnica se pomakne v na pol zapuščeno kitajsko vas. Vodja bolnišnice Sergej Karenin ugotovi, da je ranjeni vojak z njegove operacijske mize grof Vronski. Moški, zaradi katerega je umrla njegova mati, Ana Karenina, in moški, ki je posredno vplival tudi na smrt njegovega očeta. Brez kakršnih koli pričakovanj se Karenin odloči Vronskemu zastaviti vprašanje, ki ga muči že vse življenje: »Zakaj je njegova mati prestopila mejo?« Takrat Vronski izve, da je njegov zdravnik Sergej Karenin. Kljub začetnemu obotavljanju se odloči razkriti zgodbo o svoji tragični ljubezni do Ane Karenine, pri čemer ugotovi, da človeku v spominu ostanejo le stvari, ki se jih želi spominjati.

Konec tedna kinopredstav ruskih filmov ne bo, že v ponedeljek, 31. januarja, pa si bo mogoče ogledati dve drami: ob 18. uri bo najprej komična drama Zerograd, ob 20. uri pa (samo) drama Brez ljubezni.

Film Zerograd je nastal leta 1988. Glavni junak se na službeni poti nepričakovano znajde v fantazijskem mestu Zerograd. Mesto je na prvi pogled podobno običajnim mestom, a kaj kmalu postane očitno, da je vsakdanje življenje tu nenavadno in nesmiselno. V Zerogradu junak razkriva skrivnost za skrivnostjo ter spoznava, da vrnitev v prejšnje resnično življenje ne bo preprosta.

Film Brez ljubezni (2017) pa je večkrat nagrajeni film, med drugim je prejel nagrado žirije v Cannesu, bil je tudi nominiran za zlati globus in oskarja za najboljši tujejezični film.

O njem napovednik pravi: Ženja in Boris prestajata težko ločitev, polno zamer, frustracij, obtožb in očitkov. Oba sta že našla nova življenjska partnerja in komaj čakata, da se znebita drug drugega ter obrneta nov list – četudi to pomeni, da se bosta morala ločiti od svojega dvanajstletnega sina Aljoše. A ko je deček priča še enemu od neskončnih burnih prepirov med staršema, na lepem izgine.

Naslednji večer, 1. februarja, bodo ob 18. uri v Kinu Sora najprej predvajali triler Vladivostok, ob 20. uri pa dramo Prekla.

Prvi film, Vladivostok, je bil posnet leta 2021, kratka vsebina pa je naslednja: Potem ko po nesreči ubije človeka, mladi vojak Viktor pobegne. V Vladivostoku želi poiskati starega prijatelja, ki mu lahko pomaga ilegalno prečkati državno mejo. A mesto Vladivostok mladega ubežnika nepričakovano zadrži – Viktor namreč v mestu sreča lepotico Niko, ki je navajena stresnega življenja.

Drama Prekla pa je film iz leta 2019, gre pa za pretresljivo zgodbo o dveh mladih ženskah, ki iščeta smisel in upanje v ruševinah povojnega Leningrada. Film, svobodno prirejen po knjigi Vojna nima ženskega obraza, je mlademu ruskemu režiserju Kantemirju Balagovu (Bližina) prinesel nagrado za najboljšo režijo v sklopu Posebni pogled v Cannesu, vodomca na Liffu, uvrstil pa se je tudi v ožji izbor za oskarja v kategoriji najboljši mednarodni celovečerec.

Teden ruskega filma se bo sklenil s projekcijo v sredo, 2. februarja, ko bo ob 19. uri na ogled še 138-minutna drama Letalska posadka.

Film, posnet leta 2016, prikazuje zgodbo nadarjenega mladega pilota Alekseja Gušina. Aleksej ne priznava avtoritete, ampak raje ravna v skladu s svojimi osebnimi načeli. Ker ni pripravljen izpolniti nesmiselnega ukaza, ga izključijo iz vojaškega letalstva. Na srečo dobi novo priložnost v službi pri civilnem letalstvu, a tam mora svojo letalsko kariero začeti z najnižje stopnje.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice